Artikel top billede

Foto: Mikael Rieck.

Forsvarets dømte it-chef vil anke jægerbogsdom

Forsvarets suspenderede it-chef, Jesper Britze, er utilfreds med de 30 dages betinget fængsel, han mandag fik i Østre Landsret. Han vil nu prøve at få sagen om Jægerbogen for Højesteret.

Læs også:

Forsvarets it-chef idømt 30 dages fængsel

Derfor falder hammeren så hårdt over Jesper Britze.

Læs anklagerens kommentar til dommen her.

Den tidligere it-chef i Forsvaret, Jesper Britze, vil nu søge det såkaldte procesbevillingsnævn om tilladelse til at få sagen om den falske oversættelse af Jægerbogen prøvet ved Højesteret.
 
Det fortæller Torben Kock, der er forsvarer for den nu suspenderede it-chef.

Mandag kendte Østre Landsret ham skyldig efter den militære strafferet i at have løjet for sine overordnende om tilblivelsen af den omdiskuterede falske arabiske oversættelse af Jægerbogen. 

Tilbage i september blev han ellers frikendt ved Københavns Byret i sagen.  

"Vi vil søge om at få en tredjeinstansbevilling, så vi kan få spørgsmålet prøvet ved Højesteret. For vi mener naturligvis, at det er et principielt spørgsmål, som Højesteret skal have mulighed for at tage stilling til," siger Torben Kock. 

50 år gammelt forlæg

Han fortæller, at det er 50 år siden, at man sidst har taget stilling til anvendelsen af den militære straffelov i forbindelse med noget, som kan minde om Jesper Britzes sag.
 
Samtidig tolker han Forsvarets Auditørkorps anke til Landsretten som et forsøg på at lade en højere instans bedømme det principielle i sagen.  
 
"Jeg er meget overrasket over dette resultat, som jeg synes er et juridisk forkert resultat," siger Torben Kock.  
 
Han peger på, at Københavns Byret ikke mente, at der forelå en militær forseelse, fordi sagen ifølge Torben Kock ikke har en militær natur.
 
"Det kunne lige så godt handle om en hvilken som medarbejder, eksempelvis en jurist eller journalist, som var tiltalt. Det har ikke noget specifikt militært over sig, og derfor kan den militære straffelov ikke anvendes," siger Torben Kock. 
 
Britze var dybt rystet
Imidlertid viste det sig i går, at Østre Landsret godt mente, at Jesper Britze kan straffes efter den militære straffelov. Det kom til udtryk med dommen på 30 dages betinget fængsel. En straf som Torben Kock betegner som usædvanlig hård.
 
Han fortæller, at Jesper Britze var dybt rystet over dommen, fordi resultatet var et noget andet end forventet.
 
Ifølge Torben Kock er dommen fra Østre Landsret ikke punktum i sagen for Jesper Britze.

Først efter en eventuel højesteretssag eller hvis procesbevillingsnævnet siger nej til sagen, kan den tidligere it-chef, der er suspenderet fra sit job i forsvaret, komme videre.  
 
Venter på punktum i sagen
Skulle Jesper Britze blive frikendt ved en eventuel højesteretssag, er der ifølge Torben Kock mulighed for, at han kan fortsætte sit arbejde.

Sagen vil i øvrigt foregå efter samme model og med samme materiale som ved de to tidligere processer.  
 
"Bliver han frifundet, så kan han i udgangspunktet vende tilbage. Om han så vil, det ved jeg ikke noget om," siger Torben Kock.  
 
Jesper Britze har igennem hele forløbet erklæret sig uskyldig i sagen, som rullede tilbage i september 2009. 

Før sagen om Jægerbogen havde han været mange år i Forsvaret.

Læs også:

Forsvarets it-chef idømt 30 dages fængsel

Derfor falder hammeren så hårdt over Jesper Britze.

Læs anklagerens kommentar til dommen her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere