Artikel top billede

Derfor er Firefox 4 bedre end både IE og Chrome

Læs her om tre aspekter ved den nye version af Firefox, hvor browseren slår både Internet Explorer og Chrome.

Læs også: Nu kommer Firefox 4.

Computerworld News Service: Der er en ny version på trapperne af browseren Firefox fra Mozilla, der er så god, at du bør overveje at skifte, hvis du bruger Microsofts Internet Explorer eller Googles Chrome.

Den færdige udgave af Firefox 4 bliver tilgængelig i dag, tirsdag 22. marts.

Firefox 4 har et renere design end tidligere versioner, men har til forskel fra Chrome og andre browsere holdt fast i separate felter til navigation og søgning.

Visse elementer er blevet flyttet rundt for at give Firefox et mere elegant design, men browseren er stadig ikke helt så minimalistisk i udseendet som Chrome - det er dog mest af alt et spørgsmål om smag.

1. Panorama

Lad os sige, at jeg arbejder på et projekt om sundhedspleje og har seks eller syv websites åbne, som jeg aktivt bruger som referencer.

Samtidigt vil jeg gerne have min Google-kalender og mine kontakter fra Gmail fremme og måske en nyhedsside.

Jeg søger også efter materiale til en klumme om apps til iPhone, hvilket er yderligere fire faneblade.

Nu har jeg omkring 14 faneblade øverst på skærmen og da de er helt klemt sammen, er det svært at se, hvad der er hvad. Meget irriterende.

Jeg kunne selvfølgelig stoppe op og gemme nogle af siderne som bogmærker, men hvis jeg multitasker i fuld fart, vil jeg gerne have det hele åbent samtidig.

Jeg kunne også åbne et helt nyt browservindue, men det tager tid og bruger systemressourcer såsom hukommelse.

Med funktionen Panorama kan du klikke på et lille ikon i øverste højre hjørne, hvor teksten "Organiser dine faneblade" kommer frem, når du ruller musen henover.

Første gang du får vist denne oversigt over dine faneblade, vil du se miniaturebilleder af alle dine åbne faneblade.

Her kan du gruppere dem ved at trække et faneblad ud af den store kasse og trække andre faneblade hen i denne nye kasse.

Hver af disse grupperinger af faneflade får deres egen kasse, som kan trækkes rundt og justeres i størrelse som alle andre vinduer.

Du kan også navngive disse fanebladegrupper såsom Sundhedspleje, iPhone og Info.

Når du klikker på en af disse kasser, bliver du sendt tilbage til det almindelige browservindue, hvor nu kun fanebladene i den valgte fanebladegruppe bliver vist.

Når du vil skifte gruppe, klikker du bare på det lille ikon igen, hvorefter du kan vælge en anden af dine fanebladegrupper.

En anden hjælpsom fanebladsfunktion gør det muligt at søge efter specifikke faneblade. Det gør du ved simpelthen at begynde at taste navnet på fanebladet i organiserings-oversigten. Her vil Firefox automatisk fremhæve det relevante faneblad.

Læs også: Nu kommer Firefox 4.

Fanebladene - it rocks!

[b]Læs også: Nu kommer Firefox 4.

2. Fastgør faneblade[/b]
Hvis du normalt bruger Chrome, er du muligvis vant til at kunne fastgøre faneblade.

Det er en brugbar funktion, men Firefox gør det endnu bedre særligt i forhold til apps og tilføjelser.

Du kan fastgøre et faneblad ved at højreklikke på det og vælge "Gør til et programfaneblad."

Disse programfaneblade bliver ved at være fastgjorte, indtil du gør dem til normale faneblade igen ligeledes fra højrekliks-menuen.

Hvis du har fastgjort en side, der opdaterer sig selv såsom Gmail eller Twitter, vil sidens lille ikon ændre farve, når siden er blevet opdateret.

Det er meget nyttigt, selvom det muligvis for visse brugere kan være distraherende.

3. Skift til åbent faneblad

Til sidst vil jeg nævne en enkelt anden snedig detalje. Den er lidt subtil, men den reducerer rodet og forbruget af systemressourcerne. Lad os tage som eksempel, at jeg læser en artikel på Computerworld.dk, hvorefter jeg skifter til et andet faneblad.

Hvis jeg senere har glemt, at jeg har Computerworld.dk åbent og begynder at indtaste denne URL igen, vil Firefox genkende adressen og spørge, om jeg ønsker at skifte til dette faneblad frem for at åbne siden i endnu et faneblad. Det er da snedigt.
Hvad angår hastighed har jeg set nogle få benchmarks, hvor Firefox er en smule hurtigere end Chrome, men jeg er slet ikke sikker på, at man i praksis vil lægge mærke til forskellen.

På samme måde scorer Chrome tilsyneladende en smule højere i visse test for kompatibilitet, men jeg er ikke sikker på, om forskellen er stor nok til, at det tæller i praksis.

På mindst et vigtigt område er Chrome dog stadig foran: Søgning.

Da browseren er så tæt integreret med Googles søgemaskine, fungerer Chrome altså bedre i den afdeling og gør det eksempelvis også lettere at tilføje andre søgemaskiner.

Den bedste nyhed er, at browserkrigen er i fuld gang.

Alle de større browserproducenter er i et våbenkapløb, hvor de gør deres bedste for at overhale konkurrenterne. I denne kamp om markedsandele er det brugerne, der er de ultimative vindere, da produkterne hele tiden bliver bedre. Det må man sige, er en god forandring.

Læs også: Nu kommer Firefox 4.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere