Artikel top billede

Foto: Ernesto Ferreyra.

Fiberfolk frygter for tv-konkurrenter til TDC

Det er kun TDC, der kan tilbyde fjernsyn via bredbånd, hvis nye priser træder nye priser i kraft, lyder det fra fiberbranchen.

IT- og Telestyrelsen er på vej med en ny prismodel for, hvad det skal koste for en udbyder at leje sig ind i TDC's net for at tilbyde tv via telefon- eller netstikket.
 
De nye priser er skruet sådan sammen, at der skal betales et grundbeløb for at få adgang til teknikken i nettet. Derfor er det dyrere per kunde, jo færre kunder en udbyder har.
 
På den måde er det dyrt som ny udfordrer til TDC at komme ind på markedet.
 
Det er en konstruktion, som Venstres teleordfører, Torsten Schack Pedersen, kan "se nogle problemer i", men han vil ikke foretage sig noget, før den endelige model fra IT- og Telestyrelsen er på plads midt i april.
 
Men det er for sent, lyder det fra chefkonsulent Christian Berg fra Dansk Energi, der repræsenterer elselskaberne samt deres fælles udbyder, Waoo. En udbyder, der tilbyder IP-tv i elselskabernes fibernet, men selskabet har fravalgt det i TDC's fibernet i hovedstadsregionen.
 
"Det har en stor skadevirkning på konkurrencen, hvis de nye priser træder i kraft, da det så kun er TDC, som vil være til stede med de eftertragtede triple play-produkter (tv, internet og telefoni, red.). Det harmonerer skidt med kravet om, at TDC skal holde fibernettet åbent for andre, da TDC er en så dominerende aktør i Danmark," siger Christian Berg. 
 
Taber penge på tv-produkt
Fiberudbyderen Waoo vurderer, at hvis den har en kundebase på 1.000 kunder i TDC's fibernet i hovedstadsregionen, så vil Waoo have et månedligt underskud på mere end 1.300 kroner per kunde med telefoni, internet og en stor tv-pakke.
 
"Politikerne må se på det igen, hvis man lander på en afgørelse, der holder alle andre ude af nettet. Men det er uheldigt, at der lige nu er usikkerhed om fremtiden på nettet," fortæller chefkonsulenten.

Anders B. Christjansen, der er direktør i Waoo, har også ytret ønske om at se politikere komme på banen.

IT- og Telestyrelsen skriver i en analyse fra december 2010, at "det er et væsentligt konkurrenceparameter for bredbåndsudbydere at kunne tilbyde triple-play-løsninger (på alle platforme) i reel konkurrence med TDC." 

Men det er ikke muligt at tilbyde tv-produktet, lyder det fra TDC-konkurrenterne Telia og Waoo.
 
TDC afventer afgørelse
Waoo har i samarbejde med Dansk Energi indsendt et høringssvar til IT- og Telestyrelsen, og det bliver nu behandlet.
 
"Vi håber selvfølgelig, at styrelsen forstår de budskaber, der er afleveret i høringssvarene, og at styrelsen vender tilbage til tegnebrættet for at kigge på modellen igen. Det handler om, hvorvidt der skal være andre udbydere end TDC på det net," siger Christian Berg.
 
TDC, der ejer de net, som IT- og Telestyrelsen fastsætter lejepriser for, ønsker ikke at involvere sig i debatten om lejepriserne i selskabets net.
 
"Vi afventer, hvad IT- og Telestyrelsen spiller ud med, og vi har fuld tillid til, at de udarbejder en LRAIC-model (prismodel, red.) med balance i," siger presserådgiver Rasmus Avnskjold fra TDC.

Landets største udbyder af tv via bredbånd er TDC, som har 126.000 kunder med triple play-produktet HomeTrio, der udbydes via telefonnettet. Telia har til sammenligning 5.000 kunder, der får tv via telefonstikket.

Indholdet af tv-produkterne er dog ikke ens. TDC har hele tiden argumenteret, at selskabets HomeTrio-salgstal skyldes indholdet af produktet. Eksempelvis har TDC modsat Telia rettigheder til at sende TV3 og TV3+.




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere


Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere