Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Danske Nokia-fyringer er en syretest for it-danmark

ComputerViews: Med lukningen af udviklingsaktiviteterne i København har Nokia kastet Danmark ud i globaliseringens syretest. Kan vi overhovedet udnytte de mange hjerner? Få svaret her.

Læs også:
Overblik: Så hårdt rammer lukning af Nokia Danmark

Fyret Nokia-ansat: Job-jagten bliver hård

Sådan vil minister få fyrede Nokia-folk i job igen

En hjerneboble af hidtil usete dimensioner vil de næste 20 måneder vokse sig større og større i it-Danmark.

Boblen vokser i takt med, at Nokia lukker udviklingsaktiviteterne ned i Københavns Sydhavn og tager afsked med 950 udviklere, der i dag arbejder i de bygninger, som har været centrum for den københavnske mobilklynge.

Man må aldrig undervurdere de sociale dimensioner af fyringer og opbrud, fordi det handler om de helt centrale livsvilkår for de ansatte, det går ud over - deres familier og netværk.

Men omvendt er det knap 1.000 af verdens dygtigste it-folk, som Nokia er nødt til at skaffe sig af med.

Mange henvendelser

Allerede få timer efter meddelelsen om lukningen af udviklingsaktiviteterne i København kunne Nokia fortælle om henvendelser fra virksomheder, der var klar til at overtage medarbejdere fra udviklingscentret.

Andre vil helt sikkert selv pakke kufferten og forlade det regnvåde og skattetyngede land for at prøve lykken andre steder.
 
Men selv når førstevælgerne har været der, vil it-Danmark have adgang til en mængde udviklere i verdensklasse.

Det er en helt enestående situation, som vil vise, om Danmark lige nu har de rigtige rammebetingelser for iværksætteri og digitalisering, der kan sikre udviklerne ny beskæftigelse og Danmark vækst.

Der har været god tid til at forberede sig på udviklingen. Allerede da de første mobiltelefoner blev forbundet med internettet i slutningen af 1990'erne, begyndte argumenter om konvergens mellem den traditionelle pc og mobile enheder at dukke op.

Men den nordiske førerposition med Nokia og Ericsson som lokomotiver var ikke truet endnu.

Den højkonjunktur, som fulgte i kølvandet på dotcom-krisen blev i høj grad understøttet af e-mail leveret til mobilen, hvor Nokia sagtens kunne være med, selvom det amerikanske marked blev domineret af canadiske Research in Motion og deres Blackberry.

Men forretningsfolkenes mobilvaner blev ændret med ét slag i 2007, hvor Apple lancerede den første iPhone. Leg, forbrug og forretning smeltede sammen i en mobil terminal, som også kunne bruges til telefoni.

Da Android-platformen blev lanceret senere samme år, var retningen på udviklingen endeligt lagt. Omdrejningspunktet for udvikling af mobilteknologi flyttede vestpå fra Norden til Silicon Valley.

Siden er udviklingen gået så stærkt, at ingen for alvor har kunnet forudse, at en global gigant som Nokia ville komme så meget på hælene, som de seneste måneders begivenheder er udtryk for.

Fra udskiftningen af topchefen, over ægteskabet med Microsoft til sidste uges store nedskæringsrunde.

Men sandsynligheden for, at udviklingen i den globale it-industri en dag ville fjerne tyngden i den mobile udvikling fra Norden, har altså været kendt stof længe.

Her ligger mulighederne for Nokias gyldne hoveder

Helt overordnet står Danmark ret godt rustet til at samle det guld op, som Nokia nu må smide på gaden.

It-Danmark beskæftiger i hele træskolængder 150.000 mennesker.

Knap 100.000 i it-branchen og resten i erhvervslivets it-afdelinger og forskellige udviklingsaktiviteter.

Den præcise afgrænsning er næsten umulig, fordi branchen i sig selv er svær præcist at definere.

Og det bliver endnu sværere at definere i takt med, at danske virksomheder ikke alene beskæftiger it-professionelle til at drive it, men også til at udvikle processer, produkter og service.

Her ligger mulighederne

Men det er netop i den udvikling, mulighederne for at anvende den enorme viden fra Nokias snart forhenværende udviklingsaktiviteter i København ligger.

Infrastrukturen til at forbinde de mange udviklere med den udvikling er også på plads - i teorien.

Både i København, Aarhus og Aalborg er der for eksempel etableret innovationsmiljøer, som har til formål at bringe universiteternes teknologiforskning sammen med erhvervslivet, både det eksisterende og iværksætterne.

Det er et vidt forgrenet net, som rækker langt ind i de største danske virksomheder og samtidig rummer en underskov af små iværksættere i projekter og samarbejder på kryds og tværs.

Samtidig har de seneste års finanskrise gjort, at de danske pengemænd eller business angels ikke har kastet penge i nye projekter.

Selvom de også har måttet indkassere tab de seneste år, er der penge derude.

Det bliver altså muligt at kombinere udviklingskraft i verdensklasse, voksende behov for avanceret i teknologiudvikling og -anvendelse i erhvervslivet, innova-tionsinfrastruktur og penge - i et stykke tid.

For hvis mulighederne ikke udnyttes, forsvinder de mange gode hjerner i løbet af få år fra Danmark.

Læs også:
Overblik: Så hårdt rammer lukning af Nokia Danmark

Fyret Nokia-ansat: Job-jagten bliver hård

Sådan vil minister få fyrede Nokia-folk i job igen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan vil AI-assistenten Microsoft Copilot transformere processer og dit arbejdsliv

Med Microsoft Copilot får du for første gang en intelligent, personlig assistent ved hånden, som kan løse opgaver og lette hverdagen. Få inspiration til, hvordan Copilot kan automatisere rutineopgaver og transformere din hverdag.

18. juni 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

20. juni 2024 | Læs mere


Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere