Artikel top billede

Borgmester taler ud om KMD-skandalen

Nu taler Hillerøds borgmester ud i kølvandet på afsløringerne af de milliondyre og ulovlige KMD-kontrakter - og gaver fra it-giganten.

Hillerød Kommunes socialdemokratiske borgmester, Kirsten Jensen, fortæller nu, hvordan hun i bakspejlet ser på hele KMD-skandalen med ulovligt indgåede kontrakter og gaver til embedsmænd.

En sag, som omfatter hele 28 kommuner, der uden om udbud tegnede kontrakter med it-giganten.

Herunder Hillerød Kommune, der ikke blot tegnede en ulovlig KMD Opus kontrakt, men også en løn- og administrationsaftale på op imod 50 millioner kroner uden om udbud.

Oven i hatten blev Hillerøds kommunaldirektør, Peter Zahlekjær, afsløret i at have modtaget billetter til en Madonna-koncert og middag med fruen på KMD's regning.

Han havde ellers i første omgang nægtet at have modtaget noget som helst.

"Det er en belastende sag, som man selvfølglig helst ville have været foruden," slår borgmesteren nu fast.

Hun forklarer, at kommunen nu har afsat betydelige ressourcer til at få løftet udbudspligten i kommunen.

Runder snart 12 millioner

Dog løber den store millionaftale fortsat. En ulovligt indgået aftale, som KMD scorer 580.000 kroner på hver måned

"Jeg kan godt forstå, hvis folk tænker, at den aftale må kunne opsiges hurtigere," siger Kirsten Jensen.

Men hun forklarer, at det skyldes, at kommunen simpelthen skal have skrevet de udbudsspecifiktioner, som den ikke fik gjort i første omgang.

"På den måde er vi sat tilbage," siger hun og fortæller, at hvis kommunen stoppede kontrakten imorgen, ville medarbejderne ikke få løn.

I alt har kommunen alene for den ulovlige løn-aftale foreløbig betalt 11 millioner kroner til KMD, mens Opus-aftalen har kostet kommunen 829.000 kroner. 

Hver måned, den store aftaler løber, skal kommunen betale 580.000 kroner til KMD.

Milliard-udbud på vej

I hele KMD-sagen er status, at mindst 15 af de 28 kommuner, der tegnede ulovlige it-kontrakter, forbereder sig til at gå i et fælles kæmpe udbud, som ifølge de kommunale it-chefers magasin kan løbe helt op i en værdi af en milliard kroner.

Et beløb i underkanten af det, der i sin tid aldrig blev konkurrenceudsat.

Hillerøds Kommunes borgmester, Kirsten Jensen, forklarer, hvordan indgåelsen af kommunens ulovlige kontrakt, som byrådet godkendte, blev en realitet.

I øvrigt under et lukket byrådsmøde og med efterfølgende meget tavse embedsmænd, der ikke ønskede at kaste lys over KMD-aftalen.

"Vi fik ikke den rigtige rådgivning. Det var en aftale, som vi ikke skulle have indgået," siger S-borgmesteren i dag.

To lagkager afvist

Ud over de store summer i skandalen har sagen også fået en del opmærksomhed, fordi de selvsamme kommuners embedsmænd har modtaget gaver af KMD.

Kirsten Jensen fra Hillerød Kommune fortæller, at hun for alvor kaster sin opmærksomhed på sagen, da det kommer frem, at kommunaldirektøren, havde modtaget billetter til Madonna-koncert og middag med frue betalt af KMD.  

Uagtet, at det har givet en grim plet hos Hillerød Kommune, har skærpet fokus på gave-ræset faktisk siden sat et sundt fokus på området, fortæller hun.

"Der er ingen, der er i tvivl om, hvordan reglerne er i dag," siger hun.

Borgmesteren understreger dog, at ingen andre på den facon har modtaget gaver i kommunen.

Samtidig fremhæver borgmesteren en episode lige efter afsløringerne, hvor byrådet fik tilbudt to lagkager, der ifølge Kirsten Jensen ville svare til et stykke lagkage per byrådsmedlem.

"Vi var hysteriske lige efter. Selv små ting skulle forbi en jurist," siger hun.

"Og de to lagkager blev faktisk afvist dengang," griner hun og forklarer, at den mildt sagt forsigtige vurdering nok ville være en anden i dag.

I samme åndedræt slår hun fast, at den daværende kommunaldirektør "klart forbrød sig imod regelsættet".

Han måtte da også i sidste ende gå.

Regler indskærpet

Også andre embedsmænd var alt for ukritiske med modtagelse af gaver.

Blandt andet modtog Hedensteds kommunaldirektør billetter til landskampe og en AC-DC-koncert, hvilket var et klart brud på reglerne.

Kommunaldirektøren valgte da også efterfølgende at krybe hen til Skat og indberette gaverne.

KL har udsendt nye retningslinjer, ligesom KMD åbent erkendte, at koncernen med en omsætning på små fire milliarder kroner simpelthen måtte ændre deres politik på gave-området.

I dag har Hillerød byråd afsat en million kroner årligt til at styrke konkurrenceudsættelse af it-kontrakter og andre lignende opgaver.

Samtidig har mindst 14 kommuner landet over indskærpet gavereglerne for embedsmænd, herunder Hillerød Kommune.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere