Artikel top billede

Foto: Carsten Andersen. (Foto: Fotograf Carsten Andersen)

Telia og Telenor tvunget til at alliere sig

Både Telia og Telenor står i en uholdbar finansiel situation, og derfor bliver de nødt til at gå sammen, vurderer analytiker.

Nummer to og tre på det danske mobilmarked slår nu deres netværk sammen.
 
Telia og Telenor deler deres netværk, og fremover vil de udbygge ét netværk sammen, så de på den måde kan nedbringe omkostninger ved opstillingen af nye mobilmaster og antenner.
 
Aktieanalytiker Poul Ernst Jessen fra Dansk Markets ser det som en nødvendig beslutning.
 
"De var begge to i en uholdbar situation rent finansielt," siger Poul Ernst Jessen.
 
De to selskaber har det seneste års tid været under et stigende pres, efter at lavprisselskabet Onfone pressede priserne i markedet. Telenor havde dog indtil maj den fordel, at Onfone sendte en stor del af sin omsætning ned i Telenors pengekasse, fordi Onfone havde lejet sig ind på Telenors netværk.
 
Men TDC købte i maj Onfone for cirka 300 millioner kroner, og Onfone-kunderne flyttes over i TDC's mobilnet.
 
"Telenor blev gevaldigt stækket, da TDC købte Onfone, fordi købet både tog indtjening og omsætning ud af Telenor. Indtil da havde Telenor været et godt stykke foran Telia," fortæller Poul Ernst Jessen. 
 
Telia har tabt kunder
Forinden havde Telia tabt en del kunder i priskrigen, og det medførte blandt andet, at selskabet afskedigede sin topdirektør i januar.
 
"Telenor og Telia kan på deres nuværende platform ikke levere afkast til moderselskaberne, som kan retfærdiggøre yderligere investeringer i Danmark. Derfor skulle de gøre noget, og nu tager de en masse omkostninger ud af markedet," forklarer aktieanalytikeren.
 
Han udtalte allerede i maj til Computerworld, at Telia og Telenor måtte fusionere deres netværk eller foretage sig noget andet drastisk, efter at TDC købte Onfone.
 
Poul Ernst Jessen mener dog, at Telenor kunne have undgået at stå i denne situation.
 
"I det øjeblik Telenor i Oslo besluttede, at Telenor Danmark ikke måtte købe Onfone, gav Telenor-ledelsen en redningsplanke til Telia. Telenor kunne have udnyttet Onfone til at skubbe Telia ud i Øresund," siger han.
 
Med dagens aftale kommer det danske mobilmarked fremover til at bestå af tre mobilnet; 3's, Telenor og Telias samt TDC's net. 
 
3's kunder betaler mere
3 har færre kunder end Telia og Telenor, men alligevel ser Poul Ernst Jessen ikke 3 for at stå i samme kritiske situation som Telia og Telenor.
 
"3's kunder har en anden kvalitet (de har et højere forbrug, red.) end kunderne hos Telia og Telenor, og det gør, at 3 har momentum. Men spørgsmålet er, om 3 fortsat kan fastholde sin position som et high end brand, der har en højere pris end konkurrenterne," siger han.
 
Helt overordnet vurderer han, at dagens aftale kommer til at lægge en dæmper på prispresset fremover.
 
"Hvis ikke de havde gjort det her, så var det kun en vej til at få kritisk masse for Telia og Telenor, og det var via lavere priser. Risikoen for øget prispres fremover blev reduceret markant i dag," siger Poul Ernst Jessen.
 
Han mener, at det er den indirekte effekt, som dagens aftale har på TDC's forretning. Den vil komme under mindre pres i forhold til priserne.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere