Artikel top billede

(Foto: Morten Nevado)

Forligsmand: Jeg kan ikke gøre mere for CSC og Prosa

Forligsmanden har opbrugt sine muligheder for at gøre noget for parterne i CSC-konflikten. Nu er resten overladt til parterne og deres arbejdskampsmidler.

Læs også: 
Prosa stemmer nej til forlig - CSC-konflikten fortsætter

Forligsmand tvinger nyt CSC-forslag til urafstemning

"Jeg har sådan set udtømt de muligheder, jeg har, ved at fremsætte et mæglingsforslag."
 
Sådan siger formand for forligsmændene, Højesteretsdommer Asbjørn Jensen, til Computerworld om striden mellem it-giganten CSC og fagforbundet Prosa. 

Prosas medlemmer nedstemte pinsesøndag forligsmandens mæglingsforslag der var baseret på et også nedstemt overenskomstforslag fra den 30. maj, og som forligsmanden tvang til urafstemning.    
 
"Det var en vurdering af, at det var muligt at standse konflikten med indholdet af det mæglingsforslag. Men det har et flertal af medlemmerne ikke fundet tilfredsstillende. Og de må jo så have en forventning om, at de kan opnå noget bedre. Og det vil tiden så vise," siger Asbjørn Jensen om mæglingsforslaget. 
 
Forligsmanden løbet tør for muligheder
Men selvom forligsmanden altså ikke selv kan gøre mere for parterne i sagen, fastholder han, at CSC og Prosa er velkomne igen senere.
 
"Parterne kan sagtens komme til mig og bede om forhandlinger. Men det er meget lidt sandsynligt, og jeg har heller ikke rigtigt noget at byde på," siger Asbjørn Jensen til Computerworld. 
 
Han fortæller, at det nu er op til parterne at finde en løsning på konflikten. Han peger på, at parter i andre konflikter før har forkastet mæglingsforslag og senere er nået til enighed, hvis der har været vilje fra begge sider.
 
Dermed kan Asbjørn Jensen altså ikke gøre mere for CSC og Prosa, medmindre de har noget på bordet selv. 
 
"I virkeligheden har de ikke rigtigt noget at komme ind til mig med. Og det var også det, der var tilfældet sidste gang. Jeg havde sådan set konstateret, at forhandlingsmulighederne var udtømte, og det var så der, man aftalemæssigt fik forhandlet sig frem til en løsning, som medlemmerne så ved en forhåndstilkendegivelse gav udtryk for, at de ikke ønskede sendt til urafstemning. Dermed har man været gennem flere led af de muligheder, der er," siger Asbjørn Jensen til Computerworld.   
 
Set før - men ikke så almindeligt
Ifølge Asbjørn Jensen er det ikke første gang, at en arbejdsgiver mener, at lønniveauet er blevet for højt og at man derfor skal have en omkostningsreduktion på alle planer.
 
"Det er noget, der er sket før. Men det er jo ikke det, der er det almindelige ved almindelige overenskomstfornyelser. Så det er altså ikke så almindeligt, at man på den måde siger, at der er noget, man skal rulle tilbage - gå ned i løn og op i arbejdstid," siger den erfarne forligsmand og fortsætter:

"Så det er da også klart, at det må stille lønmodtagerne i en vanskelig situation, når man skal stemme om det. Også ud fra en betragtning om, hvad man plejer at gøre og hvad, der er det normale, når man fornyer en overenskomst. Men det er sket før og det vil utvivlsomt også ske i fremtiden."
 
Asbjørn Jensen fortæller, at resten nu er overladt til parterne med de arbejdskampsmidler, som findes i det danske arbejdsretssystem.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere