Artikel top billede

Verdens stærkeste computer: 8,16 petaflops vildskab

Verdens kraftigste computer netop nu trækker vilde 8,16 petaflops - mere end de fem næststærkeste kan trække tilsammen.

Computerworld News Service: En japansk computer har indtaget førstepladsen på listen over verdens 500 bedste supercomputere, og Kina er dermed blevet slået af pinden efter bare seks måneder på toppen.

Med 8.16 petaflops (billiarder floating point-beregninger i sekundet) har computeren K flere kræfter end de fem følgende systemer tilsammen.

K computerens ydelse er opgjort ved hjælp af 68,544 SPARC64 VIIIfx CPU'er med hver otte kerner, hvilket vil sige 548,352 kerner samlet set.

Det er mere end dobbelt så mange som noget andet system på top 500-listen.

Kina ryger ned af listen

Computeren er stadig under konstruktion, og når den bliver klar til brug i november 2012 vil den ifølge producenten Fujitsu, indeholde mere end 80.000 SPARC64 VIIIfx CPU'er.

Japans indtog på førstepladsen betyder, at den kinesiske Tianhe-1A supercomputer, som røg i top i november sidste år, nu er nede på en andenplads med 2,57 petaflops.

Men Kina øger stadig sin andel af computere på listen fra 42 til 62 systemer.

Den nye førsteplads betyder desuden, at Jaguar, som er bygget til det amerikanske energiministerium (DOE), ryger ned på en tredjeplads.

I modsætning til andre nyere supercomputere anvender K computeren ikke grafiske processorer eller andre acceleratorer.

Den bruger mest strøm, men er samtidig et af de mest energieffektive systemer på listen, fortæller Top500.org.

Supercomputeren er installeret på RIKEN Advanced Institute for Computational Science (AICS) i Kobe. Det samlede system vil køre med mere end 10 petaflops.

Det er første gang, at Japan har den største supercomputer, siden landets Earth Simulator blev overgået af DOE's IBM BlueGene/L og af Nasas Columbia i november 2004.

For første gang har alle systemerne i top 10 en ydelse på over en petaflop, men det er også de eneste systemer på listen, der når det niveau.

USA har tre systemer i top 10, Japan og Kina har to hver og Frankrig har et.

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere