Artikel top billede

(Foto: John W. McDonough)

Derfor skal du betale kassen for roaming på din ferie

Der er en grund til, at det er dyrt at hente data til sin smartphone i udlandet. Du vil ikke kunne lide forklaringen.

Læs også: Så dyrt er det at bruge mobilen på ferien.

Hvorfor skal det være så dyrt at bruge sin telefon i udlandet?

Svaret er enkelt, men usympatisk: Grådighed.

Selvom EU har sat loft over roaming-priserne og den hellige grav således burde være velforvaret, er den det ikke:

Teleselskaberne har intet incitament til at opkræve færre penge hos kunderne, der bruger deres teleselskab, når de er i udlandet.

Du er prisgivet de lokale teleselskaber. Og der er ingen konkurrence.

Turister i Danmark bliver flået

Men det er ikke kun danskerne, der bliver flået, når de bruger mobilen i udlandet. Turisterne i Danmark får akkurat samme hårde tur.

Det er svært at opgøre, præcis hvor meget de danske teleselskaber tjener på udlændinges mobilbrug i Danmark.

Branchen fortæller det i hvert fald ikke selv.

Men et slag på tasken er, at danske teleselskaber henter cirka halvdelen af deres samlede omsætning på roaming.

"Den trafik udgør måske mellem 10 og 15 procent af den samlede trafik, men til gengæld bliver den solgt 10 gange så dyrt," siger Torben Rune, teleanalytiker og chef for Netplan.

Prisgivet den lokale operatør 
På hjemmemarkedet kan du som bruger vælge en leverandør, som har en lav pris eller god service.

Men du har intet kundeforhold til teleudbyderen uden for landets grænser, og derfor skrues prisen op, forklarer Torben Rune.

"De danske teleselskaber holder sig sandelig heller ikke tilbage, når udenlandske kunder kommer her til landet," siger han.

Torben Rune og hans virksomhed Netplan har prøvet at grave i teleselskabernes omsætningstal på turister i det danske sommerland. Det er meget svært at finde ud af, siger han.

"Med forbehold for, at der kan være forskel fra selskab til selskab, så vil jeg vurdere, at mere end halvdelen af den samlede omsætning hos de danske teleselskaber stammer fra udlandsroaming, både voice og data," siger han.

Afhængigt af, hvordan selskabet har indrettet sig, er det som regel hjemmeselskabet, der scorer den største gevinst. Det er også det, teleselskaberne bruger som undskyldning for de høje priser, forklarer Rune.

Hvem er skurken?

"Hvis du ringer til TDC og spørger, hvorfor det er så dyrt at bruge en TDC-telefon i Tyskland, så siger de, at de kun tjener det, det plejer at koste herhjemme, og at det er det tyske selskab, der er skurken. Hvis det er sandt - og det kan man ikke få at vide - og man siger, at mellem 10 og 15 procent af den samlede trafik er roamet, udgør den halvdelen af omsætningen, fordi den også er 10 gange så dyr."

Han understreger, at det er en usikker beregning, og at det kan godt være, nogle operatører vil sige, at det er helt forkert.

"Men så må de jo komme med et tal," foreslår Torben Rune.

Computerworld har spurgt en række store danske teleselskaber om, hvad de egentlig tjener på roaming.

Det ønsker ingen at svare på.

Læs også: Så dyrt er det at bruge mobilen på ferien.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere