It-firma kritiserer kommune for at droppe udbud

Kommune valgte at annullere to it-udbud. Spild af vores tid, lyder det fra it-firma, der bød på ordren.

Syddjurs Kommune annullerer et server-udbud, da kun ét it-selskab i sidste ende kom med et bud.

Kommunen mente ikke, at ét bud ud over kommunens eget kontrolbud var nok til at sikre konkurrencen.

Derfor blev buddet fejet af bordet.

Et andet udbud i samme kommune om it-drift, vedligehold af systemer, klienter, arbejdspladser og brugersupport måtte også afsluttes uden en ekstern vinder i juni 2011.

Det skete med begrundelsen, at der "ikke var indkommet nogen konditionelle tilbud".

Derfor fortsætter kommunen nu selv med at varetage de to it-områder.

Det møder kritik fra en af de leverandører, der har brugt tid på at byde.

"...kommunen spilder leverandørers tid og skattekroner på at lade de involverede medarbejdere afholde det ene udbud efter det andet, der ender med at blive aflyst, fordi medarbejderne naturligvis egentlig ikke ønsker at nedlægge deres egne stillinger," siger Asger Ousager, der er markedsføringschef og cloud evangelist hos Cabo A/S.

Han henviser til, at offentlige it-afdelinger har svært ved at outsource sig selv.

Læs mere om Cabos kritik her.

Kunsten at afholde it-udbud
I samme måned, som de to it-udbud blev afsluttet, afholdt Syddjurs Kommune den første af to workshops med titlen: "Kunsten at gennemføre udbud på it".

Af invitationen til workshoppen fremgår det:

"Vi er af flere kommuner blevet opfordret til at fortælle om kunsten 'konkurrenceudsættelse' af IT drift, da vi nu i et år har forholdt os konkret til dette...."

Et af programpunkterne i programmet for workshoppen hedder:
"Kunsten at lave et IT udbud og samtidig udarbejde kontrolbud uden at komme i klemme."

Prisen for deltagelse i kommunens arrangement var 500 kroner per person, der skulle dække udgifter til forplejning og materialer. Og i alt deltog 15 personer i workshoppen. 

Hos Cabo A/S studser man over kommunens håndtering af it-udbud, som den samtidig ønsker at belære alle andre offentlige instanser om.

"Kommunens annoncerede kursus 'Kunsten at lave et it-udbud og samtidig udarbejde kontrolbud uden at komme i klemme' kunne for eksempel have heddet 'Kunsten at annullere et it-udbud uden at komme i klemme', for hidtil er det jo lykkedes embedsværket over al forventning, " siger Asger Ousager.

Ender op med et eksternt server-bud
Tilbage til de to it-udbud. For da Syddjurs Kommune begynder processen, så sørger man for at få kundskaben på plads.

En ekstern projektleder fra Meiland og Partnere samt advokatfirmaet Horten skal ind over kvalitetssikring af EU-udbuddene, udbudsmaterialer samt bud, som indkommer inden for udmeldte tidsfrister.

Til review af kontrolbud fra kommunens it-afdeling vælges Michael Hald fra KL samt chefkonsulent Vagn Toft Jensen fra Rambøll Management, fremgår det af kommunens papirer på sagen.

I første omgang prækvalificerer kommunen faktisk fem it-firmaer til server-udbuddet.

Det drejer sig om Siemens, Steria, KMD, Atea, Cabo og så altså kommunens eget kontrolbud.

Men i april 2011, da de endelige bud skal falde, så er det kun indkommet bud fra Cabo og kontrolbuddet fra kommunen. 

Læs om begrundelser fra leverandørerne på, at de ikke bød her.

Kommunaldirektør Nich Bendtsen fra Syddjurs Kommune indstiller til økonomiudvalget, at udbuddet annulleres, fordi der ikke har været tilstrækkelig konkurrence, da der kun er én tilbudsgiver.

Altså udover kommunens eget kontrolbud.

Den indstilling følger økonomiudvalget på et møde 16. juni 2011.

Slet ingen bud
Det andet it-udbud havde et forløb, der på flere punkter minder om server-udbuddet.

I april 2011 prækvalificeres selskaberne NNIT, Capana Operations og Trekantens IT.

Men også under dette udbud er der pludselig faneflugt. 
 
Læs om begrundelserne for ikke at byde her.

Skæbnen for it-udbuddet bliver i sidste ende, at kommunaldirektør Nich Bendtsen indstiller, at udbuddet er afsluttet, da der ingen konditionelle bud er tilgået kommunen.

Beslutningen blåstemples efterfølgende af økonomiudvalget 16. juni 2011. 
 
I øvrigt har Syddjurs Kommune haft gang andre it-udbud i årets løb.

Et tredje udbud kører fortsat og handler om indkøb af et ESDH-system. Men det udbud forestår Kombit, oplyser kommunen til Computerworld.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital How To: Data og AI er fremtiden – men kan man overhovedet lykkes i det nye data-univers uden den rette dataplatform?

Det er svært at spå om fremtiden, men vi kan være sikre på, at den indeholder meget mere data og en langt større anvendelse af kunstig intelligens. På dette webinar sætter vi derfor fokus på, hvordan du som organisation får styr på alle data, og bliver klar til fremtiden.

30. oktober 2020 | Læs mere


Dell Talk: Cybersikkerhed skal gentænkes for at kunne imødegå fremtidige avancerede cybertrusler

Danske virksomheder er nødt til at gentænke cybersikkerheden for at kunne imødegå fremtidige cybertrusler, som vi hele tiden gøres opmærksomme på. I denne talk får du et indspark i, hvordan du som virksomhed kan gentænke cybersikkerheden ud fra både et operationelt og sikkerhedsmæssigt perspektiv.

30. oktober 2020 | Læs mere


IT Security 2020

Strategic IT Security 2020 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

03. november 2020 | Læs mere


Premium
Udviklings- og Forenklingsstyrelsen lancerer for første gang robot baseret på kunstig intelligens: Skal skære op mod 400 timers tastearbejde væk
En ny RPA-robot skal effektivisere sagsbehandlingen hos Motorstyrelsen med op mod 400 timer mindre tastearbejde årligt. Robotten er udviklet i Udviklings- og Forenklingsstyrelsens store kunstig intelligens- og RPA-afdeling, der nu vil sætte endnu mere turbo på kunstig intelligens i RPA-løsninger.
Computerworld
Salling Group lukker stor online-satsning efter kun et år
Millionsatsningen Fillop lukker ved årets udgang. I stedet er supermarkeds-giganten Salling Group nu på vej med en række helt nye online-satsninger, der er affødt af coronakrisen.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Få øjeblikkelig og brugbar sikkerhedsindsigt med SIEM i skyen
En stigende del af virksomhedens kritiske IT-infrastruktur og applikationer driftes som hybridløsninger eller leveres online som SaaS eller PaaS. Alligevel er mange sikkerhedsprodukter stadig on-premise-baserede, tunge at implementere, kræver løbende vedligehold, er svære at overskue og bliver slet ikke udnyttet effektivt – hvis de da overhovedet installeres. Men det er under hastig forandring. Gartner venter, at 80% af alle Security Information and Event Management-løsninger (SIEM) om højst fem år vil have kernefunktioner, der udelukkende leveres via skyen, og det er der gode grunde til. Cloudbaseret SIEM er mere agilt, lettere at implementere, trækker på både AI og flere datakilder, er enkle at skalere og giver et markant bedre og mere prioriteret overblik over aktuelle trusler. Læs meget mere i denne hvidbog.