Artikel top billede

It-firma kritiserer kommune for at droppe udbud

Kommune valgte at annullere to it-udbud. Spild af vores tid, lyder det fra it-firma, der bød på ordren.

Syddjurs Kommune annullerer et server-udbud, da kun ét it-selskab i sidste ende kom med et bud.

Kommunen mente ikke, at ét bud ud over kommunens eget kontrolbud var nok til at sikre konkurrencen.

Derfor blev buddet fejet af bordet.

Et andet udbud i samme kommune om it-drift, vedligehold af systemer, klienter, arbejdspladser og brugersupport måtte også afsluttes uden en ekstern vinder i juni 2011.

Det skete med begrundelsen, at der "ikke var indkommet nogen konditionelle tilbud".

Derfor fortsætter kommunen nu selv med at varetage de to it-områder.

Det møder kritik fra en af de leverandører, der har brugt tid på at byde.

"...kommunen spilder leverandørers tid og skattekroner på at lade de involverede medarbejdere afholde det ene udbud efter det andet, der ender med at blive aflyst, fordi medarbejderne naturligvis egentlig ikke ønsker at nedlægge deres egne stillinger," siger Asger Ousager, der er markedsføringschef og cloud evangelist hos Cabo A/S.

Han henviser til, at offentlige it-afdelinger har svært ved at outsource sig selv.

Læs mere om Cabos kritik her.

Kunsten at afholde it-udbud

I samme måned, som de to it-udbud blev afsluttet, afholdt Syddjurs Kommune den første af to workshops med titlen: "Kunsten at gennemføre udbud på it".

Af invitationen til workshoppen fremgår det:

"Vi er af flere kommuner blevet opfordret til at fortælle om kunsten 'konkurrenceudsættelse' af IT drift, da vi nu i et år har forholdt os konkret til dette...."

Et af programpunkterne i programmet for workshoppen hedder:
"Kunsten at lave et IT udbud og samtidig udarbejde kontrolbud uden at komme i klemme."

Prisen for deltagelse i kommunens arrangement var 500 kroner per person, der skulle dække udgifter til forplejning og materialer. Og i alt deltog 15 personer i workshoppen. 

Hos Cabo A/S studser man over kommunens håndtering af it-udbud, som den samtidig ønsker at belære alle andre offentlige instanser om.

"Kommunens annoncerede kursus 'Kunsten at lave et it-udbud og samtidig udarbejde kontrolbud uden at komme i klemme' kunne for eksempel have heddet 'Kunsten at annullere et it-udbud uden at komme i klemme', for hidtil er det jo lykkedes embedsværket over al forventning, " siger Asger Ousager.

Ender op med et eksternt server-bud

Tilbage til de to it-udbud. For da Syddjurs Kommune begynder processen, så sørger man for at få kundskaben på plads.

En ekstern projektleder fra Meiland og Partnere samt advokatfirmaet Horten skal ind over kvalitetssikring af EU-udbuddene, udbudsmaterialer samt bud, som indkommer inden for udmeldte tidsfrister.

Til review af kontrolbud fra kommunens it-afdeling vælges Michael Hald fra KL samt chefkonsulent Vagn Toft Jensen fra Rambøll Management, fremgår det af kommunens papirer på sagen.

I første omgang prækvalificerer kommunen faktisk fem it-firmaer til server-udbuddet.

Det drejer sig om Siemens, Steria, KMD, Atea, Cabo og så altså kommunens eget kontrolbud.

Men i april 2011, da de endelige bud skal falde, så er det kun indkommet bud fra Cabo og kontrolbuddet fra kommunen. 

Læs om begrundelser fra leverandørerne på, at de ikke bød her.

Kommunaldirektør Nich Bendtsen fra Syddjurs Kommune indstiller til økonomiudvalget, at udbuddet annulleres, fordi der ikke har været tilstrækkelig konkurrence, da der kun er én tilbudsgiver.

Altså udover kommunens eget kontrolbud.

Den indstilling følger økonomiudvalget på et møde 16. juni 2011.

Slet ingen bud

Det andet it-udbud havde et forløb, der på flere punkter minder om server-udbuddet.

I april 2011 prækvalificeres selskaberne NNIT, Capana Operations og Trekantens IT.

Men også under dette udbud er der pludselig faneflugt. 
 
Læs om begrundelserne for ikke at byde her.

Skæbnen for it-udbuddet bliver i sidste ende, at kommunaldirektør Nich Bendtsen indstiller, at udbuddet er afsluttet, da der ingen konditionelle bud er tilgået kommunen.

Beslutningen blåstemples efterfølgende af økonomiudvalget 16. juni 2011. 
 
I øvrigt har Syddjurs Kommune haft gang andre it-udbud i årets løb.

Et tredje udbud kører fortsat og handler om indkøb af et ESDH-system. Men det udbud forestår Kombit, oplyser kommunen til Computerworld.

Derfor bød de ikke

Begrundelser for ikke at byde på server-udbud:

Siemens meddeler, at "de ikke kan afgive tilbud på grund af en forestående fusion med en anden virksomhed, og kan ikke foretage den ønskede virksomhedsoverdragelse af
medarbejdere, som er forudsat i udbudsmaterialet."

Steria oplyser til kommunen, at det blandt andet er "omstruktureringen og store nedskæringer i medarbejderstaben, der betyder, at de ikke har de fornødne ressourcer til at udarbejde et tilbud og gennemføre projektet."

KMD har valgt ikke at byde på opgaven "med begrundelse i udbuddets opdeling, som desværre ikke muliggør en rentabel business case for KMD."

Atea oplyser ikke en direkte årsag til sit manglende bud. 

Begrundelser for ikke at byde på it-drift-udbud:

NNIT springer fra "af ressourcemæssige årsager i vores tilbudsteam". 

9. juni 2011 klokken 11.46 meddeler Capana Operations til Syddjurs Kommune, at selskabet alligevel ikke ønsker at afgive tilbud.

Forklaringen lyder gengivet ordret i punktform:

"Ensidighed i kontraktens krav og bod." 

"Omkostningsstrukturen i kontrakten gør det svært for leverandøren at optimere, så begge parter nyder godt af besparelsen."
 
"Capana Operations er utrygge i forhold til at kontrakten kan bremse et konstruktivt samarbejde mellem Syddjurs Kommune og Capana Operations. I værste fald kan begge parter være enige om et tiltag, men kontrakten i sin nuværende form kan stå i vejen for dette." 

Kommunens borger- og it-chefen retter efterfølgende henvendelse til Capana Operations, fremgår det af papirer til økonomiudvalget.

Det sker for at høre nærmere omkring de omstændigheder, der har ført til selskabets beslutning omkring ikke at afgive et tilbud, herunder leverandørens økonomiske kalkulationer.

I den forbindelse oplyser selskabet til kommunen, ifølge kommunen, at virksomheden "ikke har erfaringer med at anvende kontraktstyring i det omfang, som aftalegrundlaget lægger op til."
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Efter et års forsinkelse: DR skruer markant op for billedkvaliteten på DRTV - vil sende dobbelt så mange billeder som tidligere
Da hele fodbolddanmark mandag så det danske landsholds 4-1 sejr over Rusland skete det i en markant højere kvalitet for manges vedkommende, end de er vant til. DR har nemlig fordoblet kvaliteten på streamingtjenesten DRTV.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
White paper
Kommunal IT-sikkerhed: Sådan håndterer du det mest effektivt
Hvordan sikrer du systemer og fortrolige data i den kommunale sektor trods begrænsede budgetter og en lang række krav til den digitale transformationsproces? Få et godt overblik her.