Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Foto: Povl D. Rasmussen. (Foto: Povl D. Rasmussen)

TDC går til domstol: Vi vil ikke grave fiber for andre

Teleselskabet går nu rettens vej for at undgå at blive tvunget til at grave fiber ud til husstande.

Ønsker en kunde inden for 30 meter af TDC's nærmeste fiberkabel at blive koblet på teleselskabets fibernet, så skal TDC tilslutte kunden.
 
Det har IT- og Telestyrelsen afgjort, og i juni afviste Teleklagenævnet en protest fra TDC mod afgørelsen.
 
Nu er TDC nået frem til, at sagen skal prøves ved domstolene.
 
TDC finder det urimeligt, at selskabet skal betale for at tilslutte et hjem til selskabets fibernet, hvis husstanden beder om det.
 
Sagens kerne er, om der er tale om en tilpasning af eksisterende net, eller om der er tale om etablering af ny infrastruktur.
 
IT- og Telestyrelsen argumenterer, at der blot er tale om tilpasning af nettet ved en tilslutning af et nyt hjem, men det argument køber TDC ikke.
 
"Vi er ikke enige i den helt essentielle betragtning om, at etablering af stikledning ind til hjemmene er tilpasning af netværk. Det er derimod etablering af netværk, for der bliver gravet i folks forhaver i op til 30 meter med entreprenørmaskiner og så videre," siger Miriam Hvidt, der er direktør for jura og regulering i TDC. 
 
Koster TDC 15.000 kroner per kunde
I praksis fungerer det på den måde, at en udbyder henvender sig til TDC og meddeler, at den ønsker en husstand tilsluttet til fibernettet, efter at udbyderen har fået en aftale i hus.
 
TDC har tidligere anslået, at det i gennemsnit vil koste selskabet mellem 14.000 og 15.000 kroner at grave de sidste 30 meter fra kablet i vejen til husstanden.
 
Miriam Hvidt fortæller til Computerworld, at der formentlig vil gå mindst to år, før sagen er færdigbehandlet ved domstolene.

Indtil da vil TDC være forpligtet til at tilslutte et hjem, hvis husstanden ønsker det og har indgået aftale med en bredbåndsudbyder.

Tidligere har TDC også udtrykt utilfredshed med tilbagebetalingstiden for investeringen, men den del af afgørelsen tager TDC ikke videre til domstolen.

Tilbagebetalingstiden er 40 år i hovedstadsregionen, hvor TDC ejer det tidligere Dong-fibernet, mens det i resten af Danmark tager 65 år at hente investeringen hjem. 

Læs også:  
Nu kan du kræve at få fiber gravet ned af TDC 
 

TDC vil ikke betale for fibernet til dit hjem 
 

TDC: Vi vil ikke grave fiber ned for konkurrenterne




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere