Nyt netværk skal styrke ledere

IT-Brancheforeningen, ITK under Dansk Handel & Service samt Center for Ledelse er gået sammen om at skabe et projekt for 15 IT-virksomheder. De skal over to år opbygge et netværk og gennemgå en intens ledelsesudvikling.

IT-branchens konkurrenceevne skal forbedres ved hjælp af bedre ledelse, og ledelse i branchen skal op til debat.

Derfor er IT-Brancheforeningen, kompetencecenteret Center for Ledelse og Dansk Handel & Service?s IT-forgrening, ITK, gået sammen om projektet IT Excellence Netværket. Her vil 15 IT-virksomheder få muligheden for ? i samarbejde og hver for sig ? at arbejde med ledelsesudvikling i et forløb, der strækker sig over godt to år.

Foreløbig har syv-otte virksomheder vist interesse for projektet, som forventes at gå i gang til august. Efter en kortlægning af hver enkelt virksomheds status på ledelsesområdet og en afdækning af, hvilke udfordringer virksomheden står over for, går arbejdet for alvor i gang.

Gennem temamøder, benchmarking, løbende sparring med organisationerne bag projektet, deltagelse i selvstyrende arbejdsgrupper i netværket og selvfølgelig grundigt arbejde ude på de enkelte virksomheder, skal de have et solidt ledelsesmæssigt skub fremad.

? Udviklingsprocessen kører i to niveauer. Det er ledelsesudvikling, men det er også organisationsudvikling, for det går ud på at udvikle hele virksomheden. IT-branchen er i øjeblikket på vej ind i en modningsperiode, hvor der vil blive lagt mere og mere vægt på ledelse og på at få en bedre ledelsesstruktur, siger Markus Bjørn Kraft, der er udviklingschef i Dansk Handel & Service og sekretariatsleder i ITK.

Målbare resultater

Gennem hele forløbet skal virksomhederne benchmarkes, så de kan vurdere, hvordan de udvikler sig, og hvordan de klarer sig i forhold til de øvrige deltagere i netværket. En del af resultaterne vil blive offentliggjort på konferencer, hvor eksterne gæster kan deltage, så også andre IT-virksomheder kan lære af projektet.

? Hele formålet er, at den enkelte virksomhed skal kunne dokumentere en effekt af at deltage i netværket. Vi er meget fokuserede på, at det er et resultatorienteret projekt, hvor man virkelig skal kunne mærke, at man får forbedret sin konkurrenceevne, siger Markus Bjørn Kraft.

Netværket tiltrækker

Novotek, der beskæftiger sig med industriel IT og har 140 medarbejdere på koncernplan, er en af de virksomheder, som overvejer at deltage i projektet.

? Netværket er klart et spændende aspekt. Det er en form for avanceret erfa-gruppe, kan man sige, og det ser ud til at komme til at foregå på en meget aktiv måde. Man skal arbejde sammen med kolleger og andre IT-virksomheder, som sikkert står over for nogle af de samme udfordringer, som vi gør, siger administrerende direktør Per Eiland.

Hans overvejelser om deltagelse i projektet går mest på, om det passer ind i virksomhedens planer lige her og nu.

? Det er et projekt, hvor man ikke kommer med på frihjul, så man skal selvfølgelig være 100 procent sikker på, at man kan gå ind i det for fuld skrue. Både for ens egen skyld, men også fordi man har en forpligtelse over for de andre virksomheder i netværket, konstaterer han.

Hos IT-Brancheforeningen finder man det vigtigt, at medlemmerne får fokus på ledelse, og man er glade for, at projektet giver mulighed for at etablere et stærkt netværk.

? Fokus i branchen er jo tit på teknologien, ikke mindst i nystartede virksomheder, og det er selvfølgelig vigtigt, men uden ledelse går det ikke i længden. Vi vil gennem projektet gerne hjælpe virksomhederne til at få nogle værktøjer, der gør, at de kan komme skridtet videre og få en organisation til at fungere, der ikke kun kan lave ny teknologi, men også kan overleve på lang sigt, siger vicedirektør Jørgen Staunstrup, der mener, at udviklingsvirksomheder står over for en særlig ledelsesmæssig udfordring.

? Man skal ikke overdrive forskellen, men det at lede teknologiudvikling er ikke helt det samme som at lede en fabrik, der laver skruer eller sko. Ligeså snart du har et udviklingselement inde i billedet, så er der en usikkerhed, som gør det anderledes, vurderer han.

Bruger EFQM-modellen

Virksomhederne i IT Excellence Netværket skal arbejde ud fra ledelsesværktøjerne i EFQM Excellence-modellen, hvis ni kriterier vil danne grundstammen i forløbet. Virksomhederne skal repræsenteres af minimum to personer ? et medlem af direktionen samt en ankermand ? og hver person skal afsætte 14 arbejdsdage til forløbet, hvortil kommer forberedelsestid, tid til deltagelse i selvstyrende netværksgrupper og den tid, man bruger ude på sin virksomhed.

Prisen for at deltage bliver 90.000 kroner pr. virksomhed og 80.000 kroner, hvis virksomheden er medlem af en af de tre organisationer, der står bag projektet. Priserne er baseret på, at de tre organisationer kommer til at lægge 1.500 mandetimer i arbejdet, men i virkeligheden forventer de, at timetallet bliver en hel del højere.

? Alle tre parter kommer til at lægge en form for egenfinansiering i det, fordi vi ser det som en god mulighed for at kortlægge nogle ting for hele branchen og skabe noget værdi for hele branchen, fortæller Markus Bjørn Kraft.

Læs mere om netværket på www.cfl.dk.

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworld

Vil du vide mere om ledelse?
NewsScanner overvåger 300+ medier
Prøv gratis i 30 dage.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere