Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Danmark ligger åben for hackere

Danmarks IT-sikkerhed er for dårlig. Sikkerhedsproblemerne medfører, at udenlandske investorer vil vælge Danmark fra. Og danske virksomheder taber store summer, fordi der skal bruges meget tid på at rette fejl. Det vurderer direktøren for Ingrian Networks i Europa, James Blom.

Danmark taber adskillige milliarder på grund af dårlig IT-sikkerhed. Pengene tabes, fordi virksomheder og offentlige myndigheder er for dårligt forberedte og skal bruge for meget tid på at lukke huller og rette op på skader. Samtidig kan det betyde, at udenlandske investorer går uden om Danmark, når der skal findes partnere.

Det mener i hvert fald direktøren for den europæiske afdeling af Ingrian Networks, James Blom.

Ingrian Networks leverer sikkerhedsløsninger til blandt andet det amerikanske forsvar.

Direktøren for den europæiske afdeling af firmaet mener, at IT-sikkerheden i Danmark er for dårlig:

- Mange danske servere og netværk er for nemme at angribe, sådan som vi har set med for eksempel Økonomiministeriet og Socialministeriet. Sikkerheden her i landet er for dårlig i forhold til mange andre lande i Europa, lyder vurderingen fra James Blom

Chefkonsulent i DK-CERT, Preben Andersen, er ikke uenig i, at der er problemer med IT-sikkerheden i Danmark:

- Sikkerheden i Danmark kunne sagtens være bedre. Næsten hver dag kan vi konstatere, at der er sites, der er blevet hacket. Vi må med skam indrømme, at hackere får succes her i landet, siger han.

Sikkerhedskonsulenten kan dog ikke genkende det billede af Danmark, som Ingrians europæiske direktør maler. Preben Andersen sidder med ved bordet, når der holdes møder i det europæiske CERT-samarbejde.

- Det er ikke mit indtryk, at de andre medlemmer synes, at sikkerheden er specielt dårlig i Danmark, men det er klart, at de sager, som vi har set på det seneste, ikke gavner Danmarks ry, mener Preben Andersen.

Koster formue

James Blom vurderer, at den dårlige sikkerhed årligt koster virksomheder og organisationer store summer, fordi der skal bruges tid og arbejdskraft på at lukke sikkerhedshuller og reparere skader:

- Det koster efter min vurdering adskillige milliarder kroner i tabte mandetimer hvert eneste år. Og det kræver endda relativt små investeringer i forhold til det, der tabes, at sikre sig mod størstedelen af disse angreb, siger han.

Danmark vælges fra

Direktøren mener, at Danmark er et attraktivt sted for IT-virksomheder at placere investeringer, fordi vi har et højt uddannelsesniveau og en god økonomi. Men han tror, at nogle udenlandske firmaer vælger Danmark fra på grund af dårlig sikkerhed.

- Danmark ville kunne være helt i front af udviklingen, hvis man tog problemerne alvorligt. Der ville kunne tjenes mange penge, hvis udenlandske investorer følte, at IT-sikkerheden blev taget mere alvorligt, siger James Blom.

Preben Andersen fra DK-CERT mener, at danske virksomheder må indstille sig på, at deres IT-sikkerhed ses efter af eventuelle udenlandske partnere.

- Det er klart, at sikkerhed er et vigtigt parameter, når udenlandske investorer skal vælge danske partnere. Virksomhederne må være klar over, at der ikke blot vil blive set på virksomhedens økonomiske formåen, men også på, hvor godt oplysninger er beskyttet. Hvis ikke de udenlandske investorer føler, at sikkerheden er i orden, vil de se sig om efter en anden partner, lyder konsulentens vurdering.

Ledelsesproblem

Preben Andersen mener, at årsagen til den dårlige sikkerhed skal findes på ledelsesniveau. Han bruger følgende analogi:

- Hvis direktøren kommer ud til sin virksomhed og ser et hul i hegnet, vil han straks sørge for at få det lukket. Når det kommer til IT-sikkerhed, er der en tendens til, at huller først lukkes, når nogen er trængt igennem.

Han fortsætter:

- Vi hører tit om IT-ansvarlige, der forsøger at få penge til at forbedre sikkerheden. Når ledelsen så spørger: "Er der sket noget", og det ikke er tilfældet, bliver svaret ofte: "Hvorfor skal vi så bruge penge på det" Det medfører, at flere virksomheder og offentlige myndigheder ikke har sikkerheden i orden.

James Blom kan godt genkende det billede. Han siger:

- Jeg tror, at Danmark har været i en gunstig position, hvor man hidtil har været forskånet for alvorlige angreb. Det betyder desværre, at lederne rundt omkring har haft svært ved at se behovet for at investere i ny teknologi, der kan sikre deres systemer.

James Blom mener, at Danmark vil opleve flere angreb i fremtiden:

- Hackere går jo efter svage punkter og huller. Hvis ikke der gøres noget nu, vil mængden af angreb på danske websteder og netværk stige, siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere