Journalistforbund går mod Newsbooster

Dansk Journalistforbund bakker op om Danske Dagblades Forening i sagen mod Newsbooster, der har fået fogedforbud mod at udsende dybe links. Tjenesten snylter på journalisternes arbejde, mener forbundet.

Dansk Journalistforbund intervenerer i den retssag, som brancheorganisationen Danske Dagblades Forening i forvejen fører mod Newsbooster. Fagforeningen mener, at den systematiske brug af dybe links til medlemmernes artikler skader arbejdsmarkedet og udvander journalisternes muligheder for at videresælge deres arbejde.

Danske Dagblades Forening har i forvejen fået nedlagt fogedforbud mod, at Newsbooster må linke dybt til de enkelte artikler på de danske aviser hjemmesider. Retssagen er anlagt for at stadfæste fogedforbudet.

- Vi går ind i sagen, fordi vi mener, at de dybe links krænker vore medlemmers ophavsret. Tjenester som Newsbooster udnytter et produkt, som andre har skabt, til egen vinding. Vores medlemmer får jo ingen betaling for det indhold, som tjenesten udnytter, siger Anne Louise Schelin, direktør i Dansk Journalistforbund og jurist.

- I stedet for at købe en artikel som kunne være relevant for ens site, kan man blot linke til den og dermed slippe for at betale til ophavsmanden. Det vil betyde en klar forringelse af mulighederne for at videresælge artikler og dermed skade en i forvejen ikke særlig gunstig arbejdsmarkedssituation for vores medlemmer, siger DJ-direktøren.

Snylter på journalisters arbejde
Hun sammenligner den systematiske brug af dybe links med at lave et samleværk af artikler, for derefter at udgive det selv, uden at betale til ophavsmændene.

- Vi kan simpelthen ikke være tjent med, at nogle snylter på vores medlemmers materiale, siger Anne Louise Schelin.

Hun understreger, at forbundet ikke har noget problem med, at der en gang imellem linkes dybt til medlemmers artikler, blot det sker på en loyal måde. Det er den systematiske brug af links i kommercielt øjemed, som fagforeningen anser for at være problem.

Anne Louise Schelin medgiver, at de dybe links kan være med til at give medlemmernes artikler en bredere eksponering. Men hun mener, at det bør være op til den enkelte journalist og det pågældende medie selv at bestemme, om der må linkes til artiklerne.

Dansk Journalistforbund vil i første omgang aflevere et skrift til retten, hvor det redegør for sin holdning til sagen. I anden omgang vil forbundet deltage i sagen for at yde støtte til aviserne. Håbet er, at journalisterne og deres arbejdsgivere en gang for alle kan få sat en stopper for de dybe links.

Sagen mod Newsbooster er endnu ikke berammet ved Sø-og Handelsretten.

Relevant (dybt) link:

Journalistforbundets artikel om interventionen.
IT-JOB

Siemens Gamesa Renewable Energy A/S

VLAN Security Officer for Cybersecurity

Centrica Energy Trading A/S

Software Developer
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Delivering enduring customer engagement: Why now is the time to invest in a solid data foundation

Never has it been more important to have a robust data management strategy that enables a 360 view of the customer. The most successful companies in the current environment are harnessing the value of their data by proactively monitoring changes in customer behaviors & experiences and making targeted investments to address them.Hear firsthand how Maersk is offering a completely differentiated customer experience by putting data at the heart of their digital-transformation journey.

23. april 2021 | Læs mere


Digital konference: Træf det rigtige cloud-valg - fokus på strategi bag og muligheder med hybrid- og multi-cloud

Få indsigt i de strategiske valg, som en række førende CIO'er har foretaget på cloud-området - og hør hvordan hybrid- og multi cloud-tilgangen giver en række fordele - hvis du vel og mærke kan få sikkerhed, release cycles og flere teknologi-stakke til at gå op i en højere enhed.

28. april 2021 | Læs mere


Brug af kunstig intelligens i den kommunale sagsbehandling

Der er behov for en kritisk samfundsdebat om brug af kunstig intelligens i det offentlige. Vi sætter derfor fokus på, hvilke udfordringer og muligheder der er, og hvilke rettigheder borgerne har i en sådan en situation, hvor sagsbehandlingen og afgørelserne er truffet på baggrund af kunstig intelligens. Og hør hvordan nogle af de kommuner, der har erfaringer med brug af kunstig intelligens, har formået at anvende denne teknologi.

29. april 2021 | Læs mere


Premium
Atea stormer frem: Her er de 20 it-leverandører som branchen mener har de bedste produkter, ydelser og service
Computerworld Image 2021: Disse 20 selskaber leverer ifølge det professionelle it-Danmark de bedste produkter, de bedste ydelser og har den bedste service. Se listen her.
Computerworld
Nu er de her: Efter flere års rygter lancerer Apple Airtags
Langt om længe kan du købe Apples Airtags. De kan modstå støv og vand, og samtidig gør de det muligt for millioner af iPhone-brugere at hjælpe dig med at finde dine nøgler.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
White paper
Sådan prioriterer IT-sikkerhedschefernes indsatsen i 2021
I denne undersøgelse fra F-Secure giver knap 2.000 ledende personer på tværs af hele Europa deres bud på, hvor de vil prioritere indsatsen i år – og hvad de opfatter som virksomhedernes mest presserende udfordringer på cybersikkerhedsfronten.