Journalistforbund går mod Newsbooster

Dansk Journalistforbund bakker op om Danske Dagblades Forening i sagen mod Newsbooster, der har fået fogedforbud mod at udsende dybe links. Tjenesten snylter på journalisternes arbejde, mener forbundet.

Dansk Journalistforbund intervenerer i den retssag, som brancheorganisationen Danske Dagblades Forening i forvejen fører mod Newsbooster. Fagforeningen mener, at den systematiske brug af dybe links til medlemmernes artikler skader arbejdsmarkedet og udvander journalisternes muligheder for at videresælge deres arbejde.

Danske Dagblades Forening har i forvejen fået nedlagt fogedforbud mod, at Newsbooster må linke dybt til de enkelte artikler på de danske aviser hjemmesider. Retssagen er anlagt for at stadfæste fogedforbudet.

- Vi går ind i sagen, fordi vi mener, at de dybe links krænker vore medlemmers ophavsret. Tjenester som Newsbooster udnytter et produkt, som andre har skabt, til egen vinding. Vores medlemmer får jo ingen betaling for det indhold, som tjenesten udnytter, siger Anne Louise Schelin, direktør i Dansk Journalistforbund og jurist.

- I stedet for at købe en artikel som kunne være relevant for ens site, kan man blot linke til den og dermed slippe for at betale til ophavsmanden. Det vil betyde en klar forringelse af mulighederne for at videresælge artikler og dermed skade en i forvejen ikke særlig gunstig arbejdsmarkedssituation for vores medlemmer, siger DJ-direktøren.

Snylter på journalisters arbejde
Hun sammenligner den systematiske brug af dybe links med at lave et samleværk af artikler, for derefter at udgive det selv, uden at betale til ophavsmændene.

- Vi kan simpelthen ikke være tjent med, at nogle snylter på vores medlemmers materiale, siger Anne Louise Schelin.

Hun understreger, at forbundet ikke har noget problem med, at der en gang imellem linkes dybt til medlemmers artikler, blot det sker på en loyal måde. Det er den systematiske brug af links i kommercielt øjemed, som fagforeningen anser for at være problem.

Anne Louise Schelin medgiver, at de dybe links kan være med til at give medlemmernes artikler en bredere eksponering. Men hun mener, at det bør være op til den enkelte journalist og det pågældende medie selv at bestemme, om der må linkes til artiklerne.

Dansk Journalistforbund vil i første omgang aflevere et skrift til retten, hvor det redegør for sin holdning til sagen. I anden omgang vil forbundet deltage i sagen for at yde støtte til aviserne. Håbet er, at journalisterne og deres arbejdsgivere en gang for alle kan få sat en stopper for de dybe links.

Sagen mod Newsbooster er endnu ikke berammet ved Sø-og Handelsretten.

Relevant (dybt) link:

Journalistforbundets artikel om interventionen.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer & Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
Cloud-teknologi sikrede dronningens corona-tale - men DRs CIO Mikkel Müller er slet ikke færdig med cloud endnu
Uden cloud og den rette cloud-strategi havde DR ikke haft samme muligheder eller nye digitale produkter. Det fortæller CIO Mikkel Müller til Computerworld - hvor han også uddyber hvordan han ser resten af it-landskabet bevæge sig mod cloud og hvordan udviklere efterspørger de moderne værktøjer.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Sådan får du et sikrere og mere effektivt netværk med SD-WAN
Kombinationen af cloud og mere effektive arbejdsformer - og hjemmearbejde – kan både netværk og sikkerhed nemt blive udfordret. Samtidig kan de traditionelle løsninger hurtigt blive dyre, især når sikkerheden skal følge med. I dette whitepaper kan du læse om udfordringerne med de traditionelle netværkskonfigurationer og hvilke fordele som et software defined netværk kan give, samt hvordan du tænker sikkerhed ind i løsningen fra starten.