Artikel top billede

HTML5 vil komme til at koste Apple enorme summer

Udbredelsen af HTML5 vil komme til at koste Apple rigtigt dyrt. Til gengæld vil Microsoft og Google få masser af grund til at juble.

Computerworld News Service: Udbredelsen af HTML5 til brug i web-applikationer vil nedsætte væksten i Apples driftsoverskud med 30 procent, mens den vil være til fordel for Microsoft, Google og teleselskaberne, vurderer Bernstein Research.

Finansanalytikerne vurderer, at en stor udbredelse af HTML5 vil reducere profitmarginerne ved iPhone og markedsandelen for iPad.

"Grove scenarie-analyser viser, at selv en beskeden påvirkning i hvert af disse områder kan nedsætte vores estimering af Apples driftsoverskud til og med 2015 med omtrent 30 procent," skriver senioranalytiker Toni Sacconaghi Jr. i en analyserapport offentliggjort i sidste uge.

Det kan reducere Apples samlede årlige vækst fra rundt regnet 19 procent i dag til 13 procent.

Fremkomsten af HTML5 er ifølge Sacconaghi "et vigtigt emne for Apples investorer at holde øje med på længere sig". HTML5 har altså potentialet til at underminere Apples iPhones og iPads profitmarginer og markedsandele.

HTML5 appellerer til udviklerne og virksomhederne, fordi teknologien kan anvendes til at bygge en enkelt web-app, der fungerer på alle mobilplatforme.

Dette er mere omkostningseffektivt og kræver mindre arbejdskraft end at bygge forskellige apps til iOS, Android og Windows Phone.

Kan omgå med HTML5

Teknologien gør det også muligt for udviklere og udgivere at omgå den provision på 30 procent, som Apple og Google tager for at sælge apps via deres applikations-butikker.

Derudover snupper Apple også 30 procent af abonnementerne solgt via dens App Store. Begge dele kan undgås med HTML5-baserede apps, påpeger rapporten.

Dette er hovedårsagerne til, at for eksempel Amazon, Financial Times og Twitter vil introducere web-apps i HTML5. Chefer fra Apple, Microsoft, Google og Facebook har alle rost HTML5's kvaliteter, bemærker Bernstein Research.

Derfor kan Microsoft og Google score kassen på HTML5

Jeffrey Hammond, der er ledende analytiker hos Forrester Research, mener også, at HTML5 vil påvirke det mobile økosystem:

"Med flere og flere virksomheder, der investerer i HTML5-klienter - og endda hybride apps, der kombinerer HTML5 og native kode - vil vi komme til at se et fald i omkostningerne til portering for at understøtte andre platforme såsom Android og Windows 8. Det vil erodere men ikke helt udligne Apples fordel fra at have været først ude," svarer han per e-mail.

"Det bliver primært Microsoft og Google og deres OEM'er, der vil drage fordel af dette. Af andre virksomheder, der benytter denne tilgang kan nævnes LinkedIn, Salesforce, Financial Times og Amazon. Der er dog også mange andre," fortæller Hammond.

Også rapporten fra Bernstein Research maler et potentielt rosenrødt billede af Microsofts og Googles fremtid i denne henseende.

HTML5-apps kan hjælpe til at neutralisere Androids fordele, hvad angår støtte fra tredjepartsudviklere.

Derudover kan "kommercialiseringen føre til lavere priser, hvilket kan føre til en vis grad af elasticitet i enhederne, som potentielt kan være til gavn for Google," forklarer rapporten.

Også teleselskaberne kan komme til at nyde godt af lavere priser på mobiltelefoner, der dermed også kan nøjes med lavere tilskud. Analytikerne forventer, at HTML5-apps også vil cache-lagre data, hvilket nedsætter sandsynligheden for, at dataforbruget vil stige, og den gennemsnitlige omsætning per bruger vil derfor ikke påvirkes.

Den øgede brug af HTML5 vil dog samlet set påvirke producenterne af mobile enheder negativt.

Der er dog fordele for visse producenter. "Selvom der ikke er nogen, der ikke vil blive påvirket, så vil dette skift være til fordel for store producenter af billigere produkter," vurderer Bernstein Research.

De asiatiske producenter af mobile enheder såsom Samsung og til en vis grad LG kan vise sig at drage fordel af denne form for konsolidering.

Bernstein Research sammenligner denne effekt med konsolideringen i pc-markedet.

Dette skift fra native apps til HTML5-apps vil ikke ske fra den ene dag til den anden. I øjeblikket har HTML5-apps visse problemer, som native apps ikke har. Applikationer i HTML5 er typisk langsommere end native apps, hvilket i særlig grad er et problem med hensyn til spil. Bernstein Research estimerer, at 20 procent af spillene til mobile enheder sandsynligvis aldrig bliver lavet som web-apps.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere