Kijaka-stifter frifundet for momssvindel

Told og Skat tabte første runde i en principiel sag om momssvindel med salg af printertilbehør. Stifteren af den sønderjyske milliard-distributør Kijaka, Kim von der Wehl, blev frifundet, men retssagen har for længst taget livet af hans livsværk.

Stifteren af den sønderjyske distributions-virksomhed Kijaka er ved retten i Gråsten blevet frifundet for momssvindel.

Kim von der Wehl, der stiftede familieforetagenet i Padborg tilbage i 1984, stod tiltalt for at have unddraget statskassen for 25 millioner kroner i moms-indtægter.

Anklagen om bedrageri af særlig grov beskaffenhed kunne føre til fængsel i fire år, men dommeren i byretten ville det anderledes.

Kim von der Wehl og en tiltalt nordmand blev begge frifundet.

- Jeg skal lige have tid til at komme mig oven på frifindelsen. Selvfølgelig er jeg glad, men jeg betragter på ingen måde sagen som en sejr, siger Kim von der Wehl.

Livsværk i ruiner
Kijaka gik konkurs sidste år og efterlod kreditorerne med krav på omkring 120 millioner kroner. Det beløb er dog blevet reduceret, i takt med at boet har fået tilført midler, som diverse myndigheder tidligere har tilbageholdt.

Blandt andet har Told og Skat ikke villet udbetale et millionbeløb, som Kijaka skulle have refunderet i moms.

Kim von der Wehl er overbevist om, at konkursen i Kijaka er en direkte konsekvens af momssagen, der blev indledt tilbage 1994.

- Der er svært at se, hvordan afgørelsen skulle være en sejr, når den har resulteret i at ens livsværk ligger i ruiner, siger Kim von der Wehl.

Købspris for lav
Momssagen blev indledt, efter at Kijaka-koncernen havde købt for 144 millioner kroner farvepatroner af et sjællandsk selskab, hvis nu afdøde direktør i 1996 blev idømt fire et halvt års fængsel for momssvindel.

Anklageren mente, at købsprisen var for lav til, at der kunne svares moms, samtidig med at farvepatronerne skulle kunne sælges videre med fortjeneste. Og at Kijaka-koncernen - som køber - burde have lugtet lunten.

Men deri var retten ikke enig.

Overvejer anke
Chefen for bagmandspolitiet, statsadvokat Henning Thiesen, har endnu ikke taget stilling til, om dommen fra byretten skal ankes.

- Det er ret sjældent, at anklagemyndigheden anker en sag, der er faldet på bevisets stilling, og der er tale om en meget kompliceret sag. Ikke mindst fordi en af hovedpersonerne er afgået ved døden Men vi gennemgår i øjeblikket dommens præmisser med henblik på at finde tilstrækkeligt til en anke, siger Henning Thiesen.

Ikke principiel alligevel
Hidtil har anklagemyndigheden udelukkende koncentreret sig om at få dømt den sælgende part i såkaldte momskarruseller.

Sagen, der var den første mod en køber, skulle bruges som løftestang til en række andre sager mod netop køberne. Henning Thiesen mener ikke, at frifindelsen betyder, at det fremover bliver sværere at få køberne i momskarruseller dømt.

- Uden at gå for meget i detaljer vil jeg sige, at denne sag faldt på bevisets stilling og ikke på noget principielt, siger statsadvokaten.Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
AlfaPeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Blockchain: Fremtidens betalingsløsninger

Blockchain-teknologien er på vej ind i betalingsmiljøerne og har potentialet til at sikre og effektivisere betalingsmetoderne i høj grad. Potentialet er enormt. Men hvordan kommer du i gang? Og hvordan finder du de lavthængende frugter? Det får du svar på på dette Computerworldevent

21. marts 2019 | Læs mere


Robot Process Automation (RPA) - sådan høster du gevinsterne

Fremtidens digitale vindere fokuserer på at nedbringe driftsomkostningerne radikalt gennem digitaliserede ’touchless operations’, hvor kun undtagelser behandles manuelt, og hvor automatisering og kunstig intelligens spiller sømløst sammen. Kom og hør mere om RPA og softwarerobotter - hvordan ser teknologien ud og hvordan kommer du i gang?

26. marts 2019 | Læs mere


Mød NNIT og kom med på en rejse fra Excel-drevet budgetproces til ægte corporate performance management

På dette event får du netop en introduktion til digitalisering af CPM (Corporate Performance Management) og BI (Business Intelligence), uden at du skal vinke farvel til Excel. Du vil få introduktion til software, der omfavner Excel og optimerer dine nuværende planning-, forecasting-, og konsolideringsprocesser.

27. marts 2019 | Læs mere


Premium
Microsoft klar med en række store opdateringer til Teams: Se dem demonstreret her
Senere på året kan du se frem til at par nye funktioner i Teams. Microsoft er klar til at give dig større kontrol over samarbejdet på tværs af din organisation, men har også en overhaling klar til video-chat og det klassiske whiteboard. Få overblikket her.
Computerworld
Google slipper første version af Android 10 løs: Her er de vigtigste nyheder
Tiende version af styresystemet Android er ude i sin første betaversion: Her er de nye funktioner, som systemsoftwaren vil byde på.
CIO
Tech fra Toppen: Det har CIO Mads Madsbjerg Hansen fra FLSmidth lært af flere års global it-konsolidering
Tech fra Toppen: Flere års arbejde har betydet en reduktion i antallet af it-systemer hos FLSmidth. Men processen har ikke været uden overraskelser. Hør hvad CIO Mads Madsbjerg Hansen har lært af den omfattende og globale proces.
Job & Karriere
Efter blodrødt regnskab: Nu fyrer Atea 20 medarbejdere i Danmark
Atea fyrer nu 20 medarbejdere. Det sker som en direkte konsekvens af, at den danske forretning er under pres, oplyser selskabets direktør.
White paper
Har du spændt it-sikkerhedsselen? Kom med på turen her!
Alle biler har sikkerhedsseler, fordi undersøgelser viser, at sikkerhedsseler redder liv og reducerer sammenstødsrelaterede skader. Hvad hvis man som bilejer, selv skulle ud og researche og sammenligne mulige sikkerhedssele-løsninger, vælge en, købe den, installere den og selv sørge for at den var up-to-date? Ville de fleste bilejere så fravælge det? Højst sandsynligt ikke, da det er påvist, at det mindsker risikoen for skader. Pointen med ovenstående er, at hvis vi ser på det med it-sikkerhedsmæssige briller, så giver det hverken mening logisk eller finansielt, at så mange virksomheder ikke investerer i patching automation og processer. Af en eller anden grund beslutter lederne i virksomheder, at det er nemmere, billigere eller begge, at de blot fortsætter med at lave forretning baseret på systemer, som de ved er ubeskyttede eller underbeskyttede, i stedet for at beskytte systemerne tilstrækkeligt. I dette white paper kigger vi nærmere på netop denne problemstilling.