Forskere svælger i petabytes af data

Verdens største videnskabelige instrument, en partikel-collider på 27 kilometer, er under opbygning ved CERN-centret i Schweiz. Instrumentet producerer millioner af gigabyte data. Kan man håndtere dem, kan man håndtere en hvilken som helst opgave.

IT-branchen spidser ører, når verdens førende forskere inden for partikelforskning beder om hjælp til at opsamle og bearbejde data fra nærmest overnaturlige eksperimenter.

Det Europæiske Center for Partikelfysik, CERN, der ligger uden for Geneve i Schweiz, er et af stederne, der allerede i dag har brug for den teknologi, som erhvervslivet vil efterspørge om adskillige år.

CERN stiller faciliteter til rådighed for 6.500 af de dygtigste forskere i 35 lande, og her har man masser af udfordringer til IT-folkene.

Centeret er i færd med at bygge verdens største videnskabelige instrument. Det er en tunnel med en omkreds på 27 kilometer beliggende 100 meter under schweizisk og fransk territorium.

Inde i tunnelen i den såkaldte Large Hadron Collider (LHD) vil CERN sende partikler rundt med eksplosionsagtig fart, smadre dem ind i hinanden og bagefter analysere, hvad der skete.

European Organisation
for Nuclear Research

Centret blev grundlagt i 1954 i Geneve efter en lang proces, hvor også København blev nævnt som hjemsted for centeret.

20 europæiske lande betaler driften af CERN, der beskæftiger 3000 medarbejdere.

CERN er respekteret i IT-verdenen. Da man i slutningen af 1980'erne manglede et værktøj til at dele viden mellem videnskabsfolk over hele verden, opfandt CERN-forskeren Tim Berners-Lee internettet, World Wide Web, som vi kender det i dag.

Eksperimenterne skal hjælpe med at forstå, hvad der skete i et milliontedel af et milliontedel sekund efter universets skabelse.

Undervejs indsamler forskerne alle tænkelige data, som bagefter skal bearbejdes. Og det bliver til rigtig mange data.

Kræver mange processorer

Hvert eneste sekund vil LHD'en producere to petabyte data. En petabyte svarer til 1.000.000.000.000.000 bytes eller hvad der kan ligge på 100.000 cd-rommer.

Den første udfordring består derfor i straks at identificere alle de ubrugelige data og sortere dem fra.

På den måde reducerer CERN det årlige lagringsbehov til mellem fem og otte petabyte. Da det første projekt med LHD'en går i gang i 2007 og ventes at tage 10 år, er der selvsagt brug for et datalager af en vis kaliber.

Den nødvendige processorkraft svarer til 100.000 af nutidens kraftigste standard-pc'er. Tanken er nemlig ikke, at dataene bare skal pakkes væk. Tværtimod.

Tusindvis af forskere skal have nem adgang til de mange rådata, der indsamles på CERN, og de skal kunne trække på de bearbejdede data, der ligger hos deres kolleger rundt omkring i verden.

Europæisk Grid-projekt

Derfor deltager CERN i et stort EU-projekt under navnet DataGrid, der skal samle tusindvis af pc'er og lagringsenheder i et enormt netværk, der giver forskerne fri adgang til alle tænkelige data.

Udfordringerne for CERN's samarbejdspartnere i IT-verdenen er store, og det kunne nemt ende med store og delikate IT-løsninger skræddersyet til formålet.

CERN's store LHC collider med en omkreds på 27 kilometer. Indeni kolliderer mikroskopiske partikler 800 millioner gange i sekundet og genererer samtidig bunker af data. Instrumentet ventes klar i 2007. Computeranimation.
Den køber CERN imidlertid ikke, for det skal også være muligt for små forskergrupper rundt omkring i verden at være med, selvom deres IT-budgetter er begrænsede.

CERN søger derfor efter løsninger, der spiller sammen med open source-software.

Til de mest forkromede løsninger bruger CERN databaser og applikationsservere fra Oracle og storageløsninger (lagring) fra IBM, der har valgt at sponsorere projektet for selv at lære noget om at tackle de mest utrolige lagringsbehov.

Desuden er Hewlett-Packard og netværksfirmaet Enterasys Networks med på sponsorlisten.

Hvis man kan levere til CERN, kan man levere til hvem som helst, lyder ræsonnementet.

Relevante links

CERN's hjemmeside
CERN om Large Hadron Collider (LHC)
CERN om opfindelsen af World Wide Web




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere