Artikel top billede

Oracle indgår milliard-forlig i kontraktsag

En tidligere medarbejder får 221,5 millioner kroner for at have anmeldt en angivelig kontraktsvindel i forbindelse med statslig indkøb af software. Oracle afviser, men betaler alligevel milliard-erstatning.

Computerworld News Service: Oracle har indvilget i at betale over 1,1 milliard kroner plus renter i et forlig i en sag om ikke at leve op til sine kontraktmæssige forpligtelser i forbindelse med en kontrakt fra 1998 med U.S. General Services Administration (GSA), oplyser USA's justitsministerium.

Forliget er det største, som GSA nogensinde har indgået i kraft af False Claims Act, der gør det muligt for Justitsministeriet og såkaldte whistleblowers at retsforfølge leverandører af udliciterede offentlige opgaver i forbindelse med påstået svindel.

Tidligere medarbejder hos Oracle Paul Frascella vil modtage 221,5 millioner kroner som sin del af forligssummen i sagen, oplyser USA's Justitsministerium.

Oracle afviser dog påstandene i en pressemeddelelse. "Oracle afviser på det kraftigste, at selskabet ikke omhyggeligt overholdt prissætningsbetingelserne for den kontrakt," udtaler Oracle.

"Selskabet har altid haft stærke kontrolmekanismer på plads, for at sikre at de statslige institutioner, der indkøbte via GSA-aftalen, fik rimelige priser. Oracle har aldrig på nogen måde begået svindel."

Mange af vidnerne er efter 13 år ikke længere tilgængelige og andre "husker ikke længere omstændighederne tydeligt," påpeger Oracle.

"Derfor har Oracle besluttet at undgå distraktionen og den høje omkostning i forbindelse med at føre proces i denne sag ved at indgå forlig."

Sagen omhandler en GSA-kontrakt, hvorunder Oracle solgte softwarelicenser og teknisk support til statslige institutioner. Kontrakten blev indgået gennem GSA's Multiple Award Schedule-aftale, som gør det muligt for forskellige statslige institutioner at indkøbe produkter via en strømlignet indkøbsproces.

Multiple Award Schedule-leverandører indvilger kontraktmæssigt i at oplyse om deres kommercielle prissætningspraksis, beskriver USA's Justitsministerium i en pressemeddelelse.

Har fået 43,2 milliarder hjem

Frascella, der var kontraktspecialist hos Oracle, hævdede, at Oracle ikke gav GSA tidssvarende og nøjagtig information om sin kommercielle salgspraksis heriblandt rabatter tilbudt andre kunder. Det hævdes også i anklageskriftet fra maj 2007, at Oracle forsætligt misinformerende GSA om sine rabatordninger og at Oracle undlod at videregive forhøjede kommercielle rabatter til de statslige institutioner.

USA's Justitsministerium gik ind sagen i 2010 med en anklage om, at USA's statslige institutioner betalte "langt mere" end de burde have gjort for Oracles produkter, udtaler Justitsministeriet.

"Selskaber, der anvender ulovlig eller uredelig praksis for at sikre statslige opgaver, underminerer integriteten i indkøbsprocessen og skaber en urimelig konkurrencefordel i forhold til størstedelen af virksomhederne, der spiller efter reglerne," udtaler Tony West, der er assistant attorney general for Civil Division under USA's Justitsministerium.

"Udfald som dette ... demonstrerer vores dedikerede indsats for at sørge for, at skatteyderne ikke betaler mere end nødvendigt for de produkter og services, de får."

USA's Justitsministerium har genvundet mere end 43,2 milliarder kroner i kraft af sager via False Claims Act siden januar 2009.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere