Tysk højesteret: Ja til dybe links

Den tyske højesteret har givet grønt lys til søge-tjenester på internettet, der linker dybt til netavisers artikler. Dermed må to af Tysklands store net-medier bøje nakken i afgørelsen, der har haft parallele sager herhjemme. Danske Dagblades Forening mener ikke, at den tyske afgørelse får nogen betydning herhjemme.

En tysk afgørelse giver fornyet håb for de tjenester, der lever af at sende brugerne direkte videre til andre net-mediers nyheder uden først at sende dem over mediernes forsider, hvorfra de selv kan søge videre.

Den tyske højesteret - Bundesgerichsthof - har med en kontroversiel afgørelse nemlig tilladt den tyske søgemaskine Paperboy at linke dybt ind til artikler på andre tyske mediers hjemmesider.

Det er sket med den begrundelse, at net-avisernes artikler i forvejen er frit tilgængelige for offentligheden.

Derfor gør det ikke nogen forskel, om læserne kommer ind på siderne via net-avisernes forsider eller via andre søgetjenester som eksempelvis Paperboy, mener den tyske højesteret.

Blandt de tyske medier, der har sagsøgt Paperboy, er finansavisen Handelsblatt og magasinet DM, som i første omgang vandt de indledende sager i første tyske retsinstanser.

Parallele danske sager

Den tyske afgørelse står i skærende kontrast til den foreløbige danske retspraksis.

Herhjemme fik Danske Dagblades Forening (DDF) sidste sommerfogedrettens grønne lys til at stoppe søgetjenesten Newsbooster og midt i en tilsvarende fogedsag besluttede en anden nyhedstjeneste, Visator, at forlade landet.

De danske aviser mener, at søgetjenesterne er "snyltertjenester", som undergraver nettets forretnings-potentiale, fordi de tjener penge på at snuppe andres materiale uden at betale for det.

Selv om den tyske højesteret har givet grønt lys til Paperboy, mener DDF, at der er stor forskel på de danske sager og den tyske sag.

Ifølge DDF bygger den tyske afgørelse nemlig alene på ophavsrets-loven, mens de danske afgørelser bygger på det såkaldte database-direktiv, der sigter mod at beskytte samlinger af artikler og ikke enkeltstående artikler.

- Den tyske afgørelse har ikke database-aspektet med, og derfor mener vi ikke, at den kommer til at betyde ret meget overordnet set. Når det handler om database-direktivet, er der efter vores opfattelse enighed i Danmark og Tyskland, siger konsulent og jurist i Danske Dagblades Forening, Holger Rosendahl.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere