Tysk højesteret: Ja til dybe links

Den tyske højesteret har givet grønt lys til søge-tjenester på internettet, der linker dybt til netavisers artikler. Dermed må to af Tysklands store net-medier bøje nakken i afgørelsen, der har haft parallele sager herhjemme. Danske Dagblades Forening mener ikke, at den tyske afgørelse får nogen betydning herhjemme.

En tysk afgørelse giver fornyet håb for de tjenester, der lever af at sende brugerne direkte videre til andre net-mediers nyheder uden først at sende dem over mediernes forsider, hvorfra de selv kan søge videre.

Den tyske højesteret - Bundesgerichsthof - har med en kontroversiel afgørelse nemlig tilladt den tyske søgemaskine Paperboy at linke dybt ind til artikler på andre tyske mediers hjemmesider.

Det er sket med den begrundelse, at net-avisernes artikler i forvejen er frit tilgængelige for offentligheden.

Derfor gør det ikke nogen forskel, om læserne kommer ind på siderne via net-avisernes forsider eller via andre søgetjenester som eksempelvis Paperboy, mener den tyske højesteret.

Blandt de tyske medier, der har sagsøgt Paperboy, er finansavisen Handelsblatt og magasinet DM, som i første omgang vandt de indledende sager i første tyske retsinstanser.

Parallele danske sager

Den tyske afgørelse står i skærende kontrast til den foreløbige danske retspraksis.

Herhjemme fik Danske Dagblades Forening (DDF) sidste sommerfogedrettens grønne lys til at stoppe søgetjenesten Newsbooster og midt i en tilsvarende fogedsag besluttede en anden nyhedstjeneste, Visator, at forlade landet.

De danske aviser mener, at søgetjenesterne er "snyltertjenester", som undergraver nettets forretnings-potentiale, fordi de tjener penge på at snuppe andres materiale uden at betale for det.

Selv om den tyske højesteret har givet grønt lys til Paperboy, mener DDF, at der er stor forskel på de danske sager og den tyske sag.

Ifølge DDF bygger den tyske afgørelse nemlig alene på ophavsrets-loven, mens de danske afgørelser bygger på det såkaldte database-direktiv, der sigter mod at beskytte samlinger af artikler og ikke enkeltstående artikler.

- Den tyske afgørelse har ikke database-aspektet med, og derfor mener vi ikke, at den kommer til at betyde ret meget overordnet set. Når det handler om database-direktivet, er der efter vores opfattelse enighed i Danmark og Tyskland, siger konsulent og jurist i Danske Dagblades Forening, Holger Rosendahl.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
Sikkerhedsekspert: Derfor har Colonial været nødt til at betale hackere ransomware på 30 millioner kroner - vil sagtens kunne ske i Danmark
Interview: Hvorfor har mægtige Colonial Pipeline valgt at betale ransomware til hackere trods anbefalinger fra myndigheder og sikkerhedsmiljøet? "Det er ikke helt sort og hvidt," siger sikkerheds-ekspert Leif Jensen fra Eset.
Computerworld
Nye informationer om det største iPhone-hack nogensinde ser dagens lys: 128 millioner brugere blev ramt
Hidtil hemmeligholdte detaljer om verdens største iPhone-hack er kommet frem under retssagen mellem Apple og Epic Games. 128 millioner brugere blev ramt, og mere end 4.000 apps blev inficeret. Se detaljerne her.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Så ofte rammer din sikkerhedsleverandør plet – eller helt ved siden af
Denne uafhængige evaluering fra MITRE ATT&CK giver et billede af styrker og svagheder hos førende udbydere af cybersikkerhedsydelser. Rapporten vurderer bl.a. reaktion og træfsikkerhed på simulerede angreb og af, hvor hurtigt der slås alarm.