Artikel top billede

Illustration: Antonis Papantoniou/iStockphoto.

Tænk dig godt om og spar kassen på virtualisering

Du er slet ikke færdig med at høste økonomiske gevinster på virtualiseringen, fordi der ligger mange skjulte besparelser i at køre med forskellige teknologier skræddersyet til dine behov.

Læs også:
Sådan kan du bruge dine fede gadgets på dit arbejde

Den virtuelle desktop bliver billigere end en pc

Gennem de seneste 10 år har virtualiserings-revolutionen skyllet over serverrummene i hele den vestlige verden.

I dag er halvdelen af alverdens servere blevet virtualiserede.

Store besparelser, lettere it-administration og grønnere it-forbrug har været nogle af de store succesoplevelser.

Alligevel er der ganske sikkert mere at komme efter, hvis du indstiller det kritiske sigtekorn på din egen infrastruktur.

Det mener virtual datacenter arkitekt René Vester fra konsulentvirksomheden Axcess, som Computerworld har mødt på Citrix' Synergy-konference i Barcelona, hvor omkring 4.000 it-folk fra hele kloden er stimlet sammen for at høre om virtualisering, clouds og andre hotte it-emner.

"Hele vejen fra datacentret til de virtuelle desktoppe og op i skyen er der massive besparelser at hente, hvis man strikker sin virtualiseringsstrategi rigtigt sammen. I bund og grund handler det om at tilpasse sin teknologi til sine medarbejderes specifikke behov - og ikke omvendt," forklarer René Vester.

Er det allerbedste strengt nødvendigt?

Så med andre ord handler det om at udforme en strategi for implementeringen af virtualiseringen, frem for blot at justere lidt hist og pist for at opnå mindre taktiske fordele på den korte bane.

Den strategi handler ifølge René Vester i høj grad om at kigge på muligheden for at køre med differentierede it-miljøer frem for at lægge alle sine æg i samme kurv - især, hvis man kun har øje for de allerdyreste guldæg.

"Det burde ikke være sværere at vedligeholde heterogene miljøer, da det i gåseøjne kun handler om at pakke applikationer ind i den ene eller den anden løsning," siger René Vester.

Men hvordan udformer man så sin virtualiseringsstrategi sådan helt konkret?

Når det kommer til serverne peger René Vester på, at virtualiseringsgiganten VMware har de klart bedste og feature-rigeste løsninger, men hele serverrummet behøver ifølge datacenter-arkitekten ikke nødvendigvis at køre på det fineste og dyreste software for at få hverdagen til at fungere.

"Virksomheder kunne eksempelvis kigge kritisk på, om ikke det ikke var godt nok, hvis halvdelen af de virtualiserede servere kørte på VMware-software, mens den anden halvdel kørte på løsninger fra Citrix eller Microsoft. Alene dér er der store licens-besparelser at hente," forklarer han.

Cloud versus eget jern

Han hævder, at det samme gælder i skyen, når din virksomhed skal håndtere sine applikationer på den mest hensigtsmæssige måde.

Det gældende spørgsmål er, hvornår det bedst kan betale sig at leje software i en opstartsperiode, og hvornår den optimale løsning er at køre applikationerne fra sit eget jern.

Den afvejning kommer igen an på, hvad applikationerne skal bruges til, og hvordan brugerne tilgår dem.

Han illustrerer sin pointe med et meget simpelt eksempel:

"Hvorfor eksempelvis bruge tid og penge på at hoste virksomhedens eget website, når hosting-leverandørerne er så meget bedre og billigere til at gøre det?"

Brugernes behov er vejviseren

Ved implementeringen af de meget moderne virtuelle desktoppe bliver tingene straks en smule mere komplicerede, men selv simple tricks kan gøre en stor forskel på bundlinjen.

"Udformningen af desktop-virtualiseringsstrategien handler også i høj grad om, hvordan applikationer skal køre, og hvilke krav brugerne har," fortæller René Vester og nævner samtidig, at i virksomhedens virtualiserings-business case skal man selvfølgelig også se på, hvilke applikationer, der rent faktisk kan og må køre fra en sky-tjeneste.

"Hvis nu tekstbehandlingsprogrammet Word kun måtte køre fra helt specifikke versioner af Windows, så er løsninger med delte serverressourcer som XenApp jo nærmest udelukket, selv om man med meget teknisk snilde godt kan få en løsning til at hænge sammen."

Måske er pc'en stadig god nok

Samtidig hævder René Vester, at på trods af rabatter ved køb af mange desktop-licenser fra samme leverandør, så giver det rigtig god mening at kombinere flere forskellige desktop-teknologier.

Skal du virkelig have virtuelle desktoppe?

Helt overordnet fremhæver han, at der er tre scenarier for, hvordan medarbejderne kan tilgå data og applikationer - og det er først og fremmest via den helt traditionelle og fuldfede pc.

Dernæst er det igennem delte servermiljøer som eksempelvis Citrix' XenApp, Oracles SunRay og Microsofts Remote Desktop Services.

Sidst men ikke mindst er der luksusudgaven med desktop virtualisering, hvor VMwares View og Citrix' XenDesktop er Lamborghini-modellerne.

"Hvis en it-administrator har 200 brugere, så giver det måske rigtig god mening, at 50 arbejder på pc'er, 100 er på delte servermiljøer, mens 50 brugere er på en virtuel desktop," siger René Vester og begrunder sit valg med hardware-indkøb.

"Forskellen mellem en delt servermiljø-løsning som XenApp og en virtuel desktop som XenDesktop er én til fire. Det betyder, at der skal købes fire gange så meget serverplads, licenserne er dyrere og vedligeholdelsen er også mere omfangsrig."

"Så når kontormedarbejderen Erna skal sidde og taste tal ind i ERP-system på arbejdspladsen, så har hun jo slet ikke brug for den fineste løsning. Samtidig skal man dog også være opmærksom på, at nogle medarbejdere reelt har brug for at køre med den fine, dyre løsning," siger René Vester om hele strategien med at køre forskellige desktop-miljøer ud til forskellige medarbejdere.

Venter på VMwares billige løsning

Han forstår dog godt, at selskaber som VMware og Citrix har travlt med at fortælle om alle de herlige og fleksible ting, som en virtuel desktop kan levere i forhold til den noget mere skrabede løsning, hvor brugerne deler ressourcerne i serverrummet.

For det er på de store, fine virtuelle desktop-løsninger, at selskaberne høster de store avancer.

Alligevel vil han på ingen måde afskrive "gamle" teknologier som XenApp, fordi den i mange tilfælde kan være som skræddersyet til kundens reelle behov i forhold til en XenDesktop-løsning, der måske er det rene overkill.

Han undrer sig samtidig over, at når det kommer til VMwares desktop-løsninger, så er der kun den dyre virtuelle desktop-løsning, View, på hylden.
 
"Egentlig er det mærkeligt, at VMware ikke også kommer med andre og billigere løsninger end View, der eksempelvis kunne have integration til Microsofts terminalservere, ligesom det er tilfældet med XenApp," forklarer han.

På den måde ville konkurrencen og priserne på desktop-miljøerne også blive intensiveret, hvilket igen vil være til din fordel.

Læs også:
Sådan kan du bruge dine fede gadgets på dit arbejde

Den virtuelle desktop bliver billigere end en pc




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere