Artikel top billede

Foto: iStockphoto/Lisa Klumpp. (Foto: iStockphoto/Lisa Klumpp)

Desktop-virtualisering

Tilbage til hovedartikel

Konceptuelt er desktop-virtualisering en videreudvikling af klient/server-teknologien med at benytte delte servermiljøer.

I desktop-virtualisering er den enkelte brugers programmer og data dog ikke delt med andre, og teknikken kræver derfor omkring fire gange så meget jern som i de delte servermiljøer.

Efter virtualisering af serverparken, er desktop-virtualisering det næste naturlige skridt for mange virksomheder.

Desktop-virtualisering går groft sagt ud på at adskille den fuldfede pc-oplevelse med medarbejdernes arbejdsenheder, som kan være en pc, mac eller en tynd klient uden egentlig computerkraft.

Data, programmer og processer kører og kan administreres fra centralt hold og tilgås af slutbrugerne via internettet.

Kører efter bøvl

Server manager Mikael Korsgaard Jensen fra Herning Kommune er fuld af lovord om desktop-virtualisering, som kommunen er klar til at rulle ud til 350 brugere efter længere tids bøvl med teknikken.

"Vi har fundet ud af, at brugerne i mange tilfælde ikke har fået helt samme ydelser som på deres egen pc, og det problem skulle vi have løst, før vi kunne rulle projektet ud i folks produktionsmiljøer," siger han og fortsætter:

"De fleste er jo vant til at arbejde på computere derhjemme, og de forventer at få samme fulde grafiske brugerflade på jobbet som derhjemme," lyder det fra Mikael Korsgaard Jensen, som dog tilføjer, at den helt det samme oplevelse næppe kan forventes inden for de næste par år.

"Grafikken og båndbredder har været to store udfordringer, som er løst nu. Folk skal dog ikke forvente, at de kan arbejde med tungt grafisk arbejde på en virtuel desktop. Til lettere grafisk arbejde og til almindelig kontorbrug er det dog en helt perfekt platform," understreger Hernings server manager.

Samme pris som en pc

Herning Kommune er efter de indledende tekniske børnesygdomme begyndt at kigge på at få kørt yderligere 600 virtuelle desktops ud til kommunens plejehjem, da det mobile plejepersonale skal til at journalisere direkte fra bærbare computere.

Kommunens dekstop-virtualiseringsløsning er View-klienten fra VMware.

"De virtuelle desktops giver en meget stor grad af fleksibilitet, og vi har valgt at køre videre med VMware, fordi vi i forvejen har stor VMware-ekspertise, som vi kan trække på og dermed undgå de helt store uddannelsesseancer," fortæller Mikael Korsgaard Jensen.

Han siger, at han snildt kan forestille sig blandede desktop-miljøer med fuldfede pc'er og virtuelle desktops alt efter arbejdsopgaverne. Derimod er server manageren ikke meget for at blande alt for mange producenter ind i den virtuelle desktop-infrastruktur, da det giver mere vedligeholdelsesarbejde.

"De virtuelle desktops er ikke billigere end en traditionel pc, men gevinsten ligger i slutbrugernes fleksibilitet, da de kan logge på deres eget desktop-miljø alle steder fra," siger han og tilføjer, at administrationen også er en kæmpe fordel i desktop-virtualisering.

Overbeviste bossen

Mikael Korsgaard Jensen kan på længere sigt godt forestille sig en ordning, hvor medarbejdere får en pose penge til at købe deres eget it-udstyr for, og det så er it-administrationens opgave at pakke applikationerne sikkerhedsmæssigt ind i virtualisering.

"Man skal dog huske på, at 'one-size-fits-all' ikke gælder på virtuelle desktops, så der vil ganske givet være stor forskel fra organisation til organisation på, hvor meget og hvor mange virtuelle desktops den enkelte virksomhed kan få gavn af."

Hernings server manager forudsiger samtidig, at den fremtidige udfordring med at få virtuelle desktop-miljøer ind i organisationen snarere er politisk end teknisk og organisatorisk.
"Det tog mig personligt to år at overbevise min organisation om, at server-virtualisering er smart," fortæller han.

Tilbage til hovedartikel




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere