Artikel top billede

(Foto: IDG News Service)

Opfinderen af RFID er død

Opfinderen af RFID-teknologien er død. Han tjente millioner af kroner, men kom aldrig til at skumme fløden på RFID's hastige udbredelse i de seneste år.

Computerworld News Service: Charles Walton, der opfandt RFID-teknologien, som nu bruges i stigende grad overalt ligefra varedepoter over detailhandlere til biblioteker, er død i Californien i en alder af 89 år. 

Hans teknologi udkonkurrerer i dag stregkoder til mange formål og baner vejen for relaterede teknologier såsom near-field communications (NFC).

I en artikel om historien bag teknologien til radiofrekvens-identifikation (RFID) i publikationen RFID Journal, beskrives det, at Mario Cardullo fik patent i 1973 på et aktivt RFID-tag med genskrivbar hukommelse.

Samme år "fik Charles Walton, en iværksætter fra Californien, tildelt et patent på en passiv transponder, der kunne bruges til at låse en dør op uden brug af nøgle. Det fungerede ved, at et kort med en indlejret transponder sendte et signal til en modtager i nærheden af døren. Når modtageren opdagede et gyldigt identitetsnummer, der var lagret i RFID-tagget, låste modtageren døren op. Walton licenserede teknologien til låseproducenten Schlage og andre virksomheder." 

(Du kan læse mere om historien bag RFID og Walton hos MIT.)
Via militæret
Ligesom mange af de andre pionerer bag trådløse teknologier kom Walton i gang med at arbejde på sådanne teknologier via militæret - i hans tilfælde ved den amerikanske hærs signalkorps.

Han arbejdede senere 10 år for IBM, hvor efter han etablerede sin egen virksomhed ved navn Proximity Devices for at producere apparater baseret på hans patenter inden for trådløs teknologi.

Proximity blev i 1983 tildelt det første patent, der nævner RFID, for en "bærbar identifikator baseret på udsendelse af radiofrekvens."

Tjente millioner

Walton tjente millioner af dollar på sine opfindelser, selv om det først er i de seneste år, der virkelig er kommet gang i markedet for RFID-teknologi, idet både pris og størrelse på chip er styrtdykket. ABI Research estimerer, at det globale RFID-marked sidste år var 29,5 milliarder kroner værd.

I en rapport fra Venture Beat om Waltons død fortælles det, at han i løbet af sin karriere fik tildelt mere end 50 patenter - inklusive et patent på en digital version af RFID, der var mere avanceret end de tidligere passive modeller.

Det bemærkes dog også i denne rapport, at Waltons vigtigste patenter udløb midt i 1990'erne.

Det betød, at han ikke nåede at tjene på den hurtige udbredelse, som RFID har fået siden da i kraft af en ibrugtagen i store organisationer som eksempelvis USA's forsvarsministerium.

Walton kunne næppe have forudset visse af konsekvenserne af hans RFID-teknologi, som har skabt en ophedet debat om sikkerhed og privatlivets fred, og endda inspireret en enkelt forsker til at inficere sig selv med en computervirus ved hjælp af en implanteret RFID-chip i sin hånd.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere