Artikel top billede

Revisor: Ingen samlede it-skattelettelser til dig

Afskaffelsen af den udskældte multimedieskat betyder slet ikke mindre skat på it-udstyr. Læs revisors forklaring.

Afskaffelsen af multimedieskatten giver samlet set slet ikke danskerne flere penge mellem hænderne.

For den nye skat på fri telefon og afskaffelsen af bruttolønsordningen gør, at statens skatteindtægter forbliver på stort set samme niveau.

Det vurderer revisor Niels Sonne fra Deloitte, der har fulgt alle reglerne, lovforslag, finanslovsforslag og embedsmændenes papirer på området.

I regeringens forslag til finanslov fremgik det, at regeringen forventede en indtægt til statskassen med den nye skat på 50 millioner kroner om året og et tab på 500 millioner kroner ved afskaffelsen af multimedieskatten.

Altså et samlet plus på 450 millioner kroner set fra en skatteyders synsvinkel.

Usikkerhed og justering

Siden er begge disse tal blevet justeret en anelse i selve lovforslaget.

Ligesom regeringen selv har peget på, at omfanget af de nye indtægter er behæftet med "stor usikkerhed".

Dog fortæller regeringens tal i lovforslaget fortsat om en klar forventning til en samlet udgift til staten ved omlægningen - og altså dermed en skattelettelse for borgerne.

Men nu påpeger revisor Niels Sonne altså at det i sidste ende faktisk kan ende med at at blive en rigtig god forretning for staten - eller i hvert fald bør alle drømme om skattelettelser på it-grej forstumme omgående.

"Jeg tror roligt, vi kan stille spørgsmålstegn ved - om dette overhovedet er en udgift for statskassen og noget der bare minder om en skattelettelse," siger Niels Sonne.

For med de i forvejen meget usikre beregninger og skøn fra regeringen er slet ikke medregnet de indtægter, som staten vil få ind som følge af, at man sløjfer den såkaldte bruttolønsordning. 

En væsentlig detajle, når man skal se på det samlede regnestykke, påpeger revisoren.  
 
Beregning: Mindst 300 millioner
Faktisk lavede Deloitte sidste år for DR Pengemagasinet en række beregninger, som netop viste at "bruttolønsordningerne" kostede staten minimum 300 millioner kroner om året.

"Når ordningen stopper her, er det en sparet udgift," siger Niels Sonne og forklarer, at de penge altså vil tilfalde statens pengekasse.

"Vores meget forsigtige skøn over provenu-tab (som følge af bruttolønsordninger, red.) byggede på en antagelse, at måske op mod 200.000 af de 450.000, som betalte eller betaler multimedieskat - havde eller har en bruttolønsordning, og at der formentlig i gennemsnit var tilvalgt udstyr for minimum 3.000 kroner per år."

"Dette svarer til en lønreduktion på 600 millioner kroner og dermed en skattebesparelse for medarbejderne på cirka 290 til 300 millioner kroner," siger Niels Sonne.

Ergo må man forvente at de minimum 300 millioner kroner vil tilgå staten i fremtiden, når ordningen fjernes, slår Niels Sonne fast.

Indtægter fra telefonskat

Oven i de 300 millioner kroner har IT-Branchen og Dansk Erhverv med baggrund i tal fra blandt andet Danmarks Statistik beregnet, at der nok snarere kommer mindst 250 millioner kroner ind på den nye beskatning af fri telefon.

Altså markant mere end de cirka 75 millioner, som regeringen har meldt ud, at den forventer.

"Og de to tal lagt sammen viser, at der samlet set ikke er tale om skattelettelser - tværtimod," konkluderer Niels Sonne.

Læs også:

Så mange danskere rammes af ny smartphone-skat.

Sådan rammer ny telefonskat Computerworld-læseren.

Erhvervsliv dybt skuffet over ny smartphone-skat.

Aftale på plads: Nu er det slut med multimedieskat.

Mobil-skat er stadig et misfoster trods ny sminke.

Smartphone-skatten kommer: Nu skal du snart betale.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere