Artikel top billede

Her er fordelene ved ny login-metode i Windows 8

Sikkerhedsekspert kan godt se fidusen i ny login-metode i Windows 8.

Læs også: Microsoft udvikler helt nyt login til Windows 8.

Det skal være lettere at logge ind på sin computer, mener Microsoft-udviklerne, der arbejder på virksomhedens nye styresystem.

Da mange funktioner i Windows 8 bliver tilgængelige via den trykfølsomme skærm, hvorfor så ikke skabe en login-metode, folk vil have lettere at bruge end den traditionelle indtastning af et password?

Microsoft giver derfor mulighed for at lade brugerne logge ind ved med fingeren at tegne bestemte mønstre på et selvvalgt billede, direkte på skærmen.

Det kan du læse mere om her.

Den login-metode har en række fordele, mener Ulf Munkedal, som er stifter af og chef for it-sikkerhedsvirksomheden FortConsult.

"Det vil kunne hjælpe de mennesker, som er stærkt afhængige af gule sedler. Det er nemmere at logge ind, når det ligger i fingrene eller i hånden, end når det ligger oppe i hovedet," siger han.

Ligger i fingrene

Vi kender det alle sammen fra Dankort-terminalerne, mener han.

"Jeg kan ikke nødvendigvis huske koden, men når jeg lægger fingrene på tastaturet, så kommer det. Så skal jeg ikke bruge kræfter på at huske det, og det er nok lidt det samme princip her. Også flere smartphones har i dag en funktion, hvor du tegner et mønster som login."

Ulf Munkdal håber dog, at Microsoft-udviklerne tænker sig rigtig godt om, når de laver denne slags løsninger.

"Det er en login-funktion, og man kan få masser af tæsk for det, hvis det ikke er sikkert. Men man plejer at tænke sig rigtig godt om, når man laver den slags løsninger."

Risikoen for shoulder surfing, altså hvor en person står bagved personen, der bruger sin kode, udgør selvfølgelig altid en sikkerhedsrisiko, mener Munkedal.

"Man må så vurdere, om denne type login er nemmere eller sværere at aflure over skulderen end så meget andet. Det er et godt spørgsmål," siger han.

Det sikreste login

Hvad den sikreste login-metode er, er Ulf Munkedal imidlertid ikke i tvivl om.

"Her er jeg lige så kedelig, som alle de andre sikkerhedsnørder. Det sikreste login er en eller anden for to-faktor authentication, en kombination af noget, du har og noget, du ved. Password'et er det, du ved og et papkort, en digital signatur, der ligger på din computer, eller en biometrisk løsning, er det du har."

De biometriske løsninger kæmper stadig for sin udbredelse. Der er godt og skidt at sige om biometrisk login, mener Ulf Munkedal.

"Det gode er, at man altid har det ved hånden, høhø, sorry. Så det er nemt at bruge. Grunden til, at vi ikke har set den store biometriske udbredelse er nok, at folk er nervøse for, at de ikke kan komme af med det igen."

Den biometriske identifikation hænger jo meget fast med personen, og det er svært at fravælge sine figeraftryk, hvis de er blevet kompromitteret.

Ubrugelige fingeraftryk

Ulf Munkedal peger på en anden, lidt overraskende, omstændighed, der til stadighed sætter en kæp i hjulet for udbredelsen af biometrisk genkendelse med fingeraftryk:

Mange mennesker har ikke har et fingeraftryk, der kan bruges i en biometrisk løsning.

"Det kommer som en stor overraskelse for alle os, der ser spionfilm og krimier. Jeg kender en administrator af et serverrum, der har en biometrisk login-løsning. Han måtte ned på den sidste af sine fingre, inden systemet havde et genkendeligt fingeraftryk af ham," siger Ulf Munkedal.

Læs også: Microsoft udvikler helt nyt login til Windows 8.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere