Artikel top billede

Sådan får du dit helt eget top-level domæne

.Cph .Newyork .LEGO?

På torsdag den. 12. januar vender vi atter en side i nettets historie. Domæne-efternavne som .com og .dk får følgeskab af en kæmpe klase nye domæner, der kan være alt fra firmanavne til geografiske placeringer.

De såkaldte generiske top-level-domains (gTLD) gør det muligt for eksempelvis store firmaer at sikre sig et lille hjørne af nettet med sit eget dørskilt. Lego kunne meget behændigt reservere .lego.

Mens ansøgningsrunden endnu ikke er afsluttet, er det svært at finde firmaer, der vil fortælle om deres planer om at investere i et selvstændigt og dyrt domæne. Men ifølge domænerådgivere Netnames - det tidligere Speednames - er der en lille men voksende interesse for domænerne.

Firmaet er også klar til at sende ansøgninger for danske kunder, fortæller direktør Jørgen Christensen uden at ville sætte navne på.

Men faktisk fraråder firmaet mange af sine kunder at købe en domæneendelse, der matcher firmanavnet.

"Vi har rådet en hel del af vores kunder til ikke at investere i de nye gTLD. Det har vi gjort, fordi vi som eksperter på området mener, at du som virksomhed eller organisation skal være af en bestemt støbning, hvis de nye gTLD'ere skal give mening for din forretning. Det er især virksomheder, som er 'first movers' på nettet, der får kreative muligheder med de nye gTLD'ere," siger Jørgen Christensen. 

Hvem har egentlig brug for det?

Det koster 185.000 dollars at ansøge om et domæne - over en million kroner. Gebyret skal betales uanset, om man får navnet eller hvis ICANN giver afslag.

Det sætter en naturlig grænse for, hvilke firmaer og organisationer, der hiver tegnebogen frem.

Men hvem er det egentlig, der burde se en fremtid i at købe sit eget gTLD?

"Det kunne være et firma som Lego. Det er i hvertfald især relevant for dem, der har consumer brands. Og virksomheder der gerne vil være frontrunners på onlinedelen. Der kommer sikker mange gode eksempler på kreativ udnyttelse med tiden. For nogle vil det også give mening at købe ud fra et prestige- eller marketing hensyn. Hvis man stiller det op mod en stor tv-kampagnen, så begynder det at se helt fornuftigt ud," siger Jørgen R. Christensen, der er administrerende direktør Group NBT A/S, der ejer Netnames.

Han henviser til, at alt med en ip-adresse jo kan få en webadresse og det vil kreative marketing- og branding personale måske udnytte.

"Men så er der også den indlysende brug af gTLD for store virksomheder med kontorer i mange lande. De kunne bruge det til at skabe deres egen infrastruktur. Man kunne også bruge det eksternt, så bilproducenter kunne give sine kunder, agenter og forhandlere deres egen emailadresse," siger Jørgen Christensen og indrømmer, at det kun vil være de meget store firmaer i Danmark, for hvem det er oplagt at investere.

I udlandet har både Canon og Deloitte har allerede sagt, at de er interesserede i at håbe deres egne gTLD - for eksempel .canon.

Ansøgningsprocessen åbner på torsdag d. 12. januar og er åben frem til 12. april. Det forventes, at en typisk sag tager ni måneder at behandle. Når ansøgningsviduet lukker den. 12. april, er der ikke lagt nogle planer for, hvornår næste mulighed for at købe et af de dyre domæner igen opstår.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
iPaaS-webinar: Take advantage of key trends in a billion dollar-market

According to Gartner, by 2023, the iPaaS market is expected to grow well above $6 billion in revenue, thus becoming the largest segment in the integration platform technology market. To illustrate what iPaaS can do for your business, Flügger will outline how to overcome their integration challenges. Do not miss the opportunity to learn how a successful iPaaS implementation can improve your business outcomes.

07. maj 2021 | Læs mere


Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Premium
Test: Derfor vil jeg gerne have Google ind i min næste bil - og det er dårligt nyt for nogle bilproducenter
Googles Android Automotive er et vellykket styresystem til bilen, der vender op og ned på magtbalancen i bilbranchen. Computerworld har prøvekørt softwaren og har dommen klar.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Overvåg kritiske industrielle systemer og beskyt dem mod angreb
Industrial Control Systems (ICS) udgør hjertet i alle forsynings- og produktionsvirksomheder og kan være overraskende sårbare overfor cyberangreb. Dette whitepaper giver et godt overblik over problematikker og muligheder for at sikre jeres systemer.