Artikel top billede

Der kommer ingen .ringsted eller .horsens i denne omgang

Nødvendig ændring af domæneloven er afblæst. For mange bekymringer og lav interesse får skylden.

Hvem afgør, om det er Fredericia Kommune eller Fredericia Furniture, der har ret til .fredericia?

Det spørgsmål er en af årsagerne til, at Danmark nu slet ikke får nogle af de geografisk betingende navne som .limfjorden, .aarhus eller .vendsyssel.

Erhvervs- og Vækstministeriet har besluttet at sende en nødvendig ændring af den danske domænelov til hjørnespark. Det er ellers blevet muligt at ansøge ICANN om generisk toplevel domæner (gTLD) i år for første gang.
Men ingen danske firmaer, kommuner eller foreninger får som deres udenlandske sidestykker mulighed at ansøge om den type domæne-endelser i den første ansøgningsrunde mellem den 12. januar og den 12. april.

ICANN, som forvalter det globale domænenavnssystem, har et ufravigeligt krav om, at ansøgninger med et geografisk islæt også skal indeholde en "støtte"-erklæring eller "ikke-indsigelse" fra en myndighed. Den nu udsatte ændring af domæneloven i Danmark ville have givet Erhvervsstyrelsen ret til at administrere disse erklæringer.

Nu har ingen danske myndigheder hjemmel til at godkende domæne-endelser med et geografisk dansk islæt. Så ingen kan ansøge om domænerne.

Med bedre tid kan vi lave bedre regler

Den skrinlagte lovændring i Danmark skyldes, at Erhvervsstyrelsen har modtaget mange høringssvar, fra parter, der mener, at lovændringen var mangelfuld. Og så er der slet ikke nogen, der har tænkt sig at ansøge om et domæne, mener ministeriet, som ikke mener, at udsættelsen får nogen praktisk betydning.

"På baggrund af høringssvarene og særligt henset til, at der ikke er angivet en konkret efterspørgsel i høringssvarene efter at registrere nye internetdomæner med et geografisk navn, som har tilknytning til Danmark, under den 1. ansøgningsrunde, har Erhvervs- og Vækstministeriet valgt at udskyde fremsættelsen af lovforslaget om ændring af domæneloven," skriver Erhvervsstyrelsen i sit høringsnotat.

Styrelsen peger på, at Norge heller ikke får lokale regler færdige, før ICANNS ansøgningsfrist løber ud. Sverige og Finland har heller ikke indført ny regulering i forhold til geografiske internetdomæner.

Flere af de kritiske høringssvar har foreslået de danske myndigheder, at tvister og klagesager vedrørende nye internetdomæner med en geografisk tilknytning til Danmark, skal behandles på samme måde som klagesager vedrørende sager om .dk. I lovforslaget var der lagt op til, at klagesager skulle afgøres på internationalt plan. Det skal nu undersøges, om en dansk løsning er mulig.
Flere parter har også ønsket nogle mere klare krav til de firmaer og organisationer, der måtte registrere et af de nye domæner.

Danske firmaer, der skulle ønske at registrere et gTLD med deres eget firmanavn eller med en produktkategori, vil stadig kunne gøre det. Det er kun domæneendelser med geografisk tilknytning til Danmark, at de danske myndigheder skal godkende.

Ifølge ComONs oplysninger forventes meget få danske firmaer at søge om deres eget gTLD. Estimater ligger i øjeblikket på mellem 10-20 firmaer.
IT-JOB

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Teknisk Specialist til WorkZone

Formpipe Software A/S

Lead developer og teknisk fyrtårn

IBM Client Innovation Center

Senior Developer – IBM CIC
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere