Artikel top billede

Efter store forsinkelser: Dansk smartphone endelig på vej

Danskudviklet smartphone er lige på trapperne, lover stifter Lars Gravesen. Det er dog langt fra første gang, at han har lovet at være klar med telefonen, uden at der sket noget.

Den danske Lumigon-smartphone har været fire år undervejs og findes stadig ikke som andet end en luftig, fem meter stor plastik-mock-up i firmaets lejede lokaler i Københavns sydhavn.

Nu er Lumigons bagmand og stifter, Lars Gravesen, endnu en gang klar til at love en snarlig lancering.

Han fortæller, at telefonen kommer 27. februar. Her vil selskabet være klar til at vise den færdige model frem. 

At den danske smartphone er "lige på trapperne" er dog en melding, der er hørt flere gange før.

Den store lancering fandt sted tilbage i 2010, og siden er projekt blevet udskudt over flere omgange. 

I Lumigons seneste årsregnskab, der blev offentliggjort sidst i december, kan man læse den ikke særligt overraskende konstatering, at "udviklingsarbejdet har taget længere tid end oprindeligt forventet."

Et tilbageblik i de tidligere regnskaber viser, at Lumigon stort set hvert år har været "næsten klar". 

I 07/08-regnskabet, som blev offentliggjort i decmber 2008, hed det: "Markedsføringen ventes igangsat i indeværende regnskabsår."

To år senere lød meldingen i 09/10-regnskabet, at nu var markedsføringen igangsat, mens salget forventes igangsat i første kvartal af 2011.

Men den forventning holdt ikke, og i stedet måtte Lumigon endnu engang udskyde planerne:

"Det er forventningen, at markedsføring af produktet vil finde sted i 2012," står der i ledelsesberetningen i det seneste Lumigon-regnskab.

Fra Freescale til Qualcomm

"Ja, det har været en hård kamp. Vi har skullet slås med kinesiske leverandører, og rode med patentsager og folk der stjæler vores ideer. Men især har vi skullet skifte platform undervejs. Det havde vi ikke lige kalkuleret med," fortæller han på en telefon fra Kina.

Da Lumigon viste sin første prototype frem for medierne ved den store lancerings-fest den 20.10 2010 kl 20:10 var telefonen ifølge de skriftlige specifikationer udstyret med en Freescale processor. 

Den har Lumigon ifølge Lars Gravesen ikke kunnet få til at virke og er derfor undervejs gået over til en anden processor leveret af Qualcomm.

"Det er et kæmpe skifte, der betyder, at en masse software skal skrives om," fortæller Lars Gravesen.

Android ICS

Den smartphone, som Lumigon ifølge Lars Gravesen vil fortælle mere om den 27. februar, har en dobbeltkernet CPU og vil køre den allerseneste version af Android, Icecream Sandwich.

Derudover vil han ikke afsløre detaljer, siger han.

Det fremgår af det seneste regnskab, at udviklingsomkostningerne nu er oppe på 17 millioner kroner, og I har fået tilført ny kapital i flere omgange. Kan du blive ved at få investorerne til at spytte nye millioner i?

"Jamen et regnskab er jo bare et stykke papir med nogle tal, det er jo ikke hele historien. Prøv at se på det positive: Der er et dansk firma, der skaber noget nyt. Men I journalister er kun interesseret i det negative," siger Lars Gravesen.

Han oplyser, at Lumigon blandt andet har medvirket som leverandør til et andet delvist dansk smartphone-projekt, nemlig luksus-telefonen Ulysse Nardin Chairman, som det britiske firma SCI Innovations står bag.

Telefon til 129.000 - dollars

SCI Innovations er drevet af udenlandsdanskeren Morten Nielsen, der blandt andet har en fortid som salgschef i Damgaard Data.

Luksustelefonen, som ifølge brochurene er udviklet i samarbejde med urfirmaet Ulysse Nardin, kan trækkes op som et ur, hvilket giver strøm til batteriet.

I den dyreste udgave med hvidguld og diamanter koster den ifølge Lumigon 129.000 dollars.

Specifikationer på telefonen, der lige som Lumigons telefon blev lanceret i 2010, er dog temmeligt bedagede, og byder blandt andet på en lille 3,2 tommer kapacitiv touch skærm og styresystemet Android i version 2.2, fremgår det af hjemmesiden for produktet.

På siden kan man dog også se, at den diamantbesatte ur-telefon og den mere overkommelige Lumigon smartphone har et helt andet og meget luftigt træk til fælles:

På den tydeligvist ikke opdaterede hjemmeside fortælles det, at Ulysse Nardin Chairman er planlagt at blive sat til salg i løbet af maj 2011.

Læs også:

Danske Lumigon må udskyde smartphone-lancering

Dansk-udviklet mobiltelefon står i stampe

Dansk it-nørd udfordrer de store mobil-producenter

Dansk it-nørd udfordrer de store mobil-producenter

Sådan kan dansk mobilprojekt undgå total fiasko

Kikset lancering kan ramme dansk mobilprojekt hårdt

Dansk mobilproducent: Design før teknologi




IT-JOB

WSP Danmark A/S

MicroStation konsulent

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Senior Delivery Manager

Centrica Energy

Senior Business Analyst
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere