Artikel top billede

Nye cloudregler kan få alvorlige konsekvenser

EU-Kommissionens udkast til nye databeskyttelsesregler fejler på en række vigtige områder, vurderer ekspert.

Computerworld News Service: EU-Kommissionens udkast til ændringer af det eksisterende databeskyttelsesdirektiv vil sandsynligvis "skræmme virksomheder væk fra Europa" og vil ikke engang fungere ordentligt i et cloud-miljø.

Sådan lyder advarslen fra flere eksperter i juridiske problemstillinger inden for cloud.

Selv mener Europa-Kommissionen, at de foreslåede ændringer vil "gøre det lettere at drive en cloud på tværs af EU og med et enkelt kontaktpunkt" samt at "drive en cloud uden for EU med enklere og mere konsekvente regler."

Men den vurdering møder modstand fra Cloud Legal Project ved Queen Mary University of London. 

Her mener professor Christopher Millard, at der er risiko for, at de foreslåede regler vil skræmme virksomheder væk fra Europa, hvis ikke der foretages yderligere ændringer for at præcisere og harmonisere databeskyttelsesreglerne på tværs af EU.

Samtidig vil de nye regler "stadig ikke levere nogen effektiv beskyttelses af individer," mener han.

Stadig uvished

Christopher Millard fremhæver, at der stadig vil være "uvished", i forhold til om ikke-europæiske cloud-leverandører og cloud-brugere vil være underlagt EU's regler, og hvilket love de i så fald er underlagt.

"Dette kan vises sig at være afskrækkende for oprettelsen af datacentre i EU og den generelle brug af cloud-services i EU," advarer Millard.

Der er vigtigere ting end fysisk placering

Han tilføjer, at det heller ikke er lykkedes at lukke et smuthul, som kan underminere EU-borgeres databeskyttelse, når de anvender services fra cloud-leverandører uden for EU.

Privacy og datasikkerhed er ifølge Millard vigtigere end den fysiske placering af infrastrukturen til data-storage.

"I vores anbefalinger foreslår vi en mere radikal løsning, navnlig at afskaffe restriktionen af dataeksport og i stedet fokusere på hensigtsmæssige foranstaltninger, der kan sørge for sikkerhed, gennemsigtighed og ansvarlighed, uanset hvor geografisk set personlige oplysninger opbevares," fremhæver Millard.

Europa-Kommissionens udkast vil ifølge Millard påtvinge erhvervslivet nye, komplicerede compliance-forpligtelser og give meget mere magt til Europa-Kommissionen og de nationale myndigheder, som alle vil få brug for ekstra ressourcer for at kunne håndhæve de nye regler.

Europa-Kommissionen offentliggjorde for nylig den første udbetaling på over 71 millioner kroner af finansieringen til sin EU-strategi for cloud computing.

Oversat af Thomas Bøndergaard
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere