Artikel top billede

Microsoft: Motorola (og Google) dræber web-video

Microsoft mener, at Motorola Mobility, som Google er ved at købe, misbruger sin position som indehaver af essentielle patenter. Det kan dræbe video på nettet, mener Microsoft.

Læs også:

Nu er det officielt: Google overtager mobil-producent

Computerworld News Service: Microsoft har indgivet en formel klage til Europa-Kommissionen over Motorola Mobility med anklager om misbrug af essentielle patenter.

Microsofts juridiske rådgiver, Dave Heiner, fortalte på sin blog onsdag, at Motorola forsøger at blokere salget af Windows-pc'er, Xbox-spil og andre produkter fra Microsoft. Nyheden kommer bare en uge efter, at Apple indleverede en lignende klage over Motorola Mobility.

Klagen handler om licensen til visse essentielle patenter. Essentielle patenter, som for eksempel dem til 3G, GSM (global system for mobile communications) eller til video-standarden H.264 er patenter, der er nødvendige, for at produkter kan fungere i overensstemmelse med udviklede branchestandarder.

De er defineret af brancheledere for at give virksomhederne mulighed for at bygge kompatible produkter.

Eftersom de er livsnødvendige for alle spillerne på markedet, kræver standard-organisationerne, at indehaverne af de essentielle standard-patenter udbyder dem via licenser til alle interesserede tredjeparter på betingelser, der er "retfærdige, rimelige og ikke-diskriminerende" (fair, reasonable and non-discriminatory eller FRAND).

Europa-Kommissionen forventer på samme måde, at virksomhederne overholder FRAND-principperne.

Motorolas mange patenter

Motorola er indehaver af en del af de essentielle patenter, blandt andet H.264, og virksomheden har lovet at gøre dem tilgængelige under FRAND-betingelserne. Men ifølge Dave Heiner har "Motorola brudt sit løfte."

"Motorola er i gang med at bruge de essentielle standard-patenter til at dræbe video på nettet, og den nye ejer, Google, er tilsyneladende ikke indstillet på at ændre den kurs."

"Microsoft er absolut klar til at betale en retfærdig og rimelig pris for at bruge andres intellektuelle ejendom. Men desværre nægter Motorola at gøre patenterne tilgængelige til noget, der overhovedet er tæt på at være en rimelig pris," siger han.

I sidste uge gav de europæiske myndigheder grønt lys til Googles opkøb af Motorola Mobility. Ved at købe Motorola Mobility vil Google opnå kontrol over 17.000 smartphone-patenter, og heriblandt essentielle standard-patenter.

"Vi har ikke set Microsofts klage, men det passer med den måde, de plejer at bruge lovgivningen til at angribe konkurrenterne med," siger Googles europæiske talsmand, Al Verney.

"Det er specielt ironisk, når man ser på deres eget rygte på det område og deres samarbejde med patent-trolls," fortsætter han.

EU er klar med store bøder

Da Googles opkøb af Motorola Mobility blev godkendt, advarede EU's konkurrence-kommissær, Joaquín Almunia, om, at Kommissionen "forsat vil holde godt øje med alle markedsspillerne i den sektor, især i forhold til den øgede strategiske brug af patenter."

Han er desuden citeret for at sige, at han er klar til at benytte alle tilgængelige metoder, som for eksempel bøder på op til 10 procent af en virksomheds samlede, globale omsætning, for at tvinge dem til at overholde reglerne.

"Standardiseringsprocesserne skal være retfærdige og gennemsigtige, så de ikke bliver overladt til etablerede virksomheder. Men det er ikke nok. Vi skal også sikre, at de virksomheder, der ejer de essentielle standard-patenter, tillader effektiv adgang på vilkår, der er retfærdige, rimelige og ikke-diskriminerende," siger Joaquín Almunia.

Hård kritik af Motorola

Patenteksperten Florian Mueller siger, at "hvis alle ejere af essentielle standardpatenter opførte sig på samme måde som Motorola, så ville branchen ende i kaos, og udviklingen ville stoppe.

De essentielle standard-patenter er ikke betydningsfulde på grund af deres tekniske indhold. For det meste er de ikke specielt innovative. De er bare kritiske, fordi de dækker obligatoriske dele af standarden."

"Jeg er dybt bekymret over det nye og voksende fænomen med 'FRAND-misbrugs-turisme', hvor virksomheder som Samsung og Motorola indleder sagsanlæg for eksempel i Tyskland, udelukkende fordi de mener at have en bedre chance for at få et forbud baseret på essentielle standardpatenter her end for eksempel i USA," fortsætter Florian Mueller.

Florian Mueller, der nogle gange bliver betalt for sit arbejde af virksomheder som for eksempel Microsoft, har skrevet en del om patentkrigen mellem de ledende teknologivirksomheder.

Kommissionen har ikke oplyst, hvorvidt den vil indlede en formel undersøgelse, men med en så højtprofileret klage på bordet og med Joaquín Almunias erklærede ønske om at håndhæve FRAND for essentielle patenter, så virker det sandsynligt, at en undersøgelse i hvert fald vil blive overvejet.

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen.

Læs også:

Nu er det officielt: Google overtager mobil-producent




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere