Artikel top billede

Microsoft: Motorola (og Google) dræber web-video

Microsoft mener, at Motorola Mobility, som Google er ved at købe, misbruger sin position som indehaver af essentielle patenter. Det kan dræbe video på nettet, mener Microsoft.

Læs også:

Nu er det officielt: Google overtager mobil-producent

Computerworld News Service: Microsoft har indgivet en formel klage til Europa-Kommissionen over Motorola Mobility med anklager om misbrug af essentielle patenter.

Microsofts juridiske rådgiver, Dave Heiner, fortalte på sin blog onsdag, at Motorola forsøger at blokere salget af Windows-pc'er, Xbox-spil og andre produkter fra Microsoft. Nyheden kommer bare en uge efter, at Apple indleverede en lignende klage over Motorola Mobility.

Klagen handler om licensen til visse essentielle patenter. Essentielle patenter, som for eksempel dem til 3G, GSM (global system for mobile communications) eller til video-standarden H.264 er patenter, der er nødvendige, for at produkter kan fungere i overensstemmelse med udviklede branchestandarder.

De er defineret af brancheledere for at give virksomhederne mulighed for at bygge kompatible produkter.

Eftersom de er livsnødvendige for alle spillerne på markedet, kræver standard-organisationerne, at indehaverne af de essentielle standard-patenter udbyder dem via licenser til alle interesserede tredjeparter på betingelser, der er "retfærdige, rimelige og ikke-diskriminerende" (fair, reasonable and non-discriminatory eller FRAND).

Europa-Kommissionen forventer på samme måde, at virksomhederne overholder FRAND-principperne.

Motorolas mange patenter

Motorola er indehaver af en del af de essentielle patenter, blandt andet H.264, og virksomheden har lovet at gøre dem tilgængelige under FRAND-betingelserne. Men ifølge Dave Heiner har "Motorola brudt sit løfte."

"Motorola er i gang med at bruge de essentielle standard-patenter til at dræbe video på nettet, og den nye ejer, Google, er tilsyneladende ikke indstillet på at ændre den kurs."

"Microsoft er absolut klar til at betale en retfærdig og rimelig pris for at bruge andres intellektuelle ejendom. Men desværre nægter Motorola at gøre patenterne tilgængelige til noget, der overhovedet er tæt på at være en rimelig pris," siger han.

I sidste uge gav de europæiske myndigheder grønt lys til Googles opkøb af Motorola Mobility. Ved at købe Motorola Mobility vil Google opnå kontrol over 17.000 smartphone-patenter, og heriblandt essentielle standard-patenter.

"Vi har ikke set Microsofts klage, men det passer med den måde, de plejer at bruge lovgivningen til at angribe konkurrenterne med," siger Googles europæiske talsmand, Al Verney.

"Det er specielt ironisk, når man ser på deres eget rygte på det område og deres samarbejde med patent-trolls," fortsætter han.

EU er klar med store bøder

Da Googles opkøb af Motorola Mobility blev godkendt, advarede EU's konkurrence-kommissær, Joaquín Almunia, om, at Kommissionen "forsat vil holde godt øje med alle markedsspillerne i den sektor, især i forhold til den øgede strategiske brug af patenter."

Han er desuden citeret for at sige, at han er klar til at benytte alle tilgængelige metoder, som for eksempel bøder på op til 10 procent af en virksomheds samlede, globale omsætning, for at tvinge dem til at overholde reglerne.

"Standardiseringsprocesserne skal være retfærdige og gennemsigtige, så de ikke bliver overladt til etablerede virksomheder. Men det er ikke nok. Vi skal også sikre, at de virksomheder, der ejer de essentielle standard-patenter, tillader effektiv adgang på vilkår, der er retfærdige, rimelige og ikke-diskriminerende," siger Joaquín Almunia.

Hård kritik af Motorola

Patenteksperten Florian Mueller siger, at "hvis alle ejere af essentielle standardpatenter opførte sig på samme måde som Motorola, så ville branchen ende i kaos, og udviklingen ville stoppe.

De essentielle standard-patenter er ikke betydningsfulde på grund af deres tekniske indhold. For det meste er de ikke specielt innovative. De er bare kritiske, fordi de dækker obligatoriske dele af standarden."

"Jeg er dybt bekymret over det nye og voksende fænomen med 'FRAND-misbrugs-turisme', hvor virksomheder som Samsung og Motorola indleder sagsanlæg for eksempel i Tyskland, udelukkende fordi de mener at have en bedre chance for at få et forbud baseret på essentielle standardpatenter her end for eksempel i USA," fortsætter Florian Mueller.

Florian Mueller, der nogle gange bliver betalt for sit arbejde af virksomheder som for eksempel Microsoft, har skrevet en del om patentkrigen mellem de ledende teknologivirksomheder.

Kommissionen har ikke oplyst, hvorvidt den vil indlede en formel undersøgelse, men med en så højtprofileret klage på bordet og med Joaquín Almunias erklærede ønske om at håndhæve FRAND for essentielle patenter, så virker det sandsynligt, at en undersøgelse i hvert fald vil blive overvejet.

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen.

Læs også:

Nu er det officielt: Google overtager mobil-producent
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere