Her er brevet fra Kombit - den 8. februar 2012

Efter KMD's afvisning af at udleverede detajler om priser har Kombit opsøgt juridisk bistand. Læs om det her.

Tilbage til: Så hedt er kommuners opgør mod KMD

Fra: Hans Berthelsen
Sendt: 8. februar 2012 16:48
Til:
Emne: KOMBITs reaktion på KMD's udmelding

Kære kommunaldirektør

Som du sikkert er bekendt med, udsendte KMD tirsdag den 6. februar en mail, hvor man meddelte landets kommuner, at KMD ikke ser sig i stand til at aflevere de dataoplysninger, de enkelte kommuner har rekvireret, når disse data skal sendes videre til KOMBIT.

KMD oplyser, at man har ladet sig rådgive således, at KOMBIT skulle være en aktuel eller potentiel konkurrent til KMD, og at udveksling af data mellem KMD og KOMBIT derfor er en form for "karteldannelse", hvor der udveksles priser mellem konkurrerende selskaber.

Det kommunespecifikke datagrundlag, KOMBIT har anmodet om, er helt nødvendigt for at løse opgaven med at skabe et overblik over kommunernes og ATP's samlede forbrug og betaling for it-løsninger i relation til Objektiv Sagsbehandling herunder at sikre, at de komplekse betalingsstrømme ikke medfører en dobbeltbetaling for kommunerne. Resultatet kan blive, at KOMBIT ikke kan løse denne opgave.

KMD har efterfølgende meddelt KOMBIT, at de heller ikke ser sig i stand til at aflevere data til vores igangværende undersøgelse af KMD's prisudvikling på monopolområdet. En undersøgelse, hvor KOMBIT siden begyndelsen af januar i år har afventet data fra KMD på de 12 specifikke kommuner, som indgår i undersøgelsen.

KOMBIT har meget svært ved at se, hvordan vores igangværende arbejde med at skabe gennemsigtighed og konkurrence kan være i konflikt med konkurrenceloven.

Alligevel har KOMBIT bedt advokatvirksomheden Bech-Bruun om en udtalelse om ovenstående problematik. Bech-Bruun vurderer i deres notat, at udleveringen af den enkelte kommunes datagrundlag til KOMBIT ikke vil udgøre en informationsudvekslingspraksis, der er i strid med konkurrencelovens forbud mod konkurrencebegrænsende aftaler. Notatet indeholder desuden følgende vurdering:

- "KOMBIT udfører ikke på nogen måde aktiviteter, herunder udviklings- eller it-servicerelaterede, der kan føre til at anse KOMBIT for en aktuel eller potentiel konkurrent til KMD for så vidt angår kritiske it-løsninger til kommunerne."

KOMBIT finder det beklageligt, at KMD ikke mener at have mulighed for at udlevere data i den detaljeringsgrad, der er behov for i arbejdet med at kontrollere KMD's faktureringsgrundlag i forhold til UDK og arbejdet med at komme til bunds i den reelle prisudvikling på løsningerne under Transitionsaftalen.

KOMBITs holdning er, at KMD's monopolområde bør være omgærdet af en særlig åbenhed og gennemsigtighed. KMD varetager en betydningsfuld samfundsopgave, hvor ingen andre leverandører på nuværende tidspunkt har mulighed for at udfordre deres status i markedet. Det undrer derfor KOMBIT, at KMD pålægger alle kontraktforhold med kommunerne - både for konkurrenceudsatte- og monopolløsninger - fortrolighedsklausuler, der udtrykkeligt har til formål at forhindre kommunerne i at drøfte priser og vilkår med hinanden og på den måde skabe gennemsigtighed.

KOMBIT vil derfor fortsætte arbejdet med at varetage kommunernes fælles interesser som købere af KMD's monopolløsninger bl.a. ved vores arbejde med at forvalte Transitionsaftalen og vores bestræbelser på at skabe fuld åbenhed i forhold til KMDs priser - uagtet KMDs seneste udmelding.

Vi har været i kontakt med KL og UDK, og der vil snarest komme en tilbagemelding om de videre skridt i sagen. Indtil videre anbefaler KL og KOMBIT, at kommunerne opretholder anmodningerne om modtagelse af kommunespecifikt datagrundlag til eget brug. Vi vil hurtigst muligt vende tilbage i forhold til en efterfølgende overdragelse af data til KOMBIT.

Med venlig hilsen

Hans Berthelsen

Tilbage til: Så hedt er kommuners opgør mod KMD




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere