Artikel top billede

CSC-fyringer: Nu skal der ryddes op

Computerworld mener: CSC-fyringer i hundredevis viser, hvor stor overkapacitet selskabet egentlig har trukket rundt på.

Computerworld mener: Halvandet år efter storkonflikten mellem CSC og Prosa brød ud, ser vi nu, hvorfor CSC var så opsat på at få fjernet den snærende overenskomst med Prosa.

Siden fagforbundet Prosa med et brag tabte sidste års langvarige konflikt med CSC, har det kun været et spørgsmål om tid, inden CSC ville trække fyresedlerne op af hatten.

Den tid er kommet nu.

31. marts udløb nemlig CSC's garanti mod fyringer.

Og nu - få dage efter - udnytter selskabet den nyvundne frihed til at lade ragekniven lyne og fjerner 450 stillinger i den nordiske forretning fra jordens overflade - heraf flest i Danmark.

Fyringerne er dermed det foreløbige punktum i en plan, som CSC ser ud til at have arbejdet efter i mere end et år og som bunder i, at selskabet gennem mange år har bygget en heftig overkapacitet op, som selskabet har haft svært ved at slippe af med.

Da sidste års faglige konflikt brød ud, stod det hurtigt klart, at CSC ikke mindst havde kig på den såkaldte tryghedsaftale, som sikrede de CSC-ansatte høj kompensation i tilfælde af fyring.

Selskabet mente, at de overenskomstregulerede ansatte i forhold til konkurrenternes medarbejdere arbejdede for lidt, fik for meget i løn og var for dyre at fyre. At produktiviteten var for lav, med andre ord.

Konflikten endte med, at Arbejdsretten gav grønt lys til at CSC kunne opsige Prosa-overenskomsterne og rykke de ansatte over på en HK-overenskomst - dog med en garanti mod fyringer indtil 31. marts. Som altså nu er udløbet.

Rettidig omhu

450 stillinger i overkapacitet er en ordentlig bunke - selv i et selskab af CSC Danmarks størrelse.

Overkapaciteten er i høj grad opstået, fordi CSC har opkøbt, indsluset og overtaget medarbejdere i forbindelse med overtagelsen af opgaver fra andre virksomheder.

Det skete i forventningen om, at disse medarbejdere sidenhen ville kunne anvendes til andre opgaver, som imidlertid ofte udeblev.

Problematiske sager

De nuværende fyringer viser, at CSC er klar til at anvende de nye muligheder for at justere forretningen, som selskabet nu pludselig har fået i hånden.

Det kan der meget vel blive mere brug for i fremtiden, for CSC Danmark er under pres af mange problematiske sager, hvis fulde konsekvenser ikke kendes endnu.

Selskabet har i den seneste tid blandt andet mistet kæmpekunden TDC og har spillet en central rolle i en stribe problematiske it-projekter i den helt store kaliber med kæmpeforliset af politiets Polsag som det største.

Moderat pres

CSC's omdømme og forretning er med andre udsat for moderat pres.

Konkurrenterne står på lur og har i forhold til CSC ikke ligefrem fået dårligere start-positioner med CSC's mange skandale-sager - inklusive den langvarige konflikt, ballade om regnskabssvindel, voldsomme uenigheder med Skat samt forliset af gigant-projektet Polsag.

Konklusionen må være, at CSC i dag må være godt tilfreds med at have taget skridtet ud i den langvarige konflikt sidste år, så selskabet i dag har fået langt nemmere ved at fyre folk og dermed tilpasse sine omkostninger til markedsvilkårene på lige fod med konkurrenterne.

Set fra forretningens perspektiv har der i den grad været tale om rettidig omhu.

Nu vil kun tiden vise, om det er nok til for alvor at bringe CSC Danmark på ret kurs igen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere