Artikel top billede

Sådan kommer din bil til at udnytte it i fremtiden

Opkobling til internettet bliver standard i nye bilmodeller i 2016. Sammen med indbygget overvågning bliver det en milliard-forretning.

Der er gyldne tider på vej for virksomheder, der kan udvikle løsninger til overvågning af biler.

Analytikere fra Juniper Research har ifølge The Register regnet ud, at det marked i 2016 vil omsætte for godt 14 milliarder dollar, mere end 80 milliarder kroner.

Analytikerne forudser, at biler vil blive fyldt af alskens elektronik og software, der kan hjælpe føreren med at navigere, forsikringsselskaberne til at differentiere deres priser, værkstederne til bedre betjening og politiet til at opklare ulykker og finde stjålne biler.

I 2016 vil alle nye bilmodeller i USA have indbygget mulighed for, at føreren kobler bilens it-hjerne på sin smartphone og gør bilen online, forudser Juniper-analytikerne. 

Moderne biler gemmer allerede i dag data om diverse hændelser i motorstyring og øvrige funktioner i eksempelvis bilens nøgle, der aflæses af værkstedet, når kunden indleverer bilen til service. 

Og de dyre biler ringer såmænd selv til værkstedet, hvis der er noget galt. De løsninger kommer vi til at se meget mere til, mener Juniper Research. 

Flere dyre skader

Opsamling af data om selve kørslen er især interessant for forsikringsselskaberne. Både i forbindelse med uheld, men også når størrelsen på forsikringspræmien skal fastsættes.

I forsikringsselskabet Codan vil man gerne kunne bruge bilisternes kørselsmønster til tarifering, især til de unge bilister. Det har selskabet svært ved i dag, så alle unge skæres over en kam.

"Unge som gruppe laver ekstremt mange og flere, dyrere skader end andre, men vi ved, at det ikke er alle unge, som er farlige bilister. Vi er i øjeblikket bare ikke i stand til at afgøre, hvem der hører til hvor," forklarer Jesper Franch, produktdirektør i Codan.

Med et individuelt system i hver bil, der kan fortælle forsikringsselskabet om kørselsmønster i forhold til, hvor og hvornår og ikke mindst hvor hurtigt, den unge kører, kunne prisen varieres mere rimeligt i forhold til risiko.

Her er den virkelige it-udfordring ved it i bilen

Søger teknologipartner

Produktdirektøren mener ikke, at en boks i bilen, der opsamler og gemmer data, er den store teknologiske udfordring.

Derimod ser han det efterfølgende it-projekt som noget af en hurdle. Nemlig integrationen af køredata i forsikringsselskabets tarifsystem.

"Vi kiggede på mulighederne for et par år siden, og vi vil til at se på det igen, for det er et meget interessant marked. Blot fandt vi dengang ikke en egnet teknologipartner, og det har vi brug for, da det er for dyrt at udvikle løsninger og den nødvendige infrastruktur selv."

Overvågning af kørselsmønster ville betyde, at ikke alle unge skal give 25.000 i præmie for en bilforsikring.

"Installering af en boks i bilen, forestiller jeg mig, er den nemme del. Det svære bliver at integrere data i Codans administrative systemer. Her har vi brug for en leverandør, der kan levere hardwaren til bilerne og har en datawarehouse-løsning og et interface til Codans administrative systemer," siger Jesper Franch.

Alka-boksen

Forsikringsselskabet Alka har allerede erfaring med en såkaldt Alka-boks, der udkommer i en ny version til juni. Den gamle boks er prøvet af 3.000 kunder.

"Vi ser op til 60 procent færre uheld med kunder, som har monteret boksen. Den virker afgjort adfærdsregulerende," siger Lise Agerley, kommunikationschef i Alka.

Boksen installeres af en montør og placeres et hemmeligt sted i bilen, som føreren ikke kender til. Det er for at undgå, at boksen fjernes eller manipuleres. Det koster forsikringstageren 1.000 kroner, til gengæld får man 25 procent rabat på bilpræmien.

Boksen sender kørselsdata til Alka, som bruger dem i forbindelse med uheld og ulykker. Hvis man overskrider fartbegrænsningen i forbindelse med uheld, er konsekvensen 1.000 kroner højere selvrisiko per for hurtigt kørt kilometer. De første fem kilometer er dog gratis og den maksimale straf er 30.000 kroner.

Den nye Alka-boks har en såkaldt E-call-funktion, der rekvirerer en ambulance ved større uheld. Boksen sender besked til Falck, hvis bilen udsættes for et tryk over 4-G.

Så ringes føreren op, og hvis vedkommende ikke svarer sin mobiltelefon eller lyder som om han har brug for hjælp, sendes en ambulance af sted til de GPS-koordinater, boksen udsender.

"Vi vælger at se overvågning som noget positivt, og kundernes personfølsomme data behandles naturligvis helt fortroligt og udleveres aldrig til andre end kunden selv," forsikrer Lise Agerley.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere