Artikel top billede

Sådan tackler kommune de ansattes eget it-grej

De ansattes mange iPads og Android-mobiler gav grå hår i hovedet på systemadminstrationen i Randers Kommune. Men et projekt i tre faser har ændret den situation.

Læs også: 

Danmarks største virtualiserings-projekt skudt i gang

Det koster kassen når ansatte anvender eget it-grej

En, to, tre. 

Så mange faser skulle Randers Kommune igennem, før omkring 700 ud af knap 5.000 ansatte i dag kan tilgå de kommunale servere og afvikle applikationer på alt fra Android-enheder til iPhone og iPads udleveret af kommunen.

Det fortæller kommunens leder af server- og infrastrukturen, René Juncher, efter de randrusianske politikere i januar 2011 tog en beslutning om i videst muligt omfang at droppe papirbrugen i Randers Kommune ved at uddele iPads og andre digitale enheder til ledere og andre med behov for at være på farten.

De mange fremmede enheder udgjorde simpelthen en trussel mod de kommunale netværk, da der var risiko for, at en medarbejder uforvarende slæbte en virus med på arbejde, der kunne smitte kollegernes computere.

Derfor blev der vedtaget en strategi til at højne sikkerheden i det heterogene it-miljø.

"Mange af vores medarbejdere har ekstra behov, så de kan arbejde hvor som helst og når som helst. Derfor ville vi gerne have, at de skulle kunne logge på et WiFi eller 3G-netværk, uden at de skulle bøvle med VPN (virtuelt privat netværk, red.) og andet teknisk," forklarer René Juncher fra Randers.

De tre faser i projektet

Første fase i Randers' projekt tog udgangspunkt i indførelsen af managementværktøjer til at kryptere, password-beskytte og indføre remote wipe, når brugerne skulle have synkroniseret deres Exchange-mailkonti.

I anden fase gjorde kommunen det muligt for brugere af iPads og iPhones at benytte applikationer fra Apples App Store i kommunalt regi.

I den sidste og tredje fase - som René Juncher forventer at afslutte lige efter sommerferien - tager kommunen for alvor tyren ved hornene og introducerer Citrix' virtuelle desktop miljø, XenDesktop, så 100 samtidige brugere også kan afvikle virtualiserede applikationer på deres medbragte enheder.

Formålet med sidste fase er ifølge Randers Kommune, at brugerne skal kunne tilgå deres Windows-arbejdsdesktop med tilhørende programmer, selv om de sidder med en iPad med  iOS-styresystem.

"Nu kan brugerne strengt taget ikke se forskel på, om de sidder på en iPad eller pc, når vi bare sender pc-skærmbilleder ud til dem som billeder," forklarer René Juncher.

Fordele og ulemper i projektet

Randers Kommunes server- og infrastrukturspecialist fremhæver, at denne helt nye it-infrastruktur udover øget fleksibilitet til brugerne også giver administrative fordele.

Her er alle fordele og ulemper

"Nu behøver vi bare at installere applikationerne direkte på en servicepakke på serverne frem for at distribuere programmerne via udrulningsprogrammer, hvor der med knap 5.000 pc'er er en ganske høj fejlrate, der skal fejlrettes manuelt bagefter," fortæller René Juncher.

Han siger samtidig, at der også har været enkelte ulemper i forbindelse med at pakke sikkerheden på de ansattes mange enheder ind i desktop virtualisering.

Det drejer sig i første omgang om udrulningen af Microsofts Office 2010.

"Vi har konstateret, at der har været en for stor udgift i forbindelse med licenseringen af Office-pakken på de virtuelle desktops med et svingende antal samtidige brugere, og samtidig skulle vi også investere i mere hardware, da Office-pakken jo er et populært program med ekstremt mange samtidige brugere," forklarer René Juncher.

Fra skeptisk til glad it-mand

Inden kommunens endelige afslutning af tredje fase med desktop virtualisering er René Juncher en overrasket og glad mand over de mange fordele, som infrastruktur-projektet har budt på.

"Jeg må indrømme, at jeg i starten ikke helt kunne se de store fordele ved virtualiseringen, men det har i dag givet os en stor fleksibilitet. Jeg er meget overrasket over, at virtualisering ikke bare er spændende legetøj, men at man rent faktisk også kan bruge det til meget praktisk problemløsning," siger René Juncher.

"Når man først begynder at virtualisere sine applikationer, så begynder det altså bare at rulle af sig selv. Virtualiserede applikationer er set gennem mine øjne helt klart fremtiden, og vi har her i kommunen nok kun set toppen af isbjerget," fortsætter han med baggrund i, at kommunen i dag kan tilbyde virtualiserede applikationer til 100 samtidige brugere ud af knap 5.000 kontorfolk.

Han ser derfor mange udvidelsesmuligheder for flere faggrupper - ikke mindst kommunens mange mobile medarbejdere som eksempelvis hjemmehjælpere og SOSU-assistenter, der måske på længere sigt kan få koblet deres PDA'er op til de virtualiserede applikationer.

Men det bliver nok ikke lige i første omgang, da Randers Kommune er kommet frem til en negativ business case i de første mange år, hvis projektet var blevet skaleret op til 5.000 samtidige brugere.

"Vi har derfor i første omgang givet vores brugere mulighed for desktop virtualisering, hvor det giver mest mening, så en politiker eksempelvis kan tilgå Word fra sin iPad. På den måde kan man godt sige, at vi ikke har så meget fokus på business casen i det videre forløb," slutter René Juncher af. 

[b]Læs også: 

Danmarks største virtualiserings-projekt skudt i gang

Det koster kassen når ansatte anvender eget it-grej[/b]
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere