Artikel top billede

Sådan gør du, hvis du bliver hacket

Se her, hvordan du skal forholde dig, hvis der er indbrud i dine it-systemer.

Sikkerhedsorganisationen GovCERT har udarbejdet en vejledning, der beskriver, hvordan man bør forholde sig, hvis ens it-systemer er eller har været udsat for et hacker-angreb.

"Vi har netop udgivet en FAQ, der hedder: Sådan gør du når du bliver hacket," fortæller Thomas Kristmar, der står i spidsen for organisationen i Danmark.

GovCERT's opgave er at bistå statslige myndigheder med rådgivning, hvis der har været uønsket indtrængen i it-systemerne.

Hold hovedet koldt

Hvis man har mistanke om, at et eller flere af ens systemer er blevet ha¬cket, bør man først og fremmest analysere angrebet og isolere de berørte systemer så vidt som muligt, lyder det fra GovCERT.

Herefter kan man igangsætte en undersø¬gelse af hændelsen uden at risikere yderligere kompromittering.

"I mange tilfælde vil det også være tilrådeligt at anmelde sagen til politiet, som vil vurdere, om der er behov for en egentlig efterforskning," kan man læse på GovCERT's webside.

Det sidste og ofte mest ressourcekrævende skridt er oprydningsarbejdet efter hæn¬delsens afslutning.

Ni ting du skal huske

GovCERT har udarbejdet en vejledning, der skal gøre det nemmere at samarbejde med os i forbindelse med sikkerhedshændelser.

Teksten beskriver, hvordan man bør forholde sig, hvis ens it-systemer er eller har været udsat for et hacker-angreb.

Klik videre og se GovCERT's huskeliste over de ting, du i første omgang skal huske ved mistanke om hacking:

- Hvilke systemer er under angreb? (OS, IP adresser, domæne).

- Hvilke konsekvenser vurderes angrebet at kunne have? (tyveri af følsomme oplysninger, nedetid, adgang til andre systemer).

- Hvordan blev angrebet opdaget?.

- Er der særlige karakteristika ved angrebet?

- Hvilke foranstaltninger er blevet iværksat, og hvilke forventes at kunne have en effekt?

- Hvilken slags logs er tilgængelige, er der mulighed for at øge logning ved igangværende angreb?

- Er angrebet blevet politianmeldt?

- Kan relevante parter inddrages? (Eksempelvis en til teleudbyder)

- Relevante kontaktpersoner og deres telefonnumre og email-adresser

Den komplette udgave af vejledningen kan finde på GovCERT's webside.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
Kombit har fundet leverandør til udbud på 120 millioner kroner: Her er vinderen af udbuddet om Nemrefusion 3.0
Der er nu fundet en vinder af udbuddet om Nemrefusion 3.0, der skal løses de samme opgaver, som den tidligere udgave systemet, men bliver mere moderne og brugervenlig.
Computerworld
Stor krise i den danske it-stjerne David Heinemeiers Hanssons firma: Her er historien om dramaet, der fik en tredjedel af de ansatte i Basecamp til at smække med døren
De ansatte har i hobe forladt David Heinemeier Hanssons amerikanske succes-firma Basecamp efter en intern racisme-debat. Hvordan kunne det gå så galt?
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Sådan outsourcer du effektivt – og undgår fælderne
Nogle outsourcer for at minimere omkostningsniveauet, andre for at skaffe ressourcer og spidskompetencer, der er svære at skaffe lokalt – eller af en helt tredje årsag. Der er dog talrige forhold, der er gode at afdække, før man overhovedet begynder at lede en outsourcingudbyder. Man skal klarlægge egne projektbehov samt de spørgsmål og krav, man vil stille samt indsamle viden og erfaringer om, hvordan samarbejdet indledes, drives og styres optimalt. Dertil skal man kende til de hyppigste faldgruber, der kan få et ellers lovende outsourcingsamarbejde til at køre i grøften.