It-chefen er blevet omvendt: Nu elsker han cloud-teknologien

It-afdelingerne er begyndt at bruge store penge på cloud-services, meget mere end andre afdelinger i virksomhederne.

Computerworld News Service: Der udkommer for tiden mange rapporter baseret på spørgeundersøgelser om cloud-teknologi. Alt efter motivationen bag den givne spørgeundersøgelse - hvad opdragsgiveren gerne vil have bekræftet eller afkræftet - så konkluderer disse rapporter som regel enten, at erhvervslivet bør kaste sig over cloud computing som en ny vigtig tendens, eller også advarer de om risiciene.

Det gælder også for en ny rapport, der er bestilt af virksomheden Host Analytics fra Redwood City i Californien, der leverer cloud-baseret ledelsessoftware, og som er udført af analysefirmaet Dimensional Research baseret på interviews foretaget over nettet med 348 it-chefer og it-medarbejdere.

Denne rapport peger på en øget optimisme hos it-cheferne med hensyn til værdien og fordelene ved cloud-teknologi. Den vigtigste konklusion er, at 92 procent af de adspurgte it-chefer og it-medarbejdere hævder, at cloud-teknologi er godt for forretningen, mens 67 procent hævder, at cloud-teknologi hjælper til at levere bedre systemer billigere.

It-cheferne er ikke bange for cloud
Denne rapport er en konsekvens af Host Analytics' samarbejde med nogle af virksomhedens største kunder i løbet af det sidste års tid, oplyser Alex Ortiz, der er virksomhedens direktør for produktmarkedsføring.

"Vi har set en holdningsændring hos vores kunder, hvad angår cloud. Selv blandt nogle af vores større kunder har vi bemærket, at flere it-chefer fører an i evalueringen af leverandører af cloud-applikationer," fortæller Ortiz. "Vi er vant til at sælge uden om it-chefen. Derfor undrede vi os over, hvad der havde fået it-cheferne til at blive fortalere for cloud-teknologi, og vi ønskede at se, om vores erfaringer eventuelt sagde noget om situationen i almindelighed."

It-chefer og andre it-ledere udgør 202 af de i alt 348 respondenter. Mere end 60 procent er fra produktions-, finans-, uddannelses- og sundhedssektoren samt den offentlige sektor i Nordamerika fordelt ligeligt mellem små, mellemstore og store virksomheder, oplyser Diane Hagglund, der er ledende analytiker hos Dimensional Research og forfatter til denne rapport.

"Dette er den første cloud-undersøgelse, hvor vi har fokuseret på it-chefer og set på cloud i et bredere perspektiv," fortæller hun. "Vi spurgte specifikt, om anvendelsen af cloud resulterede i bedre systemer for færre penge for at se, om it-cheferne mente, at det hang sådan sammen. Vi var overraskede over, hvor positivt indstillet de var med hensyn til cloud."

Også andre spørgeundersøgelser har konkluderet, at it-cheferne har fået større tiltro til cloud, selvom det ikke er i samme grad som i spørgeundersøgelsen udført af Dimensional Research. Laurie McCabe, der er partner hos SMB Group, fortæller, at hendes data også viser, at erhvervslivet er i gang med at udvide planerne om at udrulle cloud-løsninger.

Selvom vi ikke har observeret, at it-cheferne er helt lige så optimistiske angående cloud, så ser vi lige nu en væsentlig forøgelse af planer om cloud-apps frem for lokale apps," forklarer McCabe. "Erhvervslivet har store investeringer i lokale applikationer, som ikke bliver skrottet, før de ikke længere imødekommer behovet. Men cloud bliver i stigende grad førstevalg, når virksomhederne har brug for at tilføje nye løsninger, fordi tilgangen fjerner så mange barrierer for at få løsninger op og i drift."

En spørgeundersøgelse for nylig fra IDG Enterprise af 550 it-medarbejdere konkluderer lignende resultater som spørgeundersøgelsen fra Dimensional Research.

I denne spørgeundersøgelse, hvor over 350 af respondenterne var it-ledere, svarede i alt 64 procent, at cloud-teknologi på længere sigt vil føre til lavere omkostninger og besparelser. 60 procent af respondenterne havde mindst én cloud-applikation, 70 procent forventede at bruge flere penge på cloud-services i det kommende år, mens 80 procent fremhævede driftskontinuitet som drivkraften bag deres cloud-investeringer.

Det udtrykker en væsentlig forbedring af it-chefernes syn på værdien af cloud, særligt i lyset af at kun 31 procent af it-cheferne i spørgeundersøgelsen udført af Dimensional Research beskriver deres infrastruktur som hovedsageligt cloud-baseret. 35 procent af it-cheferne beskriver ifølge Ortiz deres systemer som hovedsageligt eller udelukkende lokale.

Baseret på dataene fra disse spørgeundersøgelser ser it-cheferne faktisk ud til generelt at være ved at hoppe med på cloud-vognen. To ud af tre mener som sagt, at cloud gør det muligt at levere bedre forretningssystemer til samme eller lavere pris, mens 62 procent mener, at cloud giver forretningsinteressenter bedre kontrol over de vigtigste applikationer.

Blandt de virksomhedsafdelinger, der anvender cloud-baserede applikationer, gør it-afdelingerne klart størst brug af cloud (67 procent) efterfulgt af salgsafdelingen (36 procent), kundesupport (35 procent), markedsføring (29 procent) og økonomiafdelingen (25 procent).

"Vi ved, at it-cheferne følger nøje med i it-afdelingernes anvendelse af cloud, og derfor er det i særlig grad interessant at se, at det er it-afdelingerne selv, der gør mest brug af cloud-teknologi," siger Ortiz. "Hvis man på den anden side ser på, hvilke systemer som økonomiafdelingerne anvender, så er funktionaliteten meget dyb. At cloud-udbredelsen i økonomiafdelingerne går langsom, skyldes delvist de strengere krav her."

Der er grænser for optimismen
It-cheferne har dog visse reservationer og er opmærksomme på udfordringerne ved cloud-teknologi. De mest presserende bekymringer blandt respondenterne har at gøre med integrationen af data mellem forskellige applikationer (76 procent), viden om hvor dataene egentlig befinder sig (39 procent) og udvikling af arbejdsgangene på tværs af cloud-applikationer (34 procent).

Bekymring over cloud-sikkerheden var ikke noget, spørgeundersøgelsen spurgte ind til, fordi Dimensional Research ifølge Hagglund valgte et andet fokus. "Vi tog bevidst en beslutning om ikke at udforske det emne. Det er blevet gjort, forklarer hun. "Hver gang man taler om cloud, dukker sikkerhed op."

Ikke desto mindre er sikkerheden noget, der påvirker udbredelsen af cloud-teknologi, hvilket fremhæves i en rapport fra november 2011 udført af Ponemon Institute. Her erkender virksomhederne, at de ikke har helt styr på cloud-sikkerheden, men at de alligevel fortsætter med at flytte flere og flere systemer ud i skyen.

En ændring i perspektiv
74 procent af respondenterne i Dimensional Researchs spørgeundersøgelse svarer dog, at det ville give værdi at integrere forskellige cloud-applikationer i en samlet business intelligence-løsning på tværs af deres systemer, mens 54 procent svarer, at det ville være det lettere at få adgang til data, der ellers er låst inde i applikations-siloer. (Host Analytics' interesse i BI stammer i hvert fald delvist fra virksomhedens lancering for nylig af et sæt BI-værktøjer til mellemstore virksomheders økonomiafdelinger. "Hvis man anvender cloud-baseret BI, der bryder siloerne, får man større værdi end med lokale løsninger," hævder Ortiz.)

Udbredelsen af cloud i it-afdelingerne bremses også af andre mindre håndgribelige faktorer. I en spørgeundersøgelse fra august 2011 udført af TheInfoPro, der hører under The 451 Group, peges der på en generel frygt for forandringer som en stor forhindring i forhold til virksomhedernes overgang til cloud-teknologier.

Spørgeundersøgelsen fra Dimensional Research antyder dog med sit fokus på forretningsværdien ved cloud, at denne frygt er ved at fortage sig. Her kan det fremhæves, at kun 17 procent af respondenterne mener, at anvendelsen af cloud-teknologi strider imod deres virksomheds generelle it-strategi. Fremtidige spørgeundersøgelser vil derfor ifølge Ortiz belyse it-chefernes opfattelse af de forretningsmæssige fordele ved cloud yderligere.

"Vores egen it-chef har sørget for, at virksomheden er gået over til udelukkende at anvende software-as-a-service, og vi har registreret et fald i omkostningerne alene i forhold til e-mail på 62 procent," fortæller Ortiz. "Som it-chef har han et andet syn på forretningen."

Oversat af Thomas Bøndergaard
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
GDPR, status og overblik: Påbud og afgørelser strømmer nu ud fra Datatilsynet

Få styr på hvordan du kan sikre løbende overholdelse af GDPR-reglerne i fremtiden. Ved hjælp af de rigtige processuelle værktøjer og systemer kan du leve op til forventningen om, at din virksomhed har styr på reglerne og overholdelses af dem.

25. november 2020 | Læs mere


Hvordan bevarer du kontrollen, når målet er ultimativ frihed? Data Governance i en hybrid infrastruktur

Vores infrastruktur er i høj grad blevet ”sluppet løs”. Vi lever alle sammen med hybrid IT, hvor vores workloads er (eller skal ende) som frie og mobile entiteter, og hvor data kan bo overalt. Men hvordan bevarer du kontrollen, når målet er ultimativ frihed? I dette webinar retter vi fokus mod én af de måder, hvormed vi bedst bevarer balancen mellem frihed og kontrol over vores værdifulde data.

26. november 2020 | Læs mere


Simplificeret storage: Spar penge og besvær med software-defined storage fra Red Hat

Alle organisationer skal forholde sig til håndtering og lagring af hastigt stigende datamængder, hvilket igen øger behovet for en stabil, sikker og fleksibel måde at opbevare deres data på. Vel at mærke uden samtidig at presse økonomien unødigt. Når du har deltaget i Arrow’s webinar, har du viden om, hvordan din næste storageløsning skal se ud og hvorfor open source modellen fra Red Hat CEPH er det rigtige valg.

26. november 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Vækst på over 350 procent sender Scales til tops blandt it-kometerne
It-komet 2020: Med en eksplosiv vækst over de seneste fire regnskabsår på over 350 procent lander Microsoft Dynamics-partneren Scales på en samlet 10. plads i Årets it-komet 2020. ”Vi bilder os selv ind, at vi er et ’safe bet’ at ringe til, når det handler om Dynamics 365,” siger co-CEO hos Scales, Jesper Outze.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Sådan grundlægger du en datacenterstrategi
Covid-19 understregede behovet for at kunne administrere datacentret på afstand – og for at lade virksomhedens øvrige medarbejdere løse endnu flere opgaver hjemmefra. Det har givet en lang række erfaringer, som kan komme din organisation til gavn på jeres videre digitale rejse. Herunder om, hvordan man optimerer forbindelsen mellem applikationer og data – og om, hvordan man målrettet placerer specifikke workloads, hvor det giver den største forretningsmæssige værdi. Det kan du læse meget mere om i denne hvidbog.