Artikel top billede

It-chefen er blevet omvendt: Nu elsker han cloud-teknologien

It-afdelingerne er begyndt at bruge store penge på cloud-services, meget mere end andre afdelinger i virksomhederne.

Computerworld News Service: Der udkommer for tiden mange rapporter baseret på spørgeundersøgelser om cloud-teknologi. Alt efter motivationen bag den givne spørgeundersøgelse - hvad opdragsgiveren gerne vil have bekræftet eller afkræftet - så konkluderer disse rapporter som regel enten, at erhvervslivet bør kaste sig over cloud computing som en ny vigtig tendens, eller også advarer de om risiciene.

Det gælder også for en ny rapport, der er bestilt af virksomheden Host Analytics fra Redwood City i Californien, der leverer cloud-baseret ledelsessoftware, og som er udført af analysefirmaet Dimensional Research baseret på interviews foretaget over nettet med 348 it-chefer og it-medarbejdere.

Denne rapport peger på en øget optimisme hos it-cheferne med hensyn til værdien og fordelene ved cloud-teknologi. Den vigtigste konklusion er, at 92 procent af de adspurgte it-chefer og it-medarbejdere hævder, at cloud-teknologi er godt for forretningen, mens 67 procent hævder, at cloud-teknologi hjælper til at levere bedre systemer billigere.

It-cheferne er ikke bange for cloud

Denne rapport er en konsekvens af Host Analytics' samarbejde med nogle af virksomhedens største kunder i løbet af det sidste års tid, oplyser Alex Ortiz, der er virksomhedens direktør for produktmarkedsføring.

"Vi har set en holdningsændring hos vores kunder, hvad angår cloud. Selv blandt nogle af vores større kunder har vi bemærket, at flere it-chefer fører an i evalueringen af leverandører af cloud-applikationer," fortæller Ortiz. "Vi er vant til at sælge uden om it-chefen. Derfor undrede vi os over, hvad der havde fået it-cheferne til at blive fortalere for cloud-teknologi, og vi ønskede at se, om vores erfaringer eventuelt sagde noget om situationen i almindelighed."

It-chefer og andre it-ledere udgør 202 af de i alt 348 respondenter. Mere end 60 procent er fra produktions-, finans-, uddannelses- og sundhedssektoren samt den offentlige sektor i Nordamerika fordelt ligeligt mellem små, mellemstore og store virksomheder, oplyser Diane Hagglund, der er ledende analytiker hos Dimensional Research og forfatter til denne rapport.

"Dette er den første cloud-undersøgelse, hvor vi har fokuseret på it-chefer og set på cloud i et bredere perspektiv," fortæller hun. "Vi spurgte specifikt, om anvendelsen af cloud resulterede i bedre systemer for færre penge for at se, om it-cheferne mente, at det hang sådan sammen. Vi var overraskede over, hvor positivt indstillet de var med hensyn til cloud."

Også andre spørgeundersøgelser har konkluderet, at it-cheferne har fået større tiltro til cloud, selvom det ikke er i samme grad som i spørgeundersøgelsen udført af Dimensional Research. Laurie McCabe, der er partner hos SMB Group, fortæller, at hendes data også viser, at erhvervslivet er i gang med at udvide planerne om at udrulle cloud-løsninger.

Selvom vi ikke har observeret, at it-cheferne er helt lige så optimistiske angående cloud, så ser vi lige nu en væsentlig forøgelse af planer om cloud-apps frem for lokale apps," forklarer McCabe. "Erhvervslivet har store investeringer i lokale applikationer, som ikke bliver skrottet, før de ikke længere imødekommer behovet. Men cloud bliver i stigende grad førstevalg, når virksomhederne har brug for at tilføje nye løsninger, fordi tilgangen fjerner så mange barrierer for at få løsninger op og i drift."

En spørgeundersøgelse for nylig fra IDG Enterprise af 550 it-medarbejdere konkluderer lignende resultater som spørgeundersøgelsen fra Dimensional Research.

I denne spørgeundersøgelse, hvor over 350 af respondenterne var it-ledere, svarede i alt 64 procent, at cloud-teknologi på længere sigt vil føre til lavere omkostninger og besparelser. 60 procent af respondenterne havde mindst én cloud-applikation, 70 procent forventede at bruge flere penge på cloud-services i det kommende år, mens 80 procent fremhævede driftskontinuitet som drivkraften bag deres cloud-investeringer.

Det udtrykker en væsentlig forbedring af it-chefernes syn på værdien af cloud, særligt i lyset af at kun 31 procent af it-cheferne i spørgeundersøgelsen udført af Dimensional Research beskriver deres infrastruktur som hovedsageligt cloud-baseret. 35 procent af it-cheferne beskriver ifølge Ortiz deres systemer som hovedsageligt eller udelukkende lokale.

Baseret på dataene fra disse spørgeundersøgelser ser it-cheferne faktisk ud til generelt at være ved at hoppe med på cloud-vognen. To ud af tre mener som sagt, at cloud gør det muligt at levere bedre forretningssystemer til samme eller lavere pris, mens 62 procent mener, at cloud giver forretningsinteressenter bedre kontrol over de vigtigste applikationer.

Blandt de virksomhedsafdelinger, der anvender cloud-baserede applikationer, gør it-afdelingerne klart størst brug af cloud (67 procent) efterfulgt af salgsafdelingen (36 procent), kundesupport (35 procent), markedsføring (29 procent) og økonomiafdelingen (25 procent).

"Vi ved, at it-cheferne følger nøje med i it-afdelingernes anvendelse af cloud, og derfor er det i særlig grad interessant at se, at det er it-afdelingerne selv, der gør mest brug af cloud-teknologi," siger Ortiz. "Hvis man på den anden side ser på, hvilke systemer som økonomiafdelingerne anvender, så er funktionaliteten meget dyb. At cloud-udbredelsen i økonomiafdelingerne går langsom, skyldes delvist de strengere krav her."

Der er grænser for optimismen

It-cheferne har dog visse reservationer og er opmærksomme på udfordringerne ved cloud-teknologi. De mest presserende bekymringer blandt respondenterne har at gøre med integrationen af data mellem forskellige applikationer (76 procent), viden om hvor dataene egentlig befinder sig (39 procent) og udvikling af arbejdsgangene på tværs af cloud-applikationer (34 procent).

Bekymring over cloud-sikkerheden var ikke noget, spørgeundersøgelsen spurgte ind til, fordi Dimensional Research ifølge Hagglund valgte et andet fokus. "Vi tog bevidst en beslutning om ikke at udforske det emne. Det er blevet gjort, forklarer hun. "Hver gang man taler om cloud, dukker sikkerhed op."

Ikke desto mindre er sikkerheden noget, der påvirker udbredelsen af cloud-teknologi, hvilket fremhæves i en rapport fra november 2011 udført af Ponemon Institute. Her erkender virksomhederne, at de ikke har helt styr på cloud-sikkerheden, men at de alligevel fortsætter med at flytte flere og flere systemer ud i skyen.

En ændring i perspektiv

74 procent af respondenterne i Dimensional Researchs spørgeundersøgelse svarer dog, at det ville give værdi at integrere forskellige cloud-applikationer i en samlet business intelligence-løsning på tværs af deres systemer, mens 54 procent svarer, at det ville være det lettere at få adgang til data, der ellers er låst inde i applikations-siloer. (Host Analytics' interesse i BI stammer i hvert fald delvist fra virksomhedens lancering for nylig af et sæt BI-værktøjer til mellemstore virksomheders økonomiafdelinger. "Hvis man anvender cloud-baseret BI, der bryder siloerne, får man større værdi end med lokale løsninger," hævder Ortiz.)

Udbredelsen af cloud i it-afdelingerne bremses også af andre mindre håndgribelige faktorer. I en spørgeundersøgelse fra august 2011 udført af TheInfoPro, der hører under The 451 Group, peges der på en generel frygt for forandringer som en stor forhindring i forhold til virksomhedernes overgang til cloud-teknologier.

Spørgeundersøgelsen fra Dimensional Research antyder dog med sit fokus på forretningsværdien ved cloud, at denne frygt er ved at fortage sig. Her kan det fremhæves, at kun 17 procent af respondenterne mener, at anvendelsen af cloud-teknologi strider imod deres virksomheds generelle it-strategi. Fremtidige spørgeundersøgelser vil derfor ifølge Ortiz belyse it-chefernes opfattelse af de forretningsmæssige fordele ved cloud yderligere.

"Vores egen it-chef har sørget for, at virksomheden er gået over til udelukkende at anvende software-as-a-service, og vi har registreret et fald i omkostningerne alene i forhold til e-mail på 62 procent," fortæller Ortiz. "Som it-chef har han et andet syn på forretningen."

Oversat af Thomas Bøndergaard
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere