Artikel top billede

Rapport: Danmark scorer bundkarakter på mobil infrastruktur

Høje lejeomkostninger til mobilmaster er med til at placere Danmark i den nordiske bund, når det gælder mobil infrastruktur. Det konkluderer Telenor-rapport.

Læs også:
Bagmandspoliti efterforsker kommunalt kartel på telemaster

Kommuner beskyldes for priskartel på mobilmaster

Mens bagmandspolitiet har indledt en efterforskning af en række kommuner, der er blevet beskyldt for ved kartellignende metoder at have skruet lejepriser for mobilmaster i vejret, er der også andre tegn, der peger i retning af, at lejeomkostninger i Danmark ligger på et uheldigt niveau.

I rapporten "Nordic Broadband City Index" sammenlignes Danmark, Norge og Sverige fra et bredbåndsperspektiv.

Danmark havner i bund i forhold til mulighederne for at udvikle den mobile infrastruktur, konkluderer rapporten, der er udført af konsulenthuset Nexia International.

Det skal dog bemærkes, at rapporten er bestilt af Telenor, der naturligvis har en interesse i at få fokus på de høje lejepriser.

Årsagen skal ifølge rapportens forfatter Marit Wetterhus netop findes i de høje lejepriser til mobilmaster.

"Det største problem i Danmark er de høje lejeomkostninger til mobilsites. Vores undersøgelse viser, at de danske mobilsites er langt dyrere end både de svenske og norske sites, når man sammenligner med ejendomsprisen. Ejendomspriserne i Norge er højere end i Danmark, men alligevel er lejeomkostningerne for masterne langt højere i Danmark," fortæller Marit Wetterhus til Computerworld.

Rapporten viser, at prisen for at placere en mast på offentlig grund i Danmark er 90 procent dyrere end at placere den på privat grund, og at det kun er 22 procent af masterne i Danmark, der er placeret på offentlig grund. I Sverige er tallet næsten det dobbelte. Undersøgelsen tager udgangspunkt i Telenors master i de tre lande.

Rapporten bakker dermed op om telebranchens bekymrede nødråb om de skadelige effekter af de opskruede lejepriser i kommunerne.

"Problemet i Danmark er, at det kan være svært for operatørerne at bygge det mobile netværk, som der er behov for. Hvis man ser på den forøgelse af kapaciteten, der vil blive efterspurgt gennem de næste par år, bliver Danmark nødt til at forbedre dækningen og kapaciteten," siger hun og fortsætter med en direkte opsang til kommunerne:

"Det er vigtigt, at de danske kommuner forstår, at det ikke kun er nok at have gode e-services. Kommunerne bliver også nødt til at sikre gode mobile såvel som kablede netværk for at give borgerne mulighed for at benytte sig af services."  

For kort tid siden fik uenighed om lejeprisen åbenlyse konsekvenser for mobildækningen i de danske yderområder, da TDC valgte at pille en mast ned i Guldborgsund kommune.

Heller ikke når det kommer til muligheden for at udbygge kablede netværk som fiber, ser tingene meget bedre ud ifølge rapporten.

Graveomkostninger blokerer for fiber

Men det er dog et fælles problem i de nordiske lande.

"Det er skuffende, at de fleste nordiske kommuner stadig har meget arbejde foran sig for at lette udrulningen af kablede netværksforbindelser. (eks. fiber red.) Ikke overraskende skaber grave- og vejarbejde lokal frustration, som kommuner bliver nødt til at håndtere i samarbejde med entreprenører," siger hun og fortsætter:

"Næsten ingen af de danske kommuner tillader "microtrenching", som er en miljøvenlig, hurtig og omkostningseffektiv metode at rulle kabler ud på. De danske kommuner har også efter vores opfattelse unødvendigt høje krav til, hvor dybt der skal graves. Samlet betyder det, at omkostninger til at grave kabler ned er meget højere end hvad de kunne være, hvilket medfører at mange områder bliver kommercielt uinteressant for udrulninger."

Der er dog også danske lyspunkter i rapporten. For når det gælder digital service, klarer Danmark sig bedst af de tre lande.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere