Artikel top billede

Kæmpestort selskab sendt i knæ af cyberangreb

Verdens største oliefirma har fået inficeret 30.000 computere med en ny form for virus, som måske også er blevet sendt i nakken på andre selskaber.

Læs også: 
It-systemer bag el, varme og vand er fyldt med huller

USA klar til at sætte soldater ind mod hackere

For små to ugers siden var den helt gal hos verdens største olieproducent, Saudi Aramco, der årligt omsætter for over en billion kroner.

Omkring 30.000 arbejdsmaskiner blev inficeret i et storstilet cyberangreb, som i første omgang blev afværget ved, at Saudi Aramco simpelthen lukkede for sin netværksadgang.

Det skriver selskabet på en af sine hjemmesider, hvor det også angiver, at de vitale oliesystemer har været afskærmet og ikke berørt af angrebet. 

I søndags har Saudi Aramco så over for Reuters bekræftet, at it-systemerne er tilbage, selv om selskabets hjemmeside mandag stadig kun består af en statusmeddelelse om virusangrebet.

Reuters kan også berette, at nyhedsmediets mail-spørgsmål til flere medarbejdere er kommet ulæste tilbage som fejlmeddelelser.

Gruppe tager ansvar

Saudi Aramco forklarer, at olieproduktionen ikke har været ramt af nedbruddet, og at virussen i cyberangrebet kom fra en ekstern kilde - uden at gå i detaljer.

Hackergruppen 'Cutting Sword of Justice' (Retfærdighedens skærende sværd) har taget ansvaret for angrebet med den begrundelse, at gruppen ville ramme Saudi Arabien, som olieselskabet Saudi Aramco bidrager væsentligt til økonomisk.

Blandt andet angiver Cutting Sword of Justice, at Saudi Arabien er skyld i forbrydelser og grusomheder i Mellemøsten, hvilket blandt andet gælder i Syrien og Bahrain.

En storspiller ramt

Sikkerhedsselskabet Symantec var dagen efter det oprindelige angreb ude og fortælle om, at selskabet havde opsnuset en ny form for virus, der havde ramt minimum et stort industriforetagende uden dog at sætte navne på offeret.

Symantec forklarer på sin blog, at den omtalte malware blandt andet ødelægger filer og overskriver MBR (master boot record) for at smadre computeren.

Sikkerhedsselskabet angiver dog ikke noget om, hvorvidt den såkaldte W32 Disttrack-virus har noget med Saudi Aramco at gøre. 

En talsmand fra Saudi Aramco har i går fortalt Reuters, at Saudi Aramco ikke er det eneste selskab, der er blevet ramt af hackerforsøgene.

Han nævner samtidigt, at Saudi Aramco givetvis vil blive angrebet igen, og at selskabet vil arbejde på at optimere sine sikkerhedssystemer yderligere.

Læs også: 
It-systemer bag el, varme og vand er fyldt med huller

USA klar til at sætte soldater ind mod hackere
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Tidligere CIO i Mærsk Tom Christensen ny it-chef hos Conscia
Conscia har hyret tidligere CIO hos Mærsk Tom Christensen som chef for IT Operations og CISO. Tom Christensen stod blandt andet i spidsen for it-afdelingen hos Mærsk Oil & Gas under det berygtede ransomware-angreb på koncernen i 2017.
Computerworld
Stor krise i den danske it-stjerne David Heinemeiers Hanssons firma: Her er historien om dramaet, der fik en tredjedel af de ansatte i Basecamp til at smække med døren
De ansatte har i hobe forladt David Heinemeier Hanssons amerikanske succes-firma Basecamp efter en intern racisme-debat. Hvordan kunne det gå så galt?
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi
Evnen til at tilpasse sig en verden i konstant forandring bliver afgørende for virksomhedens mulighed for at vækste i fremtiden. Ét af de finansielle håndtag du kan skrue på, er en hel eller delvis outsourcing af it-driften. I e-bogen ”Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi” får du viden om, hvordan din virksomhed kan bruge tilpasningsøkonomi til at håndtere fremtidens krav til it. Vi spørger blandt andet: - Kan din virksomhed skalere og tilpasse sin digitale kapacitet og økonomi? - Har dine kunder tillid til, at du har de skarpeste it-løsninger? - Ville I kunne styrke forretningen ved at give jeres it mere fokus? - Kan I få øget funktionalitet til samme pris? Vi fokuserer på risiko, økonomi, fokus og valg af it-partner, som er fire opmærksomhedspunkter du skal have styr på for at lykkes med at tilpasse virksomheden til at modstå forandringerne i verden.