Artikel top billede

Derfor er Apples sejr over Samsung en gave til Nokia

Computerviews: Apples sejr over Samsung er en gave til kriseramte Nokia. Læs her hvorfor.

Læs også:

Dom: Samsung skal betale milliard-erstatning til Apple

Computerviews: Den, der ler sidst, ler bedst.

Sådan lyder et gammelt ordsprog, der måske er værd at huske på oven på fredagens dom i den langstrakte strid mellem Apple og Samsung.

Men lige nu er der grund til smil og latter hos Apple.

Ni nævninge nåede i fredags i den californiske retssal frem til, at den sydkoreanske producent Samsung har krænket Apples patenter.

Dommen udløser en erstatning på en milliard dollars til Apple og tvinger Samsung til at ændre en lang række design- og teknologimæssige aspekter ved sine produkter for at undgå at havne i samme suppedas.

Samtidig kan dommen medføre et forbud mod salget af en række af Samsungs produkter på den anden side af Atlanten.

Men der er nogle ting, der peger i retning af, at Apples sejr kan medføre en række utilsigtede konsekvenser på markedet, der især kan give kriseramte Nokia lidt tiltrængt vind i sejlene.

Klar besked: Ret ind til højre
For det første har det længe været en offentlig kendt hemmelighed, at det egentlige mål for Apples patentangreb ikke har været Samsung, men derimod Android-styresystemet mere generelt, da en række af patenterne handler om selve brugerfladen på telefonerne.

Sejren i den californiske domstol tvinger dermed ikke blot Samsung, men en lang række andre smartphone-producenter, der benytter sig af Android-styresystemet, til at rette ind til højre. Måske i form af en licensafgift til Apple.

Det kan med andre ord vise sig ikke længere at være gratis for smartphone-producenterne at benytte sig af Android-styresystemet, hvilket for alvor kan åbne deres øjne for alternativer.

At den udvikling er gode nyheder for Nokia, påpeger analytikere i flere amerikanske medier.

Smartphone-producenterne kan nemlig som en konsekvens af dommen tænkes at overveje en bredere produktportefølje med en stærkere rolle til Windows Phone-baserede smartphones.

Det passer perfekt med Nokias satsning på Windows Phone-styresystemet.

Nokia traf den helt rigtige beslutning

Også hos Sydbank tror man på mere medvind til Nokia som følge af dommen.

"Afgørelsen i patenttvisten mellem Apple og Samsung er en lille indikation af, at Nokia med strategiskiftet til Windows Phone har truffet den rigtige langsigtede beslutning om at diffentiere sig væk fra de produkter, der allerede findes på markedet," skriver Sydbank.

Lykkedes det samtidig Apple at forbyde salget af en række smartphone-produkter i USA kan det vise sig at blive en perfekt timing for Nokia, der står foran en generel relancering på det amerikanske marked, herunder den forventede snarlige lancering af nye Lumia-modeller med Windows Phone 8.

Hårdt arbejde venter for Nokia

Når det så er sagt, skal det naturligvis ikke glemmes, at Nokia har et stort stykke arbejde foran sig, hvis selskabet på nogen måde skal vende tilbage til fordums storhedstid.

En anden afledt effekt af den langstrakte retssag kan komme taberen Samsung til gode.

I hvert fald mener iagttagere, heriblandt bloggeren Enrigue Gutierrez, at hele sagen har været guld værd for Samsung i form af markedsføring på det amerikanske marked.

Den omstridte sag har nemlig åbnet amerikanernes øjne for, at der findes produkter, der ligner Apples, men er langt billigere på markedet.

Sidst, men ikke mindst, tvinger sagen konkurrenterne til at tage de innovative handsker på og udvikle mere originale produkter.

Skulle det i det lange løb lykkes, vil konkurrencen om kunderne endnu en gang blive skærpet.

Spørgsmålet er derfor, om Apple bliver ved med at glæde sig over dommen. Selv om Apple nok næppe behøver frygte for sin fortsatte succes i den nærmeste fremtid.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere