Artikel top billede

(Foto: NOKIA /)

Her er Stephen Elops resultater efter to år i Nokia

ComputerViews: Stephen Elop overtog for snart to år siden direktørstolen i kriseramte Nokia. Her kan du se, hvilke konsekvenser det har haft for selskabet.

Læs også:

Microsoft-topchef bliver ny topchef i Nokia

Ny Nokia-topchef: En superkapitalist kommer til byen

Nokia lukker i Danmark

ComputerViews: Det er en fredag i det begyndende efterår 2010, da meldingen kommer.

Det er den melding, der har været ventet i uger og måneder:

Ny topchef i Nokia

Det finske flagskib har forud for ansættelsen af Microsofts Stephen Elop mest af alt lignet en synkende skude.

I årsregnskabet for 2008 var Nokias indtjening styrtdykket med 38 procent i forhold til året før, så den landede på 385 milliarder kroner. I 2009 var den faldet yderligere til 310 milliarder.

Samtidig var selskabets tidligere så hæderkronede smartphone-forretning i frit fald på grund af iPhonens og Android-produkternes fremmarch.

Også Nokia-aktien er på få måneder faldet med over 40 procent, da Stephen Elop bliver indsat som ny direktør i september 2010. 

Med ham i spidsen skal Nokia finde vejen tilbage til toppen og komme med modsvar til de fremadstormende konkurrenter.

Sådan så billedet ud for snart to år siden, men hvordan er det egentlig gået Stephen Elop og Nokia?

Stephen Elops afgørende beslutninger

Allerede fra dag et er der lagt op til store ændringer i Nokia.

"Tiden er inde til at accelerere fornyelsen af selskabet og at bringe ny topledelse med andre evner og styrker ind i selskabet for at skubbe Nokia videre mod succes," lyder det fra bestyrelsesformand Jorma Ollila ved ansættelsen af Stephen Elop.

Stephen Elop er fornyelsens mand og står på mange måder i stærk kontrast til den tidligere topchef, Olli-Pekka Kallasvuo, der havde en årelang karriere hos Nokia, inden han blev administrerende direktør.

Der går da heller ikke længe, inden de første ændringer i ledelsen og organisationen finder sted.

Blandt konsekvenserne er den for Danmark katastrofale lukning af udviklingsafdelingen i København med
næsten 1.000 mand.

Men det er blot et mindre element i den store, forkromede spare- og effektiviserings-plan, der ligger på Stephen Elops skrivebord i Espoo i Finland.

Men canadieren har ikke kun intentioner om at skære ned på omkostningerne - der skal også helt nye produkter på bordet hos det traditionsbundne selskab.

I februar sidste år kommer Stephen Elop derfor med den utvetydige udtalelse, at Nokia står på en brændende platform

Kort tid efter meddeler han, at Nokia indgår et tæt partnerskab med Microsoft.

Nokia og Microsoft deler skæbne

Læs også:

Microsoft-topchef bliver ny topchef i Nokia

Ny Nokia-topchef: En superkapitalist kommer til byen

Nokia lukker i Danmark

Konsekvensen af Nokia-Microsoft-alliancen er, at Windows Phone-styresystemet fremover er Nokias primære styresystem, mens Symbian udfases.

Selvom de fleste iagttagere mener, at Stephen Elop har truffet en nødvendig beslutning, skal det vise sig, at drømmen om at kunne ride med på en Windows Phone-bølge ikke realiseres uden videre.

Symbian-platformen havde i 2008 en global markedsandel på 52,4 procent.

I dag er Symbian nede på 5,9 procent.

Det er naturligvis et dramatisk fald, men det behøvede ikke at være et problem, hvis den nye platform, Windows Phone, havde masser af vind i sejlene.

Sagen er bare den, at det har den ikke - ikke endnu i hvert fald.

I den seneste opgørelse fra Gartner er Microsofts Windows Phone sammen med det gamle Windows Mobile oppe på en beskeden, global markedsandel på 2,7 procent.

Nokia har også måttet se sig slået af Samsung som verdens største mobil- og smartphoneproducent.

Den udvikling gør ondt helt ind i den finske folkesjæl, og hvad værre er: Lyset for enden af tunnelen er som Helsinki en grå november-dag.

Nokias situation i 2012

Læs også:

Microsoft-topchef bliver ny topchef i Nokia

Ny Nokia-topchef: En superkapitalist kommer til byen

Nokia lukker i Danmark

Selvom Nokia fortsat er et stærkt brand inden for traditionelle mobiltelefoner, kan selskabet ikke ignorere smartphone-markedet. Det er der, den primære vækst finder sted i disse år.

Stephen Elop tror da også udadtil fortsat på Windows Phone-strategien, der skal give Nokia comeback på smartphone-scenen.

"Vi begynder helt fra bunden af med Windows Phone, og vi oplever vækst hver eneste dag," udtalte han, da han holdt en tale på World Mobile Congress i Barcelona tidligere i år.

Men der skal snart ske noget, for hverken Nokia eller Stephen Elop har råd til at fortsætte med faldende markedsandele og resultater.

Nokia fyrer - igen

I det seneste årsregnskab fra 2011 kom Nokia ud med en omsætning på omkring 288 milliarder kroner - et fald på ni procent i forhold til 2010.

Samtidig var indtjeningen før skat faldet fra et plus på omkring 15,4 milliarder sidste år til et minus på lige knap otte milliarder kroner.

Også her i 2012 har Stephen Elop måttet melde om et skuffende salg i årets første måneder og har nedjusteret forventningerne til første og andet kvartal.

I juni varslede selskabet fyringen af 10.000 medarbejdere inden udgangen af 2013, og Stephen Elop skiftede samtidig ud på en række ledelses-poster.

Lige nu tegnes der derfor et billede af, at Stephen Elop er en presset mand.

Som aktieanalytiker Morten Imsgard fra Sydbank bemærkede i forbindelse med de seneste fyringer på direktørgangen i Nokia:

"Da Stephen Elop kom til, satte han sit eget ledelseshold, men det er det samme hold, som han nu plukker i stykker."

I næste måned er det to år siden, at Stephen Elop blev indsat som øverste chef for Nokia.

Han har været manden, der turde gøre op med en række af selskabets problemer - blandt andet Symbian-platformen og de for høje omkostninger.

Den finske mobilmastodont, der har rødder så langt tilbage som 1865, må dog fortsat betegnes som et selskab med betydelige problemer.

Det giver sig til kende så sent som i denne uge, hvor ratingbureauet Standard & Poors endnu engang nedgraderede Nokias status.

Stephen Elop er - endnu - manden, der skal forsøge at løse Nokias problemer.

Læs også:

Microsoft-topchef bliver ny topchef i Nokia

Ny Nokia-topchef: En superkapitalist kommer til byen

Nokia lukker i Danmark
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital kundeservice: Kom godt i gang med chatbots

Der er store gevinster at hente med chatbots, som kan håndtere en stor del af kommunikationen med brugere - både de eksterne som kunder og de interne som medarbejdere.Og lige rundt om hjørnet venter næste generation, nemlig de stemme-baserede chatbots, som står på skuldrene af de stemmestyrede home-devices som Amazons Alexa og Google Home.

07. december 2021 | Læs mere


Can AI bring value to your business?

You will learn how AI has been successfully used to enhance an existing business where artificial intelligence is deployed to work complementary to natural intelligence in a complex data process. And you will be presented with a business case where AI provides the possibilities of creating a completely new business platform, that would not otherwise have been possible.

08. december 2021 | Læs mere


Sådan styrker du din forsyningskæde gennem digitalisering

I dette webinar bygger CGI's eksperter bro mellem de overordnede, strategiske aspekter af den digitale værdikæde og mere konkret de nye muligheder, Intelligent Order Management til Microsoft Dynamics 365 FO byder på.

09. december 2021 | Læs mere