Artikel top billede

Russerne rundbarberer Android i ny tablet til Kreml

Ruslands forsvarsministerium har til brug i en tablet til den offentlige sektor fjernet alle funktioner fra Android, som kunne tænkes at kompromittere sikkerheden.

Computerworld News Service: Ruslands forsvarsministerium har offentliggjort en ny tablet baseret på en udgave af Googles Android, der har fået fjernet al den software, som menes at kompromittere sikkerheden ved at sende data tilbage til den amerikanske softwaregigants servere.

Denne tablet er netop blevet præsenteret ved forbrugerelektronik-messen IFA i Berlin af den russiske vicepremierminister, Dmitry Rogozin. Den er angiveligt designet i løbet af en årrække under et militært forskningsprojekt finansieret af private midler.

Behovet er dog enkelt nok: Den russiske stat ønsker en tablet, der kan køre nogle almindelige applikationer men uden at blotte sig unødigt overfor forudsigelige sikkerhedsrisici. Det er i hvert fald den baggrund, Dmitry Rogozin giver.

Den nøjagtige hardwarespecifikation er ikke blevet offentliggjort, ligesom det heller ikke står helt klart, i hvor høj grad styresystemet læner sig op ad Googles Android. Tablet-pc'en er dog næsten med sikkerhed baseret på ARM. Den er bygget til hårdt brug og vil benytte tilstrækkelig kryptering til militær og statslig anvendelse.

"Der findes ikke magen til dette styresystem på markedet. Det kan ikke hackes. Der er stor efterspørgsel på disse egenskaber," citerer nyhedsbureauet AFP-projektleder Dmitry Mikhailov for at have sagt.

"Det er ikke fordi, man er specielt bange for, at Google eller USA stjæler noget. Man forsøger blot generelt at undgå datalæk," forklarer han.

Begrænsninger til Kreml og Gazprom

Denne tablet vil blive bygget i Rusland og brugt af offentligt ansatte på mange forskellige niveauer - i selve Kreml som ansatte i vigtige statslige institutioner som naturgasselskabet Gazprom. Der vil tilsyneladende også blive en forbruger-udgave tilgængelig for cirka 2.700 kroner per enhed.

Den militære udgave vil kunne modstå stød og bliver vandtæt.

Russiske kilder tvivler dog på projektets kommercielle udsigter uden kraftig støtte fra den russiske stat. Alene det tyder på, at denne tablet langt overvejende vil blive solgt til den russiske offentlige sektor.

Det nye apparat vil indeholder teknologi til global positionering via satellit ved hjælp af det russiske GLONASS frem for det mere etablerede amerikanske GPS.

Dette er ikke første gang, Rusland forsøger at finde et alternativ til kommerciel software. I 2010 blev det besluttet, at hele den russiske offentlige sektor så hurtigt som muligt skulle til at bruge Linux.

Selvom Android teknisk set er open source (med visse omdiskuterede proprietære komponenter), så kategoriserer de russiske embedsmænd alligevel styresystemet som kommerciel software på grund af Googles størrelse.

Oversat af Thomas Bøndergaard
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere