Artikel top billede

Offentlig dansk it-chef rykker 3.000 mail-konti i skyen

It-chef Henrik Ejby Bidstrup fra IT-Universitetet er i gang med at tage det store ryk ud i skyen, som mange andre it-chefer overvejer. Læs om hans erfaringer her.

Læs også:

Derfor er Google Apps stadig lukket land for Odense

Det kommer dansk cloud-afgørelse til at betyde for dig

It-chef Henrik Ejby Bidstrup fra IT-Universitetet i København er i øjeblikket i færd med at tage det spring ud i skyen, som mange af kollegerne i det offentlige også har kig på, men endnu ikke er klar til.

"Vi er i gang med projektet, og regner med at være flyttet over, inden året er gået," fortæller Henrik Ejby Bidstrup om satsningen på Microsofts Office 365.

Cloud-løsningen giver muligheden for at køre mail-, kalender, Office-pakke, Sharepoint og Lync fra Microsofts datacentre.

IT-Universitetet er udnævnt som et slags prøveklud for anvendelsen af cloud-løsninger i det offentlige, der typisk halter, fordi løsningerne skal være i overensstemmelse med data-lovgiveningen for opbevaring af persondata.

To vigtige udtalelser

Datatilsynet kom i juni med en generel udtalelse om Office 365 og måneden efter en udtalelse, der rettede sig specifikt mod IT-Universitetet, der ønsker at anvende Office 365 til omkring 2.500 studerende og 500 ansatte.

"Vi er i gang med at få styr på de sidste krøller, der var, og kigger på de ekstra anbefalinger, som Datatilsynet havde," fortæller Henrik Ejby Bidstrup.

"I første omgang er det mail- og kalender, vi har søgt om. Exchange-løsningen skal vi bruge til at høste lidt besparelser på driften af sådan et miljø."

"Så har vi platformen, og så er det tanken, at vi skal se på, hvilke funktioner, der yderligere kunne være fornuftige. Det kunne være sådan noget som Lync," lyder et eksempel fra Henrik Ejby Bidstrup.

Derfor er cloud en udfordring

For at man kan komme i gang med at anvende cloud til personfølsomme data, kræver det blandt andet, at man indgår en såkaldt databehandleraftale, der skaber klarhed over, hvor data opbevares, og hvordan sikkerheden er - så man kan leve op til sikkerhedsbekendtgørelsen.

Hvor der stadig er problemer med at kunne anvende Google Apps hos offentlige myndigheder, eksempelvis i Odense Kommune, så har der hen over sommeren været en positiv udvikling for de offentlige it-chfer, der har kig på Microsofts Office 365.

Den udtalelse, IT-Universitet har fået fra Datatilsynet, åbner for, at man kan anvende mail-delen af Office 365 - også til personfølsomme informationer.

Henrik Ejby Bidstrup forklarer dog, at det ikke ændrer ved, at man stadig skal tænke over, hvem man sender informationerne til.

"Det gælder jo alle mail-systemer," forklarer han.

Åbner for cloud i det offentlige

Henrik Ejby Bidstrup har sammen med sine kolleger brugt en del arbejde på at nå til den endelige godkendelse fra Datatilsynet, og isoleret set har det selvfølgelig forringet business casen for IT-Universitetet.

It-chefen kan så til gengæld glæde sig over, at andre offentlige myndigheder nu lettere kan komme i gang med at anvende cloud.

"I den betragtning er business casen særdeles god, fordi vi nu har fået en blåstempling af, at man kan gå den her vej, hvis man gør det på en ordentlig måde."

"Med det arbejde, vi har lavet, og den udvikling, vi har været med til at presse igennem, har vi skabt fundamentet for, at andre kan gøre det på en meget nemmere måde. Andre kigger ikke på en proces på halvandet år," siger Henrik Ejby Bidstrup.

"Men man skal selvfølgelig vide, at der er arbejde i at implementere sådan et system ligesom alt muligt andet. Der skal laves risikovurderingen, og du skal sørge for, at kontrakt-grundlaget er i orden," forklarer han til Computerworld.

Læs også:

Derfor er Google Apps stadig lukket land for Odense

Det kommer dansk cloud-afgørelse til at betyde for dig




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere