Artikel top billede

Sådan vil VMware ændre dit datacenter for evigt

Interview: VMware gør sig klar til næste virtualiseringsrevolution. Den bliver meget større, end da serverne blev virtuelle for godt 10 år siden.

Læs også:

VMware: Her er fremtidens operativsystem

Først kom VMware med servervirtualisering og ændrede infrastrukturen markant i datacentrene.

Siden forsøgte selskabet sig med desktop virtualisering og cloud computing.

Men de tiltag er intet at måle imod, hvad VMware selv forventer kommer til at ske, når selskabet begynder at virtualisere resten af hardwaren som eksempelvis netværk, switches og firewalls i datacentret.

"Med tiden forventer vi, at vi kan virtualisere 100 procent i datacentret," fortæller VMwares teknologidirektør, Dr. Stephen Herrod, til Computerworld under selskabets store europæiske charmeoffensiv, VMworld Europe 2012, der løber af stablen i Barcelona i denne uge.

Og intet er fredet i den proces, hvor også komponenter som GPU (grafisk processor) og kølere bliver regnet med i hardware-virtualiseringen.

"Vi er interesserede i fjernadgang til GPU'er og i at have en flot, grafisk oplevelse. Men vi ser også på, hvordan virtualiserede GPU'er kan accelerere beregninger, og det kan faktisk allerede lade sig gøre i dag," siger Stephen Herrod, efter VMware har vist sine GPU-muskler frem på en nylig afholdt supercomputer-konference.

Den helt store cash-cow

Han lægger dog ikke skjul på, at det i første omgang er på netværkssiden, at VMware lige nu lægger en del kræfter.

"Alene netværksvirtualisering med distribuerede switches, forventer jeg, bliver større end servervirtualisering, fordi kompleksiteten med netværk er kæmpestor. Enhver, der arbejder med netværk, ved, at det kan være et mareridt." siger Stephen Herrod.

"Indtil videre har vi nogle produkter ude, som eksempelvis virtualiserede netværk og virtuelle firewalls, men vi mangler endnu at se, at disse ting bliver mainstream," fortsætter VMwares CTO.

VMwares helt store udfordring

Med den manglende kundetilslutning til de nye og måske siden hen revolutionerende produkter berører han også en af VMwares allerstørste udfordringer lige nu.

For efter selskabet i de seneste fire år har forsøgt at løfte sig over servervirtualiseringen og købt ikke færre end 23 selskaber, kæmper VMware med at integrere sine mange opkøb med godt 70 tilhørende produkter.

Stephen Herrod forklarer, at endemålet med at udvikle det softwarebaserede datacenter, som undervejs i processen er blevet kaldt datacentrets software-mainframe, aldrig er blevet tabt af syne undervejs i opkøbsrusen.

"Den store aha-oplevelse kommer, når vi har samlet alle produkterne," siger VMware-teknologidirektøren.

Han indskyder samtidigt, at samlemissionen indtil videre er lykkedes ganske godt i selskabets vDirector-suite, selvom VMware indtil videre ikke kan se klare økonomiske resultater af det ét år gamle produkt.

Hvad med Cisco-venskabet?

Et af de store dyr i åbenbaringen om det softwarebaserede datacenter er købet af den virtuelle netværksleverandør Nicira i august for over syv milliarder kroner.

Mange mener dog, at VMware med netop dét køb brød sit tætte kæresteforhold med netværkskæmpen Cisco, som har støttet VMware fra de første år.

Den udlægning er Stephen Herrod ikke helt enig i, da han mener, at et selskab som Cisco har mange strenge at spille på.

"Der er ingen tvivl om, at hele verdens netværksindustri vil forandre sig med virtualiserede netværk. Men ligesom med server-leverandørerne under servervirtualiseringen fandt andre forretningsgange, så vil netværksleverandører stadig kunne lave forretninger med virtualiserede netværk," siger han.

Sådan vil VMware bygge det næste datacenter

Og her er det altså underforstået, at det bliver VMware, der sætter sig på det marked ifølge Stephen Herrod.

"Jeg mener, at VMware lige nu er det mest parate selskab til at virtualisere hele datacentret, fordi vi har stor virtualiseringserfaring fra serverne, som jo stadig er helt essentielle for, at resten virker," fortæller han og forklarer sin vision med det softwarebaserede datacenter:

"Det virtuelle datacenter handler i høj grad om at samle alle hardware-delkomponenter, virtualisere og automatisere dem som services og gøre det så modulært som muligt, så de enkelte dele kan udskiftes," lyder det fra Stephen Herrod.

Dermed skal virtualiseringskæmpen altså både kæmpe for at fastholde sin position på servervirtualiseringen samtidig med, at selskabet skal samle og udvikle tilkøbte produkter for at bygge videre på infrastrukturen og drømmen om det softwarebaserede datacenter.

Kikser for det meste

Han er dog ikke bleg for at fortælle, at de fleste af VMwares produkter bliver hældt i vasken eller i skraldespanden, længe inden de overhovedet når ud til slutbrugerne.

At VMware ofte kikser i sin produktudvikling, ser Stephen Herrod intet galt i.

"Vi tror på, at udvikling og innovation er vejen frem, og det bliver vi ved med," understreger han.

Han ønsker dog ikke, at oplyse om, hvor meget VMware afsætter til sin forskning og udvikling. 

Bliv venner med din server

Et eksempel på et af de mere originale produkter fra VMwares udviklingsafdeling blev demonstreret på VMworld-konferencens åbningssession via selskabets Socialcast-produkt, der er en slags Facebook for virksomhedsbrug.

Her viste VMware, hvordan it-chefer og serveradministratorer kan overvåge virtuelle og fysiske servere ved at tilføje serverne som venner i deres sociale netværk.

Og ikke nok med det.

For serverne skal også være venner med hinanden.

Meningen med galskaben er så, at når/hvis en server går ned, så "opdaterer" den sin status med en fejlmeddelelse, hvorefter andre servere i samme fejlramte situation "liker" serverens status.

På den måde kan it-chefen eller en anden ansvarlig hurtigt danne sig et overblik over skadens omfang, og hurtigt se hvor mange og hvilke servere, der er nede eller ramt af en fejl.

"Det er faktisk noget, som vi bruger hos os selv. Det pudsige er, at mange af vores kunder efter den præsentation har sagt, at de vil have noget lignende," afslutter Stephen Herrod.

Læs også:

VMware: Her er fremtidens operativsystem




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere