Her er hemmeligheden bag VMwares fremmarch

Virtualiseringsfirmaet VMware oplever kæmpesucces for tiden. To analytikere giver deres bud på hemmeligheden bag selskabets fremgang og fremtid.

Alle it-interesserede holder øje med, hvordan virtualiseringsmarkedet udvikler sig. Også investorer uden for den fagre it-verden er begyndt at holde øje med virtualisering, som er et af de hotteste it-områder lige nu.

Den ubestridte konge af virtualiseringsmarkedet er VMware, som var den første og stadig er den største udbyder af virtualiseringssoftware, som er designet til eksempelvis at få en enkelt fysisk server til at opføre sig som flere virtuelle servere og dermed kombinere flere forskellige it-ressourcer på denne enkelte server.

"VMware har virkelig sat sig tungt på et af de mest lovende områder inden for it lige nu, virtualisering, og har derefter formået at udnytte sin first-mover fordele," forklarer IDC-analytiker Anders Elbak.

Mange fordele

Han peger på, at VMwares kerneydelse med virtualisering af servere og operativsystemer på samme tid kan begrænse selskabers ressourcer betydeligt samtidigt med, at virtualiseringen kan bidrage til en forståelse af, hvordan it aktivt bidrager til bundlinjen.

"Ved at flytte servere virtuelt rundt og optimere workload-balancen bidrager VMware med at trække hele virtualiseringsindustrien ind i rampelyset, selvom ikke alle firmaer med virtualisering reelt kan tilbyde det samme, som VMware kan," fortæller Anders Elbak.

Han vurderer, at VMware på software-delen sidder på omkring 75 til 80 procent af markedet.

Venner med alle

VMware kan bryste sig af en massiv fremgang, der senest gav sig udslag i en massiv opjustering af aktien på førstedagen for selskabets notering på New York Stock Exchange.

Og succesen kan – udover selskabets teknologi – også skyldes, at virtualiseringen har alle virksomheder med serverrum i kikkerten som potentielle kunder.

"Virtualisering er jo platforms-uafhængigt, og derfor har selskabet kunnet være venner med både Microsoft og Linux-miljøer. Det gælder jo også de virksomheder, som enten gør brug af Microsoft- eller Linus-systemer, og dermed har VMware jo en rigtig stor målgruppe," fortæller Anders Elbak.

Management applikationer bliver stort

VMWare er stiftet af en gruppe forskere fra Stanford University i 1998, og blev siden købt af it-infrastrukturselskabet EMC i 2004.

Selskabet har lidt over 20.000 kunder og omsatte i 2006 for næsten fire milliarder kroner.

Og det beløb vil stige i løbet af det næste par år, spår Gartner-vicepræsident og analytiker Philip Dawson, der er specialist i virtualisering.

"VMware har drevet virtualiseringsmarkedet, og selve markedet vil vokse de næste mange år. For VMware bliver det næste skridt at tilføje system-værktøjer og skabe bedre integration til andre applikationer for at tilfredsstille sine nuværende og kommende kunder," vurderer han.

Ifølge Philip Dawson har man kunnet se denne udvikling i det foregående år, og den vil blive mere tydeligt, når der kommer store konkurrenter på markedet i løbet af meget kort tid

Microsoft på banen

Blandt de kommende konkurrenter vil Microsoft utvivlsomt tårne sig op.

For it-giganten vil lancere sin Windows Server 2008 i februar 2008, og den vil inkludere virtualiseringsmuligheder.

Baseret alene på Microsoft-kunder vil it-giganten blive en seriøs udfordrer til VMwares position som markedsledende.

VMware har dog ifølge Philip Dawson et forspring til konkurrenterne, som selskabet kan udnytte meget fornuftigt både i forhold til at handle med software- og hardware-producenter.

"Båndet til EMC er ikke så tæt knyttet som tidligere, og det kan give VMware nogle rigtige gode fordele i samarbejdet med især hardware-firmaer som IBM, HP og Sun Microsystems. For med EMC i lige bag VMware har disse selskaber været lidt modvillige til at hoppe ombord på succesridtet lige med det samme. Det vil med stor sikkerhed forandre sig," forklarer han.

Bliver ejeren fyret?

Philip Dawson anser det også som meget lidt sandsynligt, at forholdet mellem EMC og VMware vil opleve en lang fremtid sammen.

"Det er jo næsten uundgåeligt, at VMware skal have sin helt egen identitet uden EMC, hvis succesen skal fortsætte," lyder det fra Philip Dawson.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere