Artikel top billede

Ny KMD-ejer har tidligere brændt fingrene i Danmark

KMD's nye ejer. den store kapitalfond Advent International, har tidligere investeret massivt i danske virksomheder.

Folkene i KMD's nye ejer, den internationale kapitalfond Advent International, er ganske erfarne, når det gælder om opkøb og videreslag af virksomheder.

Med udgangspunkt i sit hovedkvarter i Boston på den amerikanske østkyst har selskabet investeret i mere end 600 virksomheder i 41 lande.

Som alle andre kapitalfonde er Advent Internationals forretningsmodel at opkøbe selskaber med vækstpotentiale og relativt hurtigt trimme dem, gældsætte og ekspandere dem, så deres værdi øges og derefter sælge eller børsnotere de opkøbte selskaber og høste gevinsten.

Tidshorisonten er relativt kort. Det betyder, at de opkøbte selskaber inden for få år skal ud over stepperne og levere gode takter og værdiforøgelse:

Omkostningerne skal ned, forretningen skal udbygges, der skal være udsyn til yderligere vækst, da det sikrer en høj salgspris.

Købte Ilva

Sådan var ideen også, da Advent International i 2003 købte den danske møbelkæde Ilva for 700 millioner kroner og indsatte en ekspansions-ivrig topchef, der ville bygge og udvide og ekspandere i højt tempo.

Tre forretninger i England blev åbnet på blot tre måneder. Det gik hurtigt. Men ikke som forventet. Ilva Holdning kom ud med et bragende underskud.

Det fik Advent International til at trække sig - angiveligt med et tab på et par hundrede millioner kroner. Tilbage stod Ilva og selskabets bankforbindelse, Kauphting, med tab på op mod en milliard kroner. Ilva var overlæsset med gæld. Tynget ned.

Selv pegede selskabet på, at det indædte fokus på ekspansion og vækst, som kapitalfonden havde iværksat, havde været hårdt for hele organisationen.

"Vi glemte købmandsskabet," lød det efterfølgende fra Ilvas nye topchef, Henrik Andersen, til Berlingske i 2008.

Har ejet Cybercity

Også tidligere har Advent International investeret i Danmark.

Kapitalfonden købte nemlig i 2000 finansmanden Klaus Riskærs internet-firma Cybercity for en halv milliard kroner, da kapitalfonden øjnene en god mulighed for at ekspandere og vækste. Det kan du læse mere om her.

Kapitalfonden ejede Cybercity i fem år, hvor fonden angivelt investerede massivt i Cybercity, indtil det i 2005 blev solgt til Telenor for knap 1,4 milliarder kroner. Det kan du læse mere om her.

Forventer massiv vækst

Når det gælder KMD, er forventningen da også massiv vækst.

KMD har store planer, fortæller topchef Lars Monrad-Gylling her.

Han peger på, at det offentlige it-marked fortsat er i kraftig vækst, ligesom KMD har kig på flere områder, hvor digitaliseringen endnu ikke for alvor er kommet i gang.

Hertil kommer, at det store selskab har planer om at ekspandere i udlandet.

Alt sammen passer ganske godt ind i kapitfondens planer og ønsker om hurtig vækst, så KMD om en relativt kort årrække igen kan sælges - forventelig til en endnu højere pris end de angiveligt syv milliarder kroner, som Advent International lægger på bordet.

Advent International har meddelt Computerworld, at selskabet ikke vil stå til rådighed for et interview i forbindelse med opkøbet.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere