Artikel top billede

Forbund: Saxo Bank overtrådte regler ved fyringer

Saxo Bank har overtrådt reglerne i forbindelse med fyringen af mere end 90 it-ansatte og en lang række andre ansatte, siger Finansforbundet.

Læs også:
Stor fyringsrunde i Saxo Bank. It bliver hårdt ramt

Saxo Bank har ikke fulgt reglerne, da selskabet tirsdag fyrede over 90 it-ansatte samt en lang række andre ansatte øjblikkeligt.

Det mener Finansforbundet, der har overenskomst med en del af de ansatte hos Saxo Bank.

Hos fagforbundet fortæller formand Kent Petersen, at Saxo Bank fuldstændig har overset nogle særlige regler i overenskomsten, som bestemmer, at Saxo Bank skulle forhandle centralt med Finansforbundet og ikke kun med det lokale samarbejdsudvalg.

"Derfor har vi bedt om et organisationsmøde med Finanssektorens arbejdsgiverforeninger, herunder Saxo Bank, så vi kan drøfte, hvad der er gået galt."

"Her vil vi selvfølgelig have afklaret, hvad der er ret og vrang på det her. Der er en del informationer, som vi mangler."

"Vi har ikke engang fået information om noget så banalt, som hvem det egentlig er, der er blevet fyret," siger Kent Petersen. 

Kan føre til retssag

Ifølge Kent Petersen kan organisationsmødet give anledning til en retssag, hvis det viser sig, at Finansforbundet har ret i, at Saxo Bank har lavet fejl i forhold til aftalerne.

Med mindre Saxo Bank altså anerkender fagforbundets synspunkt, og parterne finder en løsning i fællesskab.

"Der ligger potentielt en bod til Saxo Bank, hvis selskabet ikke har levet op til overenskomstens tekst," siger Kent Petersen.

Bevidst brud på regler

Han vurderer, at Saxo Bank enten bare har glemt reglerne eller bevidst har undladt at overholde dem.

"Saxo Bank er kendt for at efterleve reglerne meget nøje, men er på den anden side ikke ligefrem berømt for at synes, at fagforeninger er det vigtigste her i verden, nærmere som et nødvendigt onde, som man ikke behøver at bruge alt for meget tid på," siger han.

"Hvis de bevidst har forsøgt at obstruere Finansforbundets involvering, så skal de få kamp til stregen," siger Kent Petersen, der trods mange runder af fyringer i finansbranchen aldrig har oplevet noget lignende fra en arbejdsgiver.

Derfor har Saxo Bank helt usædvanligt ingen tillidsfolk

Læs også:
Stor fyringsrunde i Saxo Bank. It bliver hårdt ramt

Formanden fortæller, at Finansforbundet trods overenskomst med banken aldrig har haft tillidsrepræsentanter på arbejdspladsen. Og det er helt unikt, siger han.

"Stort set alle andre virksomheder har faglige repræsentanter, men det er der ikke her. Og aftalerne er, at hvis der ikke er nogen tillidsmænd, så skal den del af forhandlingerne overgå til Finansforbundet," siger Kent Petersen.

Han forklarer, at fraværet af tillidsmænd skyldes, at ingen af de ansatte har haft lyst til at påtage sig hvervet, og at der ikke har været den store tradition for faglige repræsentanter og fagligt arbejde i Saxo Bank.

Ikke noget at samle på

"Kunne I ikke have været hårdere i forhold til det? "

"Jo, men det er jo ikke vores opgave at sørge for, at der er en tillidsmand. Det er medarbejderne, som må træffe det valg. Og vi har også drøftet fornuften i at få en tillidsmand med dem, men det er noget, som er meget svært at presse igennem, hvis medarbejderne og virksomheden ikke synes, at det er en god ide," siger Kent Petersen.

Han understreger, at han ikke har belæg for direkte at sige, at Saxo Bank har forbudt medarbejderne at have en tillidsrepræsentant.

"Men de er jo ikke ligefrem kendt for at synes, at fagforeninger er noget, man skal samle på."

Overser Finansforbundet

"Det her viser jo med al tydelighed problemet med, at der ikke er en faglig repræsentant til at indgå de her aftaler," siger han.

Han understreger, at kritikken ikke går på de afbødeforanstaltninger, som medarbejderne har fået efter drøftelser med samarbejdsudvalget. For dem har han heller ikke hørt om fra Saxo Bank.

"Men blandt andet på, at understøttelsen af Finansforbundets medlemmer slet ikke er blevet tilgodeset," siger han.

Sådan reagerer Saxo Bank på kritikken

Hos Saxo Bank fortæller pressechef Kasper Elbjørn, at Saxo Bank ikke ønsker at kommentere på kritikken fra Finansforbundet og henviser til Finanssektorens Arbejdsgiverforening.

Her afviste foreningens direktør, Steen A. Rasmussen kritikken, som han kalder "udtale mod bedre vidende."

"Eller også er det korttidshukommelsen, der har svigtet," siger han.

Han peger på, at Finansforbundet blev orienteret skriftligt 21. november om de forestående kollektive afskedigelser i Saxo Bank og forhandlingerne er herefter "helt efter bogen - gennemført i regi af SU," siger Steen A. Rasmussen.

Han siger yderligere, at "i Saxo Bank har medarbejderne fravalgt at have en faglig repræsentant, og i sådanne situationer gennemføres forhandlinger af den karakter derfor i SU. Og det ved Finansforbundet ganske udmærket," siger direktøren.

Om det er Finansforbundet eller Saxo Bank, der har ret, får vi måske at vide senere i dag fredag.

Her mødes parterne nemlig til det organisationsmøde, Finansforbundet har indkaldt til.

Læs også:
Stor fyringsrunde i Saxo Bank. It bliver hårdt ramt
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
Sikkerhedsekspert: Derfor har Colonial været nødt til at betale hackere ransomware på 30 millioner kroner - vil sagtens kunne ske i Danmark
Interview: Hvorfor har mægtige Colonial Pipeline valgt at betale ransomware til hackere trods anbefalinger fra myndigheder og sikkerhedsmiljøet? "Det er ikke helt sort og hvidt," siger sikkerheds-ekspert Leif Jensen fra Eset.
Computerworld
Nye informationer om det største iPhone-hack nogensinde ser dagens lys: 128 millioner brugere blev ramt
Hidtil hemmeligholdte detaljer om verdens største iPhone-hack er kommet frem under retssagen mellem Apple og Epic Games. 128 millioner brugere blev ramt, og mere end 4.000 apps blev inficeret. Se detaljerne her.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Så ofte rammer din sikkerhedsleverandør plet – eller helt ved siden af
Denne uafhængige evaluering fra MITRE ATT&CK giver et billede af styrker og svagheder hos førende udbydere af cybersikkerhedsydelser. Rapporten vurderer bl.a. reaktion og træfsikkerhed på simulerede angreb og af, hvor hurtigt der slås alarm.