Artikel top billede

Forbund: Saxo Bank overtrådte regler ved fyringer

Saxo Bank har overtrådt reglerne i forbindelse med fyringen af mere end 90 it-ansatte og en lang række andre ansatte, siger Finansforbundet.

Læs også:
Stor fyringsrunde i Saxo Bank. It bliver hårdt ramt

Saxo Bank har ikke fulgt reglerne, da selskabet tirsdag fyrede over 90 it-ansatte samt en lang række andre ansatte øjblikkeligt.

Det mener Finansforbundet, der har overenskomst med en del af de ansatte hos Saxo Bank.

Hos fagforbundet fortæller formand Kent Petersen, at Saxo Bank fuldstændig har overset nogle særlige regler i overenskomsten, som bestemmer, at Saxo Bank skulle forhandle centralt med Finansforbundet og ikke kun med det lokale samarbejdsudvalg.

"Derfor har vi bedt om et organisationsmøde med Finanssektorens arbejdsgiverforeninger, herunder Saxo Bank, så vi kan drøfte, hvad der er gået galt."

"Her vil vi selvfølgelig have afklaret, hvad der er ret og vrang på det her. Der er en del informationer, som vi mangler."

"Vi har ikke engang fået information om noget så banalt, som hvem det egentlig er, der er blevet fyret," siger Kent Petersen. 

Kan føre til retssag

Ifølge Kent Petersen kan organisationsmødet give anledning til en retssag, hvis det viser sig, at Finansforbundet har ret i, at Saxo Bank har lavet fejl i forhold til aftalerne.

Med mindre Saxo Bank altså anerkender fagforbundets synspunkt, og parterne finder en løsning i fællesskab.

"Der ligger potentielt en bod til Saxo Bank, hvis selskabet ikke har levet op til overenskomstens tekst," siger Kent Petersen.

Bevidst brud på regler

Han vurderer, at Saxo Bank enten bare har glemt reglerne eller bevidst har undladt at overholde dem.

"Saxo Bank er kendt for at efterleve reglerne meget nøje, men er på den anden side ikke ligefrem berømt for at synes, at fagforeninger er det vigtigste her i verden, nærmere som et nødvendigt onde, som man ikke behøver at bruge alt for meget tid på," siger han.

"Hvis de bevidst har forsøgt at obstruere Finansforbundets involvering, så skal de få kamp til stregen," siger Kent Petersen, der trods mange runder af fyringer i finansbranchen aldrig har oplevet noget lignende fra en arbejdsgiver.

Derfor har Saxo Bank helt usædvanligt ingen tillidsfolk

Læs også:
Stor fyringsrunde i Saxo Bank. It bliver hårdt ramt

Formanden fortæller, at Finansforbundet trods overenskomst med banken aldrig har haft tillidsrepræsentanter på arbejdspladsen. Og det er helt unikt, siger han.

"Stort set alle andre virksomheder har faglige repræsentanter, men det er der ikke her. Og aftalerne er, at hvis der ikke er nogen tillidsmænd, så skal den del af forhandlingerne overgå til Finansforbundet," siger Kent Petersen.

Han forklarer, at fraværet af tillidsmænd skyldes, at ingen af de ansatte har haft lyst til at påtage sig hvervet, og at der ikke har været den store tradition for faglige repræsentanter og fagligt arbejde i Saxo Bank.

Ikke noget at samle på

"Kunne I ikke have været hårdere i forhold til det? "

"Jo, men det er jo ikke vores opgave at sørge for, at der er en tillidsmand. Det er medarbejderne, som må træffe det valg. Og vi har også drøftet fornuften i at få en tillidsmand med dem, men det er noget, som er meget svært at presse igennem, hvis medarbejderne og virksomheden ikke synes, at det er en god ide," siger Kent Petersen.

Han understreger, at han ikke har belæg for direkte at sige, at Saxo Bank har forbudt medarbejderne at have en tillidsrepræsentant.

"Men de er jo ikke ligefrem kendt for at synes, at fagforeninger er noget, man skal samle på."

Overser Finansforbundet

"Det her viser jo med al tydelighed problemet med, at der ikke er en faglig repræsentant til at indgå de her aftaler," siger han.

Han understreger, at kritikken ikke går på de afbødeforanstaltninger, som medarbejderne har fået efter drøftelser med samarbejdsudvalget. For dem har han heller ikke hørt om fra Saxo Bank.

"Men blandt andet på, at understøttelsen af Finansforbundets medlemmer slet ikke er blevet tilgodeset," siger han.

Sådan reagerer Saxo Bank på kritikken

Hos Saxo Bank fortæller pressechef Kasper Elbjørn, at Saxo Bank ikke ønsker at kommentere på kritikken fra Finansforbundet og henviser til Finanssektorens Arbejdsgiverforening.

Her afviste foreningens direktør, Steen A. Rasmussen kritikken, som han kalder "udtale mod bedre vidende."

"Eller også er det korttidshukommelsen, der har svigtet," siger han.

Han peger på, at Finansforbundet blev orienteret skriftligt 21. november om de forestående kollektive afskedigelser i Saxo Bank og forhandlingerne er herefter "helt efter bogen - gennemført i regi af SU," siger Steen A. Rasmussen.

Han siger yderligere, at "i Saxo Bank har medarbejderne fravalgt at have en faglig repræsentant, og i sådanne situationer gennemføres forhandlinger af den karakter derfor i SU. Og det ved Finansforbundet ganske udmærket," siger direktøren.

Om det er Finansforbundet eller Saxo Bank, der har ret, får vi måske at vide senere i dag fredag.

Her mødes parterne nemlig til det organisationsmøde, Finansforbundet har indkaldt til.

Læs også:
Stor fyringsrunde i Saxo Bank. It bliver hårdt ramt




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere