Ingeniørstuderende: Jeg tror på fremtiden

<b>Interview: </B>Der er ikke nogen hardcore iværksætter eller ny topchef, der gemmer sig i Nikolaj Hjelm Kaplan, som læser til civilingeniør med speciale i informatik på DTU. Det er derimod en mand, som også vil have tid til familien og have en menneskelig vinkel på sit arbejde.

Da Nikolaj Hjelm Kaplan valgte at læse til ingeniør med speciale i informatik på DTU, var der ingen større tanker bag det.

Han var blot glad for matematiske fag, og desuden havde hans fætre gået på DTU og anbefalet det.

Han er dog blevet positivt overrasket over ingeniørstudiet og er meget entusiastisk omkring sine studier.

Nu glæder Nikolaj Hjelm Kaplan sig til at blive færdig, selv om optimismen i branchen er faldet en del, siden han begyndte at læse i 1997.

Det har nu ikke påvirket ham så meget.

- Jeg glæder mig til at komme ud og prøve kræfter med arbejdsmarkedet. Jeg går ud fra, at jeg kan få job i en mindre eller mellemstor virksomhed. Senere kunne jeg måske godt tænke mig at arbejde selvstændigt som en slags konsulent, siger 29-årige Nikolaj Hjelm Kaplan.

Undervejs i sit studieforløb har Nikolaj Hjelm Kaplan haft et fag om brugerorienteret problemløsning. Et ret humanistisk fag, som har givet ham nogle helt andre idéer til, hvad man kan med en teknisk uddannelse.

- Jeg har ikke lyst til at sidde på en arbejdsplads og kun have kontakt med andre teknikere. Det interesserer mig langt mere at kommunikere med folk, som ikke ved så meget om teknikken. Så jeg kommer med noget viden, men også skal lytte til brugerne, siger han.

Arbejdsmarkedet kølnet

Nikolaj Hjelm Kaplan begyndte at læse i 1997 og har i løbet af sin studietid fået to børn med efterfølgende barselsorlov. I mellemtiden har der også været et it-krak og en recessionsperiode, og det har betydet at han har skruet forventningerne til løn noget ned.

Men også forventningerne fra arbejdsgiverne kan blive for store.

- Vi blev inviteret ud for at besøge en større konsulentvirksomhed, og det var helt tydeligt, at de helst ville have nyuddannede, som i perioder kunne arbejde mindst 70 timer om ugen og rejse meget. Og det har jeg ikke lyst til, når jeg har familie, siger han.

- Men jeg tror nok, at jeg skal finde arbejde. Det er jeg ikke så bekymret for. Det må for eksempel være en fordel, at jeg har børn. Så skal jeg ikke ud og have barselsorlov, når jeg er ansat, siger Nikolaj Hjelm Kaplan.

Synlighed og ambitioner

En af de måder, man som civilingeniørstuderende kan bruge til at gøre sig synlig over for virksomhederne er at skrive et projekt for en virksomhed. Men den mulighed har Nikolaj Hjelm Kaplan ikke benyttet sig af.

- Nogle vejledere fraråder det faktisk, fordi de mener, at det kan blive et lidt for praktisk orienteret opgaveforløb. De studerende kan blive stressede af, at opgaven skal være færdig, og der er måske ikke tid til at lave nok teori, siger han.

I øjeblikket skriver Nikolaj Hjelm Kaplan på sit afgangsprojekt, som handler om sikker kommunikation over usikre netværk som for eksempel internettet. Han regner med at være færdig til sommer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere