Artikel top billede

Så ofte skrider tidsplanen for statens it-projekter

Oversigten over større statslige it-projekter er netop udkommet. Se her, hvor mange der er gået over tiden.

Læs også:

Overblik: Her er statens mest elendige it-projekter

Staten: Bare ikke dygtig nok til at lave gode it-projekter

Fejlskøn af tidsplanen lever i bedste velgående for statslige it-projekter. 

En netop offentliggjort rapport fra Digitaliseringsstyrelsen viser, at lidt over 40 procent af statens it-projekter, startet før den 1. januar 2011, ikke har overholdt tidsplanen.  

Det viser en optælling, Computworld har foretaget på baggrund af Digitaliseringsstyrelsens statusrapport. 

Helt præcist har 18 it-projekter ud af 43 ikke overholdt den tidsplan, man lavede i forbindelse med sidste halvårs rapport fra 2011. 

På tre af projekterne er det ikke muligt at aflæse, om de holder tidsplanen, da informationerne enten ikke er oplyst eller er holdt fortrolige. 

Her er de største syndere

Den største tidsoverskridelse finder man på projektet SIS / SIRENE 2. Det er planlagt lidt over halvandet år forkert.

Projektet er en del af et fælleseuropæisk it-system til udveksling af information om efterlyste personer og genstande mellem landene i Schengen-samarbejdet.

Begrundelsen for afvigelsen er, at EU har udskudt den fælles tidsfrist for alle projekter.

Næste på listen med dårligt tidsplanlægning er HJV.DK version 2, hvor der er blevet estimeret lidt over et år forkert. 

Projektet handler blandt andet om at understøtte Hjemmeværnets strategi for anvendelse og udvikling af informations- og kommunikationsstrategi.

Samlet set løber alle 18 af statens store, forsinkede projekter op i lidt over 11 års forsinkelse. Forsinkelserne varierer fra 26 dage til halvandet år. Gennemsnittet for de 18 projekter med tidsoverskridelse er små otte måneder.   

Tre med rabat

Blandt de 43 'gamle' statslige it-projekter finder vi dog også tre it-projekter, der er blevet nedskrevet i forhold til tidsplanen.

Det giver samlet lidt over et halvt års rabat med henholdsvis fire, to og en halv måneds tidsforbedring. 

En begrundelse for et af projekterne er blandt andet, at antallet af især alvorlige fejl er mindre end forventet.

Det mener it-industrien om statens projekter

Til sammenligning med den danske stat har Danske Bank omkring 200 it-projekter om året, der defineres som aktiviteter til en værdi af mere end tre millioner kroner.

It-projekterne i banken varer typisk seks til 12 måneder, og en forsinkelse eller budgetoverskridelse defineres som en overskridelse på 10 procent eller mere af den estimerede tid eller beløb ud fra bankens business case.

Danske Banks it-direktør Peter Schleidt oplyser til Computerworld, at cirka 75 procent af bankens it-projekter løber hjem indenfor det planlagte tidsrum, og det performance-tal skal ifølge planen op på 80 procent til næste år.

Mere nuanceret nu

I slipstrømmen af Digitaliseringsstyrelsens udgivelse af oversigten over de store statslige it-projekter, har it-branche- og interesseorganisationer som IT-Branchen og Dansk IT udsendt pressemeddelelser. 

"Det er selvfølgelig ikke optimalt, når it-projekter bliver dyrere eller tager længere tid end planlagt. Men det er positivt, at Statens IT-projektråd giver en samlet overblik over, hvor der er rum til forbedring, og hvor leverandørne og de offentlige myndigheder sammen kan arbejde på at blive bedre til styringen af it-projekterne," siger Mette Lundberg, direktør for Politik & Kommunikation i IT-Branchen.

Hun mener samtidigt, at denne anden rapport fra Digitaliseringsstyrelsen med en samlet oversigt over de store statslige it-projekter modsat den første, der blev udgivet i februar, giver et nuanceret billede i årsagerne bag projektændringerne. 

"Rapporten er et konstruktivt indspil til, hvordan det offentlige og leverandører kan skabe bedre projekter sammen. Det handler ikke om at pege fingre, men om at blive bedre til at samarbejde," lyder det fra Mette Lundberg i IT-Branchens pressemeddelelse. 

Kig nu på forundersøgelserne

Hos Dansk IT hæfter man sig ved, at kun to procent af projektbudgetterne bruges i analysefasen, da det netop er i denne, det er billigst at blive klogere. 

"Et større fokus på analysefasen vil uden tvivl være en god investering. Det vil give en bedre fundering af projektet, og hvad der skal opnås, og dermed give en mere solid business case, som også kan realiseres," forklarer Ejvind Jørgensen, formand for Dansk IT's udvalg for it i den offentlige sektor og direktør i Rambøll Management.

Han understreger også, at foranalyserne ikke skal gå op i "interne studier og udredninger." 

"En del af analysefasen kunne for eksempel bestå af workshops, hvor leverandører, medarbejdere og borgere sammen prøver at udtænke nye løsninger," mener Ejvind Jørgensen om statens fremtidige indledende arbejde med de store it-projekter. 

Dansk IT har tidligere udgivet opgørelsen IT i Praksis 2012, der viser, at kun 27 procent af myndighederne inddrager borgerne i den helt tidlige proces i projekterne, mens 34 procent af statens it-projektindehavere hiver erfaringer ind fra private virksomheder. 

16 procent af myndighederne kigger mod udlandet, når de skal indhente erfaringer til projekterne. 

Læs også:

Overblik: Her er statens mest elendige it-projekter

Staten: Bare ikke dygtig nok til at lave gode it-projekter
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Atomic Software ApS
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
Kombit har fundet leverandør til udbud på 120 millioner kroner: Her er vinderen af udbuddet om Nemrefusion 3.0
Der er nu fundet en vinder af udbuddet om Nemrefusion 3.0, der skal løses de samme opgaver, som den tidligere udgave systemet, men bliver mere moderne og brugervenlig.
Computerworld
Stor krise i den danske it-stjerne David Heinemeiers Hanssons firma: Her er historien om dramaet, der fik en tredjedel af de ansatte i Basecamp til at smække med døren
De ansatte har i hobe forladt David Heinemeier Hanssons amerikanske succes-firma Basecamp efter en intern racisme-debat. Hvordan kunne det gå så galt?
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Sådan prioriterer IT-sikkerhedschefernes indsatsen i 2021
I denne undersøgelse fra F-Secure giver knap 2.000 ledende personer på tværs af hele Europa deres bud på, hvor de vil prioritere indsatsen i år – og hvad de opfatter som virksomhedernes mest presserende udfordringer på cybersikkerhedsfronten.