Artikel top billede

Vild fremgang: Så mange danskere kan få superbredbånd

På trods af Skyline-krak og andre udfordringer går det fremad med bredbånds- og mobildækningen, viser Erhvervsstyrelsens kortlægning.

2012 blev et år, der kom til at stå i Skyline-krakkets tegn med efterfølgende høje nødråb om dårlig mobil- og bredbåndsdækning fra især landets yderområder.

Samtidig har debatten om såkaldte "mobilhuller" og stridigheder om mobilmasteplaceringer præget debatten i løbet af året.

Alligevel peger tegn nu i retning af, at tele-udrulningen går i den rigtige retning.

Erhvervsstyrelsen har netop offentliggjort sin årlige kortlægning af mobil- og bredbåndsforholdene i det danske kongerige.

Den viser, at 65 procent af danskerne nu kan få en bredbåndsforbindelse på mindst 100 Mbit/s.

Væsentlig fremgang

Det er en væsentlig fremgang fra sidste år, hvor tallet lød på 38 procent.

Yderligere har borgerne i 477 ud af landets 586 postnumre i dag en udendørs mobiltaledækning på 99 procent.  

Det vækker glæde hos erhvervs- og vækstminister Anette Vilhelmsen (SF), som dog lover at arbejde videre mod målsætningen om, at alle danskere har adgang til en 100 Mbit/s senest i 2020.

"Der er imidlertid fortsat områder i Danmark, hvor virksomheder og forbrugere ikke kan få den mobildækning og den bredbåndshastighed, de ønsker. Regeringen vil derfor i starten af det nye år komme med et udspil, der skal medvirke til at forbedre mobil- og bredbåndsdækning i hele Danmark," udtaler ministeren i en pressemeddelelse.

Fiberbranchen bekymret for hovedstaden

Flere steder i erhvervslivet vækker tallene glæde.

"Hurtig bredbånd og god mobildækning er nutidens livnerve for både virksomheder og danskere. Derfor er det også et ekstremt vigtigt rammevilkår for erhvervslivet, ikke mindst, når vi taler vækstpotentiale," udtaler Søren Friis Larsen, markedsdirektør i Dansk Erhverv.

Også hos fiberbranchen glæder man sig over undersøgelsen, der dog kun viser en beskeden stigning i antallet af danskere, der har taget fiberbredbånd til sig.

I første halvdel af 2012 udgjorde fiberbredbånd 11,2 procent af bredbåndsmarkedet mod 8,7 procent året før.

Samtidig undlader fiberbranchens talerør, Dansk Energi, ikke at  pege på steder, hvor tingene ikke går hurtigt nok.

"Vi ser generelt udfordringer to steder; i de markedssvigtede yderområder og i hovedstadsregionen, hvor udrulningen af fiberbredbånd er gået i stå på grund af manglende konkurrence," siger Mikael Bomholt Nielsen.

TDC's køb af Dong's fibernet i hovedstaden tilbage i 2010 har længe været en torn i øjet på især fiberbranchen.

Her ses købet som en strategisk TDC-manøvre med formålet at beskytte TDC's kobberforretning med den konsekvens, at der er spændt ben for fiber-konkurrenterne og fiberudrulningen til københavnerne dermed er blokeret.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere