Artikel top billede

Headhunter: Derfor har it-projektledere så svært ved at få job

Alt for mange ledige projektledere tror, at de med en certificering hurtigt kan få fodfæste på arbejdsmarkedet igen. Men sådan hænger det slet ikke sammen.

Læs også:
Syv ting der afgør din succes som it-projektleder

Sådan gik Rolf fra top-projektleder til desperat jobjagt

Sådan kommer du til tops i headhunternes databaser

"Man kan fodre svin med projektledere." 

Så kontant lyder meldingen fra Peter Rasmussen, der er direktør for rekrutteringsvirksomheden iHeadHunt.

"Desværre viser det sig, at der igennem de seneste kriseår har været særdeles mange projektledere, som desværre er blevet fyret - og som nu har svært ved at få fodfæste igen på arbejdsmarkedet. Tit til deres egen overraskelse," følger Peter Rasmussen op.

Han er oprindelig uddannet datalog fra Købehavns Universitet og har herudover mere end 20 års erfaring som udvikler og projektleder. 

I de sidste tre og et halvt år har han været it-headhunter, og han har mødt mange it-projektledere, der tror, at en certificering er vejen frem. 

"Det er ingenlunde tilfældet. En Prince2 Foundation-certificering er for eksempel ikke ensbetydende med, at man kommer til samtale. For overhovedet at blive vurderet, skal man have mindst tre-fire års relevant, praktisk erfaring plus en certificering," pointerer Peter Rasmussen. 

Mange gå skuffede hjem

Han fortæller, at han har haft mange projektledere, der undrer sig over, at de ikke er kommet til samtale, når de jo nu har en række fine certificeringer.

"Jeg har skuffet kandidater, fordi de mangler konkret praktisk erfaring med den type projekter, som kunden skal have ført sikkert i hus. Kunden efterspørger erfarne og relevante projektledere - ikke en generalist, der tror, at en certificering er lig med kompetence," forklarer Peter Rasmussen og fortsætter: 

"Det er derfor min oplevelse lige nu, at man billedeligt talt kan fodre svin med it-folk, som tror, at de er værdifulde projektledere, bare fordi de har en certificering."

Her er det vigtigste overhovedet, hvis du vil have job

Erfaring betyder alt

En certificering er sådan set god nok, men hvis du ikke formår at putte den ind i en konkret kontekst, er du ikke meget værd for virksomhederne.

Udbuddet er simpelthen så stort, at virksomhederne vil have dem, der passer bedst til opgaven og er mest kompetent.

Derfor bliver du valgt fra, hvis du ikke har den konkrete erfaring.

"Man kan sammenligne det lidt med et kørekort. Hvem vil du helst sidde på passagersædet hos - én med et kørekort, der aldrig rigtig har kørt bil, eller en taxachauffør med 10 år på bagen uden kørekort," siger han og fortsætter:

"Det er erfaringen, der først og fremmest tæller. En certificering er lidt et 'add-on'."

Han forstår godt, at mange projektledere kan blive frustrerede og føle, at de er meget kompetente i forvejen.

"Nogle kandidater har måske arbejdet 15 år hos CSC. Pludselig står de uden job og kan ikke forstå, hvorfor de ikke lige fluks kommer til jobsamtale rundt omkring. Men der må jeg bare sige, at de er oppe mod virkelig mange og meget skrappe folk," siger Peter Rasmussen.

Det er selvfølgelig en situation, man lige skal sluge, navnlig hvis man har været 'stjernen' på sin gamle arbejdsplads.

"Jeg forstår godt, at det må være virkelig deprimerende. Men man må forstå, at der er et stort udbud af projektledere, og her er det langt fra godt nok bare at have nogle fine certificeringer eller 15 år hos én enkelt virksomhed," siger Peter Rasmussen.

Det handler som sagt om at ramme kundens behov i forhold til ens erfaring, ellers kan man godt pakke sammen igen.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning 2022: Sæt data på den strategiske dagsorden

Lær hvordan du tænker automatisering, data og digitalisering ind i dagligdagen, over for kunderne og hvordan du får skabt ny forretning.

31. maj 2022 | Læs mere


Sådan gør du din forsyningskæde mere robust

Vi sætter fokus på standardværktøjer og tillægsløsninger til Microsoft Dynamics 365 FO i produktionsvirksomheder, som vil planlægge og drive en effektiv supply chain.

31. maj 2022 | Læs mere


AI & machine learning i praksis: Sådan får du gevinst i din dagligdag

Kunstig intelligens, machine learning og algoritmer er i fuld gang med at forandre måden, vi arbejder og driver virksomhed på. På seminaret kan du møde førende eksperter på området, leverandører, beslutningstagere og praktikere, der fokuserer på best practise på området.

02. juni 2022 | Læs mere


CIO
Årets CIO 2022: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?