Artikel top billede

Disse 10 teknologier kan ændre alt for dig

En stribe nye teknologier står til at få det store gennembrud i år. Hvor vælger du at investere dine penge?

ComputerViews: For den moderne it-chef er en af de vigtigste kompetencer at kunne spotte nye forretningsmuligheder med it.

Man skal ikke bare have viden om de teknologier, der allerede eksisterer og anvendes, men i høj grad også kende til it-boblere, der er derude; hvilke teknologier står over for det store gennembrud, og hvordan passer de ind i din konkrete virksomhed og branche?

Det er klart, at business casen stadig skal være knivskarp, når man foretager investeringer, ligesom man først kan eksperimentere med ny nye teknologier, når de eksisterende mestres, så den daglige drift bare spiller.

Men hvad det næste store bliver, er i stigende grad et kernespørgsmål for CIO'en, der skal hjælpe med at sikre innovationen i forretningen.

MIT Technology Review har publiceret en ny liste over 10 teknologier, der kan få det helt store gennembrud i 2013.

10 spændende teknologier

MIT-mediet tager udgangspunkt i, at gennembruddet skal give os helt nye måder at bruge teknologier på. Listen kan ses på denne side, og herunder er et par af de mest interessante teknologier.

- Klogere maskiner
MIT Technology Review peger på, at de øgede regnekræfter betyder, at maskiner nu blandt andet kan genkende objekter og oversætte tale i realtid. Grundlæggende betyder det, at der kan ske et markant ryk inden for kunstig intelligens, mener forskningsmediet. 

- Ultra-effektiv solenergi
Solenergi er ikke ligefrem noget nyt, men udviklingen på området kan få stor betydning.

- Big data og billige mobiler
Flere og flere mennesker får mobiler, og hvis man opsamler data fra disse, er det næsten kun fantasien, der sætter grænser for, hvad det den viden kan bruges til.

Big data har i de senere år ofte været fremhævet som en helt afgørende it-trend for it-cheferne.

Det skyldes blandt andet, at man ved at kunne spotte nye mønstre og tendenser i stadig mere komplekse og omfattende datamængder kan analysere sig frem til nye forretningsmuligheder og ømme punkter i de eksisterende.

Disse teknologier fremhæves også

- Smart watches
De nye, intelligente armbåndsure ser ud til at få et egentligt gennembrud her i 2013. Samsung og Apple er nogle af producenter, der går en del rygter om for tiden. Der findes allerede smartwatches på markedet - Pebble er nok det mest kendte eksempel.

Selvom der fortsat er et vist forbedringspotentiale i urene, er det ikke svært at se, hvordan et moderne computer-armbåndsur vil kunne spille sammen med alle de webtjenester og devices, vi allerede i dag anvende i stor stil.

- 3D-printere
Endnu et område, som vi også har skrevet en del om her på Computerworld. Præsident Barack Obama har fremhævet 3D-printere som noget, der kan skabe en produktionsrevolution i USA, og allerede nu ser man, at 3D-printerne begynder at komme ned i prisniveau, hvor stadig flere kan være med.

MIT Technology Review peger også på blandt andet supergrids og analyser af vores DNA som nogle af de områder, der kan få et gennembrud i 2013, ligesom en af de gamle travere - computerchips i hjernen - atter er i spil.

Hvordan passer det ind i din hverdag?

Det er interessant at sammenholde MIT-listen med opgørelser fra eksempelvis analysefirmaet Grtaner, der har sin berømte hype cycle.

Den giver et bud på, hvornår forskellige teknologier vil få et decideret mainstream-gennembrud.

Gartner har også store forventinger til blandt andet big data og 3D-printere, men vurderer, at eksempelvis 3D-printerne endnu er fem til 10 år fra det store gennemsbrud.

Gartners seneste hype cycle:


Zoomer man helt ind på de teknologier, der er specielt interessante, hvis man er CIO, har det i de senere år i høj grad drejet sig om mobility, cloud computing, big data, social media og internet of things. 

Samtidig er det interessant, at it-områder, man har haft som en fast del af den daglige drift i en årrække, pludselig oplever fornyet investerings-interesse.

Et aktuelt eksempel på det er CRM-løsningerne, der igen er kommet i fokus, fordi behovet for at tiltrække og fastholde kunder er så markant i en krisetid.

For de fleste it-ledere er der (desværre) også en virkelighed, der betyder, at it-budgetterne er under pres.

Selvom der findes masser af interessante teknologier, der potentielt kan få afgørende betydning, skal investeringerne prioriteres behårdt.

Hvor ligger din organisations investeringsfokus i de kommende år?

Læs også:

Her er de 10 absolut vigtigste it-trends for dig

Klar til 2013? Her er dine helt store it-udfordringer
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

23. august 2022 | Læs mere


Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

25. august 2022 | Læs mere


CIO Trends 2022: Sådan arbejder de dygtigste CIOs med ledelse, organisation og strategi

Sparringspartner, forretningsudvikler, projektleder, evangelist, strateg og ikke mindst chef. CIO-rollen er under voldsom forandring – hvor især ledelses- og strategidelen får stadig større plads i de komplekse it-organisationer.

30. august 2022 | Læs mere


CIO
Stort CIO-interview: Lemvigh-Müllers milliard-omsætning er blevet digital
Job & Karriere
Her er Netcompanys nye hovedkvarter: Flytter til ikonisk adresse i hjertet af København - kommer til at betale million-leje